Премиер, жена, гей, веган, индиец | webcafe.bg
Webcafe

Премиер, жена, гей, веган, индиец

Никола Димитров
16.06.2017, 18:59 (обновена 18.06.2017, 20:47)
ана бърнабич, премиер, сърбия

Снимка: © Cord Magazine

На Сърбия пък предстои да вземе важно решение накъде да поеме - към все по-несигурното членство в ЕС или към спорните ползи от близко приятелство с Москва. И в двата случая, мъж или жена, на новия премиер няма да му е никак лесно.

Преди две седмици се разбра името на новия премиер на Ирландия - Лио Варадкар. Ако се опитате да научите повече за него от медиите, ще получите доста ограничена информация, която се изчерпва с "гей, млад и от индийски произход". Единствената разлика е, че според едни медии това са качества, а според други недостатъци. Да, гей начело на консерваривно-католическа Ирландия е новина. Но едва ли това е основната причина бившият личен лекар, станал един от най-младите депутати, а после и министър последователно на туризма, здравеопазването и социалната политика, да застане начело на правителството.

Две седмици по-късно, от днес и Сърбия има нов премиер. Освен гей, тя е и жена, което в балканско-православна Сърбия е още по-голямо събитие. Някъде между другото е цитиран сръбския президент Вучич, който я описва като „трудолюбива и с много професионални и лични качества". Какво пък толкова, всеки може да бъде трудолюбив...

В социалните мрежи разбира се тръпнем в очакване как тези две назначения ще се отразят на здравословното състояние на президентската котка Чарли, но далеч по-важно е каква политика ще водят двамата. В Ирландия, където гей браковете бяха легализирани преди няколко години, местните медии за разлика от световните почти не коментират сексуалната ориентация на новия държавен лидер.

Пред страната стоят далеч по-големи предизвикателства, като островната държава е притисната между Америка на Тръмп и Великобритания в процес на Брекзит. На Сърбия пък предстои да вземе важно решение накъде да поеме - към все по-несигурното членство в ЕС или към спорните ползи от близко приятелство с Москва. И в двата случая, мъж или жена, на новия премиер няма да му е никак лесно.

Дори не обръщаме внимание на думичката гей, пак ще забележим, че за всеки новоизбран премиер или президент напоследък се говори само с етикети за личния му живот. Жените на Тръмп и Макрон бяха по-коментирани от политическите им идеи, Обама беше първият черен президент на САЩ, а Трюдо привлече внимание с външния си вид.

Май наистина (поне според медиите) няма ляво и дясно, нито либерално и консервативно. Новите политически лидери са черен, жена, гей, веган, индиец... Когато през 2007 във Франция Саркози назначи Рама Яд за държавен секретар по човешките права, първият въпрос към нея беше как се чувства като "първата цветна жена на този пост". Тя отвърна с усмивка, че ако беше и инвалид, сигурно щеше да е поне вицепремиер, преди да добави сериозно, че е на този пост заради професионалните си качества, а не за да запълва квоти и има намерение да го покаже с работата си.

Избирането на жена за премиер не е състезание, а това, че е с гей ориентация не дава бонус точки. Време е да върнем политиките в политиката и да си говорим за лидерите като лидери. За Меркел например няма никакво значение, че е жена от Източна Германия.

А ние можем да се похвалим с премиери цар и пожарникар. И двете определения са по-скоро престижни, но какво свършиха и какво - не, е отделна тема и точно тя е важната.

Жена-президент ни се размина на два пъти (Кунева през 2012 и Цачева през 2017), но пък си имаме чудна жена на президента, чиято котка се оказа основна тема в страната цяла седмица. Е, ако трябва да гледаме положително на нещата, поне за кратко имахме жена за премиер.

Oще: ана бърнабич  гей  ирландкия  лио вадакар  сръбска политика  сръбски власти  сръбски премиер  сърбия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

7 niemen | 17.06.201713:05

Страната ни отново е преди всички. Нас от години ни управляват пеераси.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 17.06.201711:50

П.П. Грозновата я н амира и Пикси, която е жена. Аз пик, не виждам нищо женствено в това лице и никакъв стимул да потърся други женски качества.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 17.06.201711:46

Кенито, щом харесваш такива жени, да ти са сладки. И да не пишеше, че е обратна, близко до ума е, че като не е имала късмета да срещне тебе, друг мъж не я е пожелал.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

4 Kenny McCormick | 17.06.201711:40

Авджията, бас държа, че ако не пишеше, че жената е хомосексуална, нямаше да изтропкаш тоя коментар. Или най-много по нашенски да кажеш, че е грозновата, щото то за бай Булгар една жена ако не е хубава, то тя задължително е половин човек.
Относно ситуацията в Сърбия - държавата се опитва да направи крачка към Европа и ще успее много по-бързо от нас, така като гледам. И най-накрая ще издухаме супата на целите Балкани - Румъния по-напред, Сърбия по-напред...
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 17.06.201711:23

Ма тва жена ли е?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 17.06.201711:04

Само да попитам - какво значение има, че жената е обратна за поста и работата, която върши? Тя няма да е назначена, за да дава отчет с кого спи (колкото и пикантна да подобна информация и да продава), а каква работа е свършила на поста, за който е избрана.
Заради такива журналистически тъпотии и в нашето народно събрание цяла седмица се занимават с глупости като хитлеристки униформи и кой какво бил казал или не казал по въпроса. Вместо да свършат нещо полезно. А "услужливите" журналисти не спират да ни информират ексклузивно точно и главно за това.
Че те ако решат да се поровят сериозно какво правят през свободното си време повечето политици, мисля, че няма да остане депутат без поискана оставка.
А иначе тая жена на снимката горе ми изглежда доста грозновата, ама едва ли заради красотата и е посочена за поста.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 16.06.201721:53

... но пък си имаме чудна жена на президента, чиято котка се оказа основна тема в страната цяла седмица.........
ха-ха-ха, Десито в момента се прави на кралска особа, вероятно с бели обувчици без пета и раздава широки усмивки на шашнатите аристократи.
   

оценка

+2 -3