Двамата глупаци и старата къща | webcafe.bg
Webcafe

Двамата глупаци и старата къща

Webcafe
25.04.2016, 22:57 (обновена 26.04.2016, 22:12)
Къщата на Георги Мавриди, Къщата на Георги Мавриди

Този случай е меко казано куриозен и много показателен за това, че когато се хванат подръка, дързостта и глупостта нямат спирачка

Всички я знаем онази мъдрост за късите крака на лъжата. Всички я знаем и онази грандиозна къща на три ката в Стария град на Пловдив, построена от богатия търговец Георги Мавриди, но станала известна с името на френския поет и общественик, отседнал в нея - Алфонс дьо Ламартин. Общото между късите крака и къщата са двама младежи, наречени Галин и Янко.

Преди 23 дни те взломили Възрожденското бижу през главната порта, за да отмъкнат полилеи, аплици (осветителни тела за стена), брави и т.н. Никой не ги спрял, никой не ги видял. Те сами признали престъпното деяние пред полицията, която все пак надушила следите им.

И нямало как иначе, защото откраднатото от първия и втория етаж на къщата свършило в пункт за вторични суровини. Този случай е меко казано куриозен и много показателен за това, че когато се хванат подръка, дързостта и глупостта нямат спирачка. Охраната на сградите - паметници е съвсем отделен въпрос.

По-важното е, че тук всеки може да краде каквото му скимне - от фиданки и пейки по природните паркове до химически тоалетни на магистралата, от коледни играчки на градската елха в Силистра до картини на Златю Бояджиев, от сабята на Хаджи Димитър в Сливен до бакърените тави на бабите на село.

Не е смешно, тъжно е.

Това не са банди, които обират банки, не са иманяри, не са мафиоти, които крадат фирми и перат пари, а са най-обикновени мутреещи се кокошкари, чийто мотивиращ фактор е да изкарат седмицата или да спестят някой друг лев, посягайки на „общото благо" и чуждата собственост.

Те ще ти разбият предното стъкло, за да ти вземат винетката, и ще ти спукат гумите на следващия ден от яд, ако не успеят. Те ще продадат ценност на 200 години за 20 лева и ще смятат, че са сключили добра сделка. Срещу тях спасение няма, освен възпитанието през първите седем години и образованието, където и без това никак не е розово. Нали я знаете онази приказка - двамата глупаци и старата къща.

Oще: брави от ламартинова къща  кражби  къщата на георги мавриди  ламартинова къща  мавриди  обири  обир на ламартиновата къща  пловдив  старо желязо от ламартинова къща 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.