Въоръжена борба за кокала | webcafe.bg
Webcafe

Въоръжена борба за кокала

Мая Венелинова
08.11.2015, 17:05 (обновена 09.11.2015, 18:14)
Протест на полицаите пред НС

Снимка: © kamerite.nova.bg

Властта се огъна пред исканията на протестиращите от Сектор „Сигурност", замете под килима съкращенията на полицейските привилегии и сложи реформата в графата "за утре". Донякъде очаквано - реформа не се прави в мъгла, без диалог и в 6 без 5.

За едно са прави протестиращите униформени - "Повече така не може", както гласеше един от плакатите днес пред НС. За друго не са - "Ние не сме тарикати". Напротив, тарикати са или поне се опитват. Ако не бяха си изградили този образ, техният протест щеше да има обществена подкрепа, както едно време имаха стачкуващите учители. Тогава  обаче Орешарски “развали седенката”, а учителите нямаха избори и приеха реформата на Даниел Вълчев.

Днес “седенката" на полицаите никой не иска да я разваля. Нищо чудно - тя все повече прилича на заплаха, при това въоръжена и очевидно дирижирана от умела ръка.

В неделя на площада пред парламента имаше повече политически протест, и по-малко гилдиен. На ораторите им се виждаха много парите за изтребители, твърде чести промените в конституцията, и ако било разговор за реформа, той трябвало да започне с реформа в парламента.

От устата на въоръжената полиция призивът за реформа в народното представителство може и да звучи като заплаха.

Така докато селата треперят под натиска на битовата престъпност, а в софийския затвор се тровят с дизайнерска дрога, се оказва, че въоръженото полицейско войнство не само, че не си дава привилегиите, но и има претенции към държавното устройство.

В навечерието на 1 ноември служителите в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" се опитаха да се оплачат от размера на възнагражденията си, но като хора без пистолети исканията им заглъхнаха като глас в пустиня.

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева, асистентите в Българската академия на науките ще получават точно толкова, колкото и чистачките.

Тяхното евентуално напускане и заминаване в чужбина обаче не трогва никого. Нищо, че са на метри от парламента. Цивилните не могат да мерят сили с униформените, нито книгите с пистолетите.

Ако се върнем за малко на площада в неделя, не разбрахме само какво общо има сръбската полиция с българските проблеми, че днес на площада имаше реч и от сръбския синдикат?

Oще: бюджет  владислав горанов  дгу  заплати  мвр  полицаи  полиция  протест  румяна бъчварова  сектор сигурност  сигурност  социален пакет  социални придобивки 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.11.2015, 21:45

1 Петър Младенов.10201128361048922 | 08.11.201522:15

Бездарието и наглостта на масата (при всички положения не всички!) от господата с фуражките клони към безкрайност - това смятам, че вече повечето хора в нашата мила държавица успяват да го разберат. За липсата на политическа воля, твърдост, здрав разум и дори чиста експертиза в правителството също май няма смисъл да говорим. Много показателно наистина е сравнението между цивилните и униформените в ситуация на протест. Проблемът, обаче, е много по-дълбок и комплексен - не че за 25 години в обществото не се изгради поколение с изначално сбъркани ценности, което отрича културата и книгите и почита чалгата, разврата и далаверите. По-лошото е, че никой не задава въпроса : "Защо по дяволите все още чакаме някой (Бойко Борисов, Сергей Станишев или Ахмед Доган) да ни разпредели едни пари, които са изначално наши (или поне на тези, които плащат данъци), но са насила присвоени от държавата, която този някой е успял да овладее ?!?" А в конкретния случай безобразието е в невъобразими измерения. Хората, които трябва да "опазват реда" и да разкриват престъпления (което за съжаления рядко им се случва) показват нагледно как се потъпкват закони, блокират цялата столица и пречат на всички нас, желаейки въпреки техните неуспехи ние да продължим да им изплащаме от нашите пари по 20 (!) заплати (освен всички останали привилегии) при пенсиониране с да кажем 15 (?!?) години по-рано от средностатистическия гражданин. Както се казва... Закривай !
   

оценка

+9 -0