АЕЦ „Белене” ще бъде построена | webcafe.bg
Webcafe

АЕЦ „Белене” ще бъде построена

Ники Русиновски
17.04.2011, 15:22 (обновена 17.04.2011, 17:26)
Борисов, Цветанов и сие

Снимка: © БГНЕС

Те победиха - АЕЦ „Белене” ще бъде построен

АЕЦ „Белене” ще бъде построена

Решението за АЕЦ "Белене" е взето и централата ще бъде построена. По този начин ще защитим националните си интереси, каза в събота депутатът от ДПС и член на Централното оперативно бюро на партията Рамадан Аталай. Не че това зависи точно от ДПС, но той просто сложи точката в хрониката на една „атомна" седмица - поне да се знае кой кой е...

Подкрепата за изграждане на АЕЦ „Белене" е два пъти по-висока от подкрепата за управляваща партия ГЕРБ. Това стана ясно в четвъртък от данните от изследване на социологическата агенция "BBSS - Галъп", проведени в края на март и началото на април. 48% от българите смятат, че трябва да се довърши започнатото, 15% искат да се замрази проектът, а 37 % не могат да заемат позиция.

Министър-председателят Бойко Борисов присъства в сряда на подписването на меморандум за разбирателство с френската компания "Арева", която е и подизпълнител на "Росатом" при изграждането на „Белене". Документът предвижда България да обменя опит и специалисти с френската компания в сферата на ядрената енергетика.

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков подписа в понеделник договор с британската банка HSBC, която ще бъде консултант за АЕЦ "Белене". До два месeца ще бъде ясно каква ще е цената на проекта и дали ще бъде привлечен друг външен, западен инвеститор на мястото на отказалите се през 2009 г. германци от RWE.

Така че АЕЦ „Белене" ще бъде построена.

На този фон обаче има и друга хроника.

В неделя стана ясно, че за намаляване на радиацията, изпускана от авариралата АЕЦ „Фукушима" в Япония, ще трябват още 3 месеца. Още 3 до 6 месеца ще отнеме пълното спирането на изпускането на радиация и охлаждането на реакторите. С други думи - до 2012 година оттам все ще тече. Не е апоклипсисът, предсказан от Нострадамус и маите. Не е и катастрофа от размера на Чернобил, както побързаха да заявят някои в началото на седмицата. Но е проблем.

В събота против АЕЦ „Белене" и другите строящи се и проектирани за в бъдеще на Балканите АЕЦ протестираха с митинг от Балканската антиядрена коалиция (БАЯК), "Зелените", Национално движение "Екогласност", Български център за зелена икономика и други граждански групи.

В петък срещу събота ЧЕЗ спря ТЕЦ-Варна - за пръв път в историята му. Централата е на загуба, оправдаха се от компанията. ТЕЦ-Варна е втората по големина топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Оказва се, че макар и ключова за енергийния баланс на страната, от нея няма нужда - дори в седмицата, когато цялата страна макар и за кратко, бе затрупана от неочакван сняг.

В началото на новото хилядолетие под натиска на ЕС България започва процедура по спирането на остарелите стари блокове на АЕЦ „Козлодуй". Тогава родните експерти твърдят, че ни очакват първо огромни загуби от спиране на износа на ток, а след това и токов режим, ако не построим АЕЦ „Белене".

1-и и 2-и блок на АЕЦ „Козлодуй" са спрени през 2003 г. 3-и и 4-и блок са спрени през 2007 г.

През декември 2010 г. НЕК отчете абсолютен рекорд в цялата си история в продажбите на електроенергия в чужбина. До края на 2010 г. компанията очакваше да реализира износ от 7 500 гигаватчаса, като спрямо предната година повишението е двойно. Конкретните цифри за 2009 г. са 3 693 гигаватчаса, а през 2006 г. - 6 900 гигаватчаса.

Турция и Румъния строят свои централи, а в националната енергийна стратегия на нито една балканска страна в следващите години не се предвижда тя да внася ток, съобщи неотдавна в-к „Капитал" в анализ, посветен на АЕЦ „Белене".

ЕС в момента призовава за преразглеждане на решението за строеж на втора българска АЕЦ. И изобщо на всички АЕЦ в Европа. И предупреждава, че трябва да се повишат мерките за безопасност след инцидента в Япония.

Което означава първо, че макар никой да не знае колко точно скъпа ще е АЕЦ „Белене", то ще стане още по-скъпа. Съответно и токът от нея. Второ - Белене е в по-сеизмично опасна зона от Козлодуй. Рискът в Белене е по-голям. Трето - навремето нова централа е щяла да струва по-евтино в Белене, но много експерти днес твърдят, че ако все пак толкова искаме да правим нови атомни мощности, при днешните условия ще ни излезе значително по-евтино (и по-бързо) да построим два нови реактора в Козлодуй.

Казано накратко - в момента няма нито нужда, нито каквито и да било икономически причини да строим АЕЦ „Белене".

Но АЕЦ „Белене" ще бъде построена.

Оттук нататък въпросите - и отговорите им - всеки може да си постави сам.

Oще: аец белене  бойко борисов  износ на ток  рамадан аталай  трайчо трайков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 18.04.201109:45

Едва ли в България може нещо да се реши. Всичко се решава извън България от по-големи политически и икономически сили.
За тази централа са хвърлени милиарди и още милиарди ще се дадат. Това са големи пари и няма сила която да спре процеса.
В България както и по света политическата система е ПАРИКРАЦИЯ (власт на парите) Демокрация няма. Само се използва думата демокрация (власт на народа), но такова животно просто няма (никаде).
   

оценка

+0 -0