Светена вода за левче | webcafe.bg
Webcafe

За левче

Webcafe.bg
27.12.2011, 16:56 (обновена 27.12.2011, 18:23)
левове

Левче по левче - вир

По-малко от 200 мл светена вода за левче. При това в брандирано за целта пластмасово шишенце - от едната страна с лика на Богородица, от другата - с кръста. При това не се знае дали е светена или от чешмата. Купихте ли си? Защото хиляди други го сториха.

Нищо ново под тавана на Църквата от времето, когато търговията с мощи е разцъфтяла в Средновековието. Зъб, пръст, кожа, кокалчета от нечий скелет разнасяли за лечения и чудеса из цяла Европа монаси и други чернокапци. И все на Бог се позовавали.

Бизнесът на Църквата върви с пълна пара по празниците. Шишенце, свещи и каквото се сетите. А по медии свещеници обясняват колко бездуховни сме станали българите, колко злоба и ненавист има в душите ни.

Отиваш на църква, палиш свещ и още преди да е догоряла една десета от нея, минава някоя бързоръка бабка и я хвърля в кофата при куп други недоизгорели. Верно, от свещоливницата излизат потоци пари, които се връщат обратно в БПЦ - неброени, необлагани.

А в Турция можеш да си запалиш свещ в православна църква без да си я купуваш. Както и в Гърция - ако искаш да оставиш пари за свещта, оставяш, ако не искаш - не го правиш.

Какво точно е светената вода? Казано канонично - "облагодатена и благословена, която се освещава от молитвата на православен свещеник с трикратно потапяне в нея на светия кръст. Светената вода носи Божието благословение, затова Църквата и християните се ползват от благодатната й сила за най-различни потреби...

Каквото се поръси с нея, получава Божията закрила и благословение и, ако хората спазват Божиите заповеди, злото ще стои далеч или, както се казва в псалома: "Зло няма да ти се случи, и язва няма да се приближи до твоето жилище", Псалом 90:10.

Ще рече, че се ръси навсякъде за здраве и берекет. Какво му плащаш? Някакво си левче. А получаваш Божията благодат и защита от злото...

Добре, че отец Матей Преображенски (Миткалото) не е вземал грошове за обувките, дето е скъсал по пътищата на България като книжар, проповедник и изобщо вестител на свободния дух. Православната ни църква не се е сетила да поиска канонизирането му - а е неин човек.

"Нарочно той ходеше скъсан, с пожълтяла от времето капа, която била едно време черна, с окърпени габровски калеври, а на расото му трябваше да има кал и в най-сухото време", пише за него Захари Стоянов. Ами така е, като не е продавал светена вода за левче.

Oще: българия  гърция  левче  матей преображенски  светена вода  свещеноливница  църква  шише 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.11.2010, 21:20

3 Snezhanka Alekseeva | 28.12.201120:52

@Rodrigo Diaz de Vivar
В никакъв случай не искам да критикувам мнението ви или да защитавам статията, но ми направи впечатление нещо във вашия коментар. Много българи вече пътуваме по света и слаба богу. Всички виждаме това, което описвате, за някои неща сте абсолютно прав, но според мен статията не е написана в аспекта, който вие конкретизирате.
Била съм вече в немалко големи и по-малки градове и навсякъде посещавам някоя катедрала или повече храмове, зависи колко дълъг е престоя ми и колко разглеждам. Навсякъде паля свещичка, навсякъде оставям малко дарение. Последният път влезнах в 11 вечерта в малък параклис в Гърция, където "необезпокоявани", без врата дори, бяха изложени страхотни икони от дърво, с позлата и обков и купчини свещи, запалих си свешичка, помолих се, взех си свещи за у дома и оставих няколко евро в касичката. Никой не ми е искал пари, никой не ме е дебнал иззад ъгъла какво ще направя със свещта и кога ще я оставя. Никой не ме е овиквал в храм никъде по света (освен тук в България при все че спазвам традициите). При все, че не съм особено религиозна, беше едно прекрасно преживяване да знаеш, че си свободен и спокоен да останеш насаме със себе си и с вярата си, да си сред такава приятна и истинска обстановка, където други хора са се погрижили канонът да е спазен и да е красиво и богоугодно, да използвам тази стара думичка. Същото като мен биха направили и други българи, не мисля, че сме такива изтърбушляци всички. Друг е въпроса тук...
Според мен ви убягва нещо много важно (а може би и за добро, че не го забелязвате), затова са тези статии и филми по медиите, които се появиха напоследък, за бизнеса със свещите, търгашеството при свещенослужителите и измислиците на пъдарите по църквите. Ако имате търпение прочетете впечатленията, на които аз съм потърпевш и свидетел, извинявам се за дългия коментар - тук http://www.webcafe.bg/id_219002074?fb_comment_id=fbc_10150494332007430_20511879_10150494442667430#f28fde76884116a
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 12:20

2 Dobromir Dobrev | 28.12.201119:25

за съжаление статията е много вярна. не може да проповядваш религия като християнството и да искаш пари за всичко. ако в днешно време нямаш пари не можеш да получиш нищо -кръщене, сватба, погребение, нищо. това може да го получиш само в малките села. в големия град не може да се случи. поповете са добре облечени бизнесмени.
в крайна сметка те учат да си добър и смирен, а в същото време попа се разкарва с кола за 100 000 евро и часовник за 10 000 евро.
защо вместо да си купуват скъпи коли и вещи не дават тези пари на бедните, да ги дават на бедни семейства за образованието на децата им, да ги даряват за лечението на деца, инвалиди или бедни семейства. изобщо да правят това което се очаква и което самите те проповядват.
защо не строят църкви. защо се налага хората да отделят от залъка си и да дават по няколко лева, а владиката да се вози в кола за 100 000. защо?
защо се появяват скандали че продават земи по морето и курортите на безценица.... защо, да не би за благото на "бедните бизнесмени".
само погледнете младите попчета и старите владики как са се захранили. нима това са хора които най малкото спазват някакви пости..... тая шия не от туршия е казал народа.
така че когато църквата и свещениците почнат да се държат като такива а не като бизнесмени, тогава и обществото ще се държи с тях като такива. в момента те се държат като бизнесмени и мутри и отношението на обществото е такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.12.201111:34

Webcafe, пак демонстрирате типичен балкански негативизъм.
Не дочетох цялата статия, но ... поразходете се малко из света, ограмотете се, разширете кръгозора.
Доста свят минава през San Pietro в Рим и голяма част от нея си отиват от нея със светена вода. В пластмасова бутилка, под формата на Дева Мария.
Да, светената вода е безплатна, а около 2 евро струваше бутилчицата. Продава се в самата катедрала, там където се продават сувенири. Бутилчицата.
Ако не си купиш бутилчица, пълнят ти в каквото имаш, може и в бутилка от минерална вода. Безплатно.
Аз лично не съм се замислял за тези 2 евро. Струвало ми се е редно да ги дам. Нито пък съм се питал дали наистина е осветена лично от папата, който се определя като божият наместник на земята.

Да, в Турция, в християнски храм можеш да си запалиш свещ без да я плащаш, но не сте обърнали внимание, правят го само скъсаните цървули от България, които са отишли до храма в повечето случаи с автомобил струващ над 10 000 лева, а се оглеждат преди да вземат свещта, да не ги види някой.

Гърка и останалия свят си взема свещ, бърка си в джоба и в нарочно поставеното за това съндъче оставя колкото реши, колкото смята за редно, 2 евро, 5 евро, 10, а и повече. При всички случаи, в пъти повече от цената на свещите, които пали.

Идеята е, че в църквата може да влезе и запали свещ всеки, дори и да няма пари, да е последния просяк. Да се помоли за близките си на Бога. Не да се крие и да се озърта.

Идеята не е българската свидлива и невярваща душа да запали свещичка безплатно.
   

оценка

+0 -0