А перките все така се въртят | webcafe.bg
Webcafe

А перките все така се въртят

Webcafe.bg
30.09.2013, 16:44 (обновена 30.09.2013, 17:55)
вятър

Снимка: © evwind.es

За бизнеса със зелена енергия на Дамян Лазаров се знае от повече от 3 години, но властта си правеше оглушки

Европейската комисия съди България заради ветропарка на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите, но България не съди свързаните с Дамян Лазаров фирми.

От всичките 14 наказателни процедури, които води ЕК срещу България, тази срещу "Уинд Енерджи" е в най-напреднала форма, стана ясно от брифинг на екоминистърката Искра Михайлова. Очаква се да бъде внесено в Европейския съд в края на следващия месец.

Какво ще стане, ако България бъде наказана - всички ние като данъкоплатци ще плащаме хиляди евро дневно глоби на Брюксел, а перките на "Уинд Енерджи" пак ще се въртят, и дружеството ще си получава парите, с които от сметките ни плащаме за добавката "зелена енергия".

Защото някой в тази държава - РИОСВ, МОСВ, е разрешил да бъде изградена ветрогенераторна мощност от 190 мегавата там, където не трябва, в нарушение на еконормите.

Всички ние вече дружно сме забравили как през есента на 2010 г. от РЗС, които атакуваха тогава вътрешния министър Цветан Цветанов, обвиниха Дамян Лазаров за участие в енергиен картел, покровителстван от дясната ръка на Бойко Борисов.

РЗС дори изпрати до парламентарната Комисия за борба с корупцията сигнал срещу Лазаров и неговия подчинен - Огнян Варадинов. Дъщерите на Лазаров имали участие в 56 фирми, всички с предмет на дейност енергетика, пишеше в сигнала.

Факт, управител на "Уинд Енерджи" е една от дъщерите му - Любов Лазарова, а съдружници в консорциума са седем фирми, като всичките се управляват от Лазарова. Оказва се, че тя управлява 53 дружества, които развиват дейност с възобновяема енергия.

Още преди 3 години РЗС съобщи, че фирмите на сестри Лазарови и на Варадинов успели да купят земеделски терени в Шабла и Каварна, а след това предназначението им било променено за изграждане на вятърни генератори.

Вината на Цветанов била, че на 25 март 2010 г., в отсъствието на Борисов, с решение на МС № 169 е назначил новия състав на КЗП с председател Дамян Лазаров и член Огнян Варадинов с 5-годишен мандат. От РЗС твърдят, че за запазване на подобен пост цената била 500 000 евро.

Лазаров беше уволнен през 2011-а, не стана ясно за какво, шушнеше се, че е заради въпросните енергийни фирми.

Големият въпрос е обаче не кой и дали е взел половин милион евро, а откъде са парите за ветрогенераторите. И защо Брюксел си върши работата, а българските институции не.

Oще: ветрогенератори  дамян лазаров  енергетика  искра михайлова  комисия за защита на потребителите 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.