Най-добре да чакаме турците | webcafe.bg
Webcafe

Най-добре да чакаме турците

Webcafe.bg
01.03.2012, 15:17 (обновена 02.03.2012, 10:36)
цветан цветанов

Снимка: © художник: Светозар Стоянов

МВР има задължения по контрола на сигурността в Студентския град - например по адресната регистрация

Достатъчно е да си спомним как се пенявеха куп публични лица - Бойко Борисов - столичен кмет, Цветан Цветанов като заместник-кмет на столицата по сигурността, Петър Диков, неколцина министри от тройната коалиция и разни депутати, когато убиха Стоян Балтов. Ректори на ВУЗ-ове говореха същото, каквото и сега - но не приключиха договорите за наем с кръчмарите, които са пуснали под своя покрив.

От 2008-а досега изтече много вода. И можеше да се предприемат съвсем елементарни мерки. Например да се даде гратисен период от 1 година на хазарта да се изтегли от територията на Студентски град, както и на нощните клубове - дори и ако е необходимо да се обособи района като територия с особен статут по законодателен път. Толкова лобистки закони се приеха, нека и един за обикновените поданици да има.

Няма нужда просветният министър да брани Цветанов, като казва, че не може да постави полицай във всяка стая. Достатъчно е МВР да си свърши работата по контрола на адресната регистрация в Студентски град. И да си върши работата при сигнали на тел. 112 - като този за злокобната случка в стая 322 на блок 23А.

Два сигнала са били получени тогава на тел. 112. Първият - в 2.50 ч - за бой в коридор на общежитието. Минути по-късно вече искали линейка и полиция. Медиците констатирали смъртта, а кога са дошли полицаите?

При спорадичните акции след пребития до смърт Стоян Балтов, стана ясно, че куп студенти, регистрирани в "кампуса", не живеят там. Но живеят куп други, които не са студенти, включително и криминално проявени, че даже и издирвани. На какво основание? На основание корупция и пълна липса на контрол.

Всички общежития е редно да са под една шапка и да се контролират от едно място. Редът в тях може да се вмени като отговорност на: първо, представители на самите студенти, както е в нормалните демократични страни, второ, полицията - т.е. местното 7-о РПУ, трето, на ведомството, под чийто контрол ще минат.

Ясно е, че след 22 часа външни нерегистрирани в общежитието младежи нямат работа там. При соца тази забрана, която действа безпроблемно в куп западни университети, стриктно се спазваше, а след полунощ, и да си регистриран, не можеш да се прибереш - външната врата се заключваше.

Всичко това наистина може(ше) да се нправи. Защо обаче е толкова трудно да се наложи ред в България?

Вместо да правят спецзакон за София, ГЕРБ най-добре да подготвят такъв за студентските кампуси. Иначе най-добре да пращаме децата си в тези, дето Турция се кани да строи у нас за своите си студенти. Със сигурност "Ориент 33" там няма да има. Нито алкохолът ще се лее денонощно по стаите.

Oще: престъпления  режим  студенти  студентски град 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

28 niemen | 02.03.201218:02

И аз съм бил известно време в кампус, само че на Изток, не на Запад. Какво знаете вие за пропусквателния режим. При нас беше троен - първо униформен с автомат, след това фейс контрол плюс документи, а после видеокамери, при това - много. Не знам как го правеха, но фейсконтролът ни познаваше всички по физиономия, сменяха се трима човека, а ние бяхме над 350. Забрави да влезе някой външен, пък бил той и родния ти баща. Изключения не се допускаха никакви. Един, който е бил там след мен, ми каза, че по негово време въвели вход с пръстов отпечатък. Влизало се само по един.
Готиното беше, че момичетата бяха значително повече от младежите. Толкова колежки го отнесоха, колкото гугутки не сте виждали във София.
А и пиенето не беше проблем, защото там всички пиеха. Беше част от културата на нацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

27 lele male | 02.03.201217:26

@ Чинчи, май обърка статията... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

26 Чинчифон | 02.03.201217:17

Дали холандците четат какво си пишем? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

25 корейче | 02.03.201216:53

Контролът трябва да е 24-часов естествено! Всъщност в много общежития в Студ град е точно такъв, просто не във всички. 23 блок на УНСС не знам от кои е. През деня трябва особено да си внимава, защото тогава студентите са на лекции и най-лесно може да влезе крадец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 02.03.201216:29

корейче, ако влизането в общежитията наистина се контролира, аз съм напълно съгласен с теб, че това е необходимото и достатъчно ниво на контрол. Да се въвежда вечерен час за пълнолетни хора е средновековно. Ако трябва, да се стегне този контрола на влизане, и да се направи 24-часов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

23 Fedar | 02.03.201216:23

Корейче,
сладур, много си се впрегнала на тема недопускане на преспиване с гаджето Много щастлив
Споко, гарантирам ти, че няма сила на тази земя, която може да попречи да двама млади влюбени да изконсумират любовта си. То цели войни са се водили за тези работи, пък ти се плашиш, че някакви портиери-пенсионери могат да удържат хормоните и поривите на тялото Смее се

Иначе ми се струва, че не си съвсем права за режима в кампусите на Запад. Живял съм в такъв кампус, и наистина имаше пропусквателен режим и ограничения. Не ме питай какви маймунски изпълнения съм правил за да вкарам някое гадже или някой приятел посред нощите - адреналин на макс. Кул Добре, че поне при някои от портиерите се минаваше с черпане с пиячка и не се налагаше да се правим на Тарзан. Ама пак не излизаше евтино, щото много пиеха гадините... Смее се
За мен най-доброто решение е всеки да има право на ограничен брой гости, чиито лични данни и часове на пребиваване да бъдат надлежно документирани. И всеки да носи лична отговорност за всеки един от гостите, които са записани на негово име.

Иначе съвсем сериозно, много съм псувал пропусквателния режим в общежитията, но сега си мисля, че това не е толкова лошо. Естествено, основната му цел е да ограничи влизането на съмнителни субекти, които са потенциална опасност. Не да пречи на младите да се обичат. Макар, че и двама влюбени могат да са потенциална опасност, ако вдигат прекалено много шум Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

22 MacAllister | 02.03.201212:32

Споделям мнението на Last Sword, проблемът е в хората, т.е. разбирай културата. При повече места за висше образование от броя на випуските висшето образование вече не е поприще за хора, които макар и да дивеят понякога, преди всичко отиват да се развиват, а е място за всеки - тогава, каквото е мнозинството, такова е и студентството. Мнозинството в парламента се лигави на Веселин Маринов и ако мнозинството трябва да следва примера на Цветанов и Борисов като културен еталон ... професорите ще полудеят слушайки отговори по време на изпит от сорта на "...има едни, които по принцип трябва да се разбере..." или студенти отмятащи се от отговора си преди да са довършили изречнието. Честно да ви кажа (малко на майтап, но кисел) дори заточването на Веселин Маринов в Сибир, би допринесло повече за мира в Студентски град, токолкото каквито и да било законови мерки. Кампусите по западен образец може да излгеждат привлекателни, но специалните режими или трябва да се въвеждат по-рано (в училища с пребиваване) или дават по-скоро негативни резултати на възрастта, за която иде реч. Помислете си - живеете свободно като сте непълнолетни и ви вкарват в лицей, когато най-сетне сте пълноправен гражданин - извинете ме, но това няма как да сработи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

21 fata morgana | 02.03.201211:57

Корейче, само да отбележа, че съм на твоя страна за това, че човек трябва да си изживее 20-те години. Просто студентски става все по-невъзможен за учене, от мое време насам.
Не казвам да се забраняват чекиите... Много щастлив
Но мисля, че ще е добре да позволят момче и момиче да живеят в една стая, да речем и да върнат читалните на четящите и разни такива чисто практически неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.10.2010, 20:21

20 корейче | 02.03.201211:51

Фата моргана, дай тогава да въведе забрана за чекиите в общежитието Смее се
Ами то ако човек няма елементарно възпитание, просто няма да се разбира със съквартирантите и това е. Проблемът е в хората. Няма нужда от по-строг контрол над личния живот, а повече култура и възпитание. Това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

19 lele male | 02.03.201211:29

Текстът от песента на Паоло Нутини изразява мъката и безсилието ми относно случващото се в Студентски град...

А несериозното ми мнение е:
Цитат от статията "...Вместо да правят спецзакон за София, ГЕРБ най-добре да подготвят такъв за студентските кампуси."

Що ГЕРБ не тури едно КПП на Ускорителя на елементарни частици т.е. шосето Перник-София? не разбирам
Не знам дали Ви прави впечатление, но и в двете убийства в Ст. град са замесени перничани... С цялото ми уважение към перничани, ама много люти хора се оказаха нещо ... Чуди се
   

оценка

+0 -0