Въртим едни пари | webcafe.bg
Webcafe

Въртим едни пари

webcafeДияна Костова
23.10.2015, 20:15 (обновена 23.10.2015, 20:38)
избори

Снимка: © В.Е.

Не сте били информирани? Да сте се информирали. Не щете да гласувате за безсмислени референдуми? Ако щете.

Ще плачете някой ден за Искра Фидосова. И за Мая Манолова ще плачете, но още не го осъзнавате.

Докато през последния месец всеки от вас си копаеше градинката за едното трудово възнаграждение, неколцина чевръсти граждани захлебиха цифром и словом 1 000 000 лв. (един милион лева) държавни пари. Точно за един месец.

Целта, разбира се, е идеална. Схемата пък е толкова проста, че чак е обидна. "Нахранете журналистите" на степен "Лява ръка, десен джоб". Най-сладкото е, че всичко е законно.

Всевъзможни активни борци и други заслужили артисти получават реимбурсация за будната си "гражданска" позиция, а междувременно се имитира предизборна кампания.

Както се казваше в вица за двете мутри: "Въртим тука едни пари".

Дори най-"прогресивните" дясно-либерални сили не се поколебаха да се възползват от промоцията. Дават ли ти - еж.

Телевизия "Евроком" изведнъж се оказа любима трибуна за агитация за Земеделците на Мозер или РЗС на Яне Янев. Общо 250 000 лева ще прелеят от бюджета в кабеларката.

От нейния ефир през шоуто на проф. Юлиян Вучков кънти пропагандата на формации като "Социалистическа партия Български път" на видния ударник на контра-протестите Стоян Тодоров и "Националната републиканска партия" на Николай Гацев (онзи клетник, който се появи с индиански пера на празника на София).

120 хиляди лева пък отиват за сайта "Хаштаг", свързан по организационно-родствена линия с Борислав Цеков - който номинира Мая Манолова за омбудсман, ако си спомняте.

Да, в началото беше Мая.

Благодарение на нейния Изборен кодекс, реколта 2014, всяка маргинална партия без държавна субсидия получи правото да прави помен с чужда пита под формата на 40 000 лева за медийни изяви при парламентарни и президентски избори.

Човек би си казал, че национална кауза, която не може да накара 40 хиляди души да дарят по един лев за публичната й кампания, не е нито "национална", нито "кауза".

Или че журналистиката не е битпазар; че няма как днес да кешираш, а утре да критикуваш.

Или че държава, която завършва фискалната година с фалит на банка и дефицит от 5,8% от БВП, не може да си позволи да хрантути партии-файтони.

Но човекът би сгрешил - защото ГЕРБ не само не ревизираха, а доразвиха творчески идеята на Манолова и включиха на софрата всички партии и комитети, които държат да агитират "за" и "против" референдума.

Съвсем между другото, между две четения в правната комисия, по идея на двама световно неизвестни депутати от партията на Борисов.

Поне навремето Фидосова не минаваше незабелязана.

Не сте били информирани? Да сте се информирали. Не щете да гласувате за безсмислени референдуми? Ако щете.

Все пак имате ден за размисъл. Добре си помислете. Или погледайте шоуто на проф. Вучков - пари сте давали за него.

Oще: агитация  борислав цеков  избори  искра фидосова  контрапротест  мая манолова  медиен пакет  местни избори  нахранете журналистите  политика  предизборна кампания  референдум  юлиан вучков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.