Здравната реформа най-после започна - изгониха министъра | webcafe.bg
Webcafe

Здравната реформа най-после започна - изгониха министъра

Ники Русиновски
30.03.2010, 20:46 (обновена 01.04.2010, 14:41)
Божидар Нанев

Снимка: © Бгнес

Свинският грип взе жертва днес - не каква да е, а министър

Свинският грип взе жертва днес - не каква да е, а министър. Не какъв да е, а на здравеопазването.

При това първият министър в най-новата история на прехода, обвинен като действащ.
Прокуратурата го обвини, че ни е купил лекарства срещу свинския грип на свинска цена. Голяма свинщина откъдето и да го погледнеш...

Лекарите се отрекоха още миналата есен от Божидар Нанев, който беше шеф на Българския лекарски съюз (БЛС) преди да стане министър. Сега от него се отрече и премиерът Борисов, което значи и ГЕРБ.

Сега д-р Нанев напуска поста - седмица преди насрочения за 7 април национален лекарски протест. Което малко попречупи гнева на протестиращите, който аха да изригне на извънредния събор на БЛС. Там Нанев и Борисов седяха (за последно) един до друг като братя по оръжие, а Борисов със страховит глас - като Димитров на Лайпцигския процес, питаше лекарите къде са били, докато се е строял „Цанков камък". Понеже там не му отговориха, му отговори Слави в шоуто си в понеделник: „В кабинетите си".

И сега здравната реформа започва на ново, на чисто, без Нанев.  Докато гилдията намрази и следващия си министър, още преди да е закрил поне една болница дето е за закриване.

Най-добре Лъчезар Иванов, лобистът  на частното здравеопазване,  да стане здравен министър.  Така всичко ще си дойде на място, а най-вече увеличените здравни вноски ще се наместят - по частните фондове.

За да се натаманят съвсем нещата в здравеопазването, правителството се кани да съживи Татовите прийоми  - по 4 години разпределение в провинцията на лекари-специалисти. Ако не щат - да платят разноските по специализацията на държавата.

Вместо да примамва лекарите с пари в погранични райони като в Странджа-Сакар, държавата ги наритва както полицай - задържан в патрулка. Очевидно така разбират здравната реформа - стопират напрежението, като отвъртат по някой бушон, не променят схемата на финансиране на здравеопазването, и гледат да замирише на ред, като въдворяват полицейщина.

А на осмия месец управление ГЕРБ вече смени двама министри - първият се изложи, другият го отстреля прокуратурата. Кой ли ще е следващият...

Не беше ли казал Симеон Дянков, че ако не се оправим от кризата до средата на годината, ще подаде оставка? Че то ей го къде е, а още антикризисните мерки не са приети.

Oще: божидар нанев  криза  министър на здравеопазването 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.