А перките все така се въртят | webcafe.bg
Webcafe

А перките все така се въртят

Webcafe.bg
30.09.2013, 16:44 (обновена 30.09.2013, 17:55)
вятър

Снимка: © evwind.es

За бизнеса със зелена енергия на Дамян Лазаров се знае от повече от 3 години, но властта си правеше оглушки

Европейската комисия съди България заради ветропарка на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите, но България не съди свързаните с Дамян Лазаров фирми.

От всичките 14 наказателни процедури, които води ЕК срещу България, тази срещу "Уинд Енерджи" е в най-напреднала форма, стана ясно от брифинг на екоминистърката Искра Михайлова. Очаква се да бъде внесено в Европейския съд в края на следващия месец.

Какво ще стане, ако България бъде наказана - всички ние като данъкоплатци ще плащаме хиляди евро дневно глоби на Брюксел, а перките на "Уинд Енерджи" пак ще се въртят, и дружеството ще си получава парите, с които от сметките ни плащаме за добавката "зелена енергия".

Защото някой в тази държава - РИОСВ, МОСВ, е разрешил да бъде изградена ветрогенераторна мощност от 190 мегавата там, където не трябва, в нарушение на еконормите.

Всички ние вече дружно сме забравили как през есента на 2010 г. от РЗС, които атакуваха тогава вътрешния министър Цветан Цветанов, обвиниха Дамян Лазаров за участие в енергиен картел, покровителстван от дясната ръка на Бойко Борисов.

РЗС дори изпрати до парламентарната Комисия за борба с корупцията сигнал срещу Лазаров и неговия подчинен - Огнян Варадинов. Дъщерите на Лазаров имали участие в 56 фирми, всички с предмет на дейност енергетика, пишеше в сигнала.

Факт, управител на "Уинд Енерджи" е една от дъщерите му - Любов Лазарова, а съдружници в консорциума са седем фирми, като всичките се управляват от Лазарова. Оказва се, че тя управлява 53 дружества, които развиват дейност с възобновяема енергия.

Още преди 3 години РЗС съобщи, че фирмите на сестри Лазарови и на Варадинов успели да купят земеделски терени в Шабла и Каварна, а след това предназначението им било променено за изграждане на вятърни генератори.

Вината на Цветанов била, че на 25 март 2010 г., в отсъствието на Борисов, с решение на МС № 169 е назначил новия състав на КЗП с председател Дамян Лазаров и член Огнян Варадинов с 5-годишен мандат. От РЗС твърдят, че за запазване на подобен пост цената била 500 000 евро.

Лазаров беше уволнен през 2011-а, не стана ясно за какво, шушнеше се, че е заради въпросните енергийни фирми.

Големият въпрос е обаче не кой и дали е взел половин милион евро, а откъде са парите за ветрогенераторите. И защо Брюксел си върши работата, а българските институции не.

Oще: ветрогенератори  дамян лазаров  енергетика  искра михайлова  комисия за защита на потребителите 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.