Как Сърница ни свери часовника | webcafe.bg
Webcafe

Как Сърница ни свери часовника

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
16.03.2015, 10:59 (обновена 19.11.2016, 20:47)
Сърница

Снимка: © БНТ

Местният вот не е знак за електорални нагласи, а за изборни (д)ефекти

През уикенда медиите жадно погълнаха първата изборна драма за годината, като следиха изкъсо вота в една община, появила се на картата като самостоятелна преди два месеца - Сърница. Изборите за местна власт се превърнаха в умалена версия на това, което да очакваме на местния вот през есента. И това е вярно, но не по отношение на електоралните нагласи.

Местните избори се различават значително от националните по това, че става дума не само за партия, но за строго индивидуални личности - съседи, роднини, познати, приятели.

А и когато в избора участват само 4 партии, от които една дори не е парламентарно представена, много трудно може да се говори за генерализации по отношение на местния вот в цялата страна. Освен това са гласували 3 000 души със сходни социално-икономически характеристики, а и в малка община от значение за гласа са и междуличностни отношения, роднински връзки познанства...и още много подобни аргументи могат да се изтъкнат като контра на идеята, че този вот има значение за електорални нагласи. Е, това може да е вярно, но само по отношение на конкретната община в контекста на следващия местен вот, който я очаква през есента.

За какво обаче наистина бяха показателни изборите в Сърница?

Малката община, която тепърва изгражда свой „местен парламент", може да не е показателна за електоралните нагласи, но със сигурност говори много за изборните практики - сигнали за агитация в деня на вота, общински съветник показва как да се гласува за партията му, а като форма на агитация се раздават броеници и стенни часовници (според кандидатът на ДПС Неги Бозов това било агитационен материал, който върви в комплект с лозунга „Ново начало"). Прелита информация за 20 лева награда за глас, както и заплахи за спиране на социални помощи. А един от кандидатите обещава 100 000 лева за нов път.

Дребните подаръци и гръмките обещания говорят за едно - ако по някакъв начин изборите в Сърница могат да са показател за това, какво да очакваме наесен, то ще е повторение на същия филм. Дори и балансът между партиите да се променя, инструментите, с които това се случва, са едни и същи - часовник срещу глас или 20 лева. А на избори за местна власт тези методи имат по-голям успех, защото зависимостите са по-големи и методите за контрол - по-достъпни.

Oще: бсп  вот  герб  глас  гласуване  дпс  избори  кметски избори  купуване на гласове  местен вот  местни избори  неги бозов  нова алтернатива  парламент  сърница 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

6 conscience | 20.03.201518:08

Съвременното гласуване е на практика свръх представителен екзит пол - парламентът се разпределя все едно негласувалите са гласували точно както гласувалите. В този смисъл дори и "страшно ниските" 40% гласували са предостатъчни, за да се определи настроението на хората и задължителното гласуване е все едно да искаш социологическите агенции да се допитват до всичките 2 и нещо милиона домакинства, вместо до 1300 - безсмислено упражнение, което ще оскъпи процеса без да доведе до съществена разлика.
Относно хипотезата, че щяло да намали купения вот, отново важи същото правило - процентът продадени гласове ще бъде същият.
За мен по-интересна е идеята за явното гласуване, където всеки глас може да се ъплоудва в база данни, за да се предотврати всякаква манипулация. Също интересно би било да се установи "плаващ" вот, при който гласувалият може да оттегля гласа си за депутата/кмета/съветника и въвеждане на критичен минимум електорална подкрепа за всяко управление, а не с измислени вотове на доверие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

5 Борката | 17.03.201519:03

@4,
значи, излагате се като кифладжии.Ем и поучавате.
Я са пак си помисли ,невалидната бюлетина, като как се третира и увеличава или намалява броя на депутатите на дадена партия в парламента?
Невалидните бюлетини, както и негласувалите се третират по един исъщи начин по метода на Нимайер (името е по спомен), но въпреки това те се преразпределят пропорционално към получените гласове (действителни). Т.е.,ако Пезев пусне невалидна бюлетина и ДПС е в парламента,то неговия глас, както и всички други негласували се преразпределят между партиите,като това вдига числото на депутатите на ВСЯКА влязла партия.
Т.е. невалидните бюлетини увеличават влиянието на всяка група в НС.
Просто изборът няма да е негов.
Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

4 opetkov | 17.03.201518:28

Тъпчо Пезев, дори и невалидна бюлетината ти ще намали влиянието на ДПС в парламента, защото процента им ще падне многократно. Ама то е трудно да влезе в чугунените кратуни на всезнаещите българи.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 17.03.201508:40

И като стане задължително кво?Само ще се увеличи броя на ''невалидните''-демек надраскани с разни нецензурни неща бюлетини.Ох как искам да ме накарат задължително да гласувам,малей.Чак ме засърбя ръката.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 16.03.2015, 20:09

2 Daniela Papastylianou.1739019321 | 16.03.201520:13

А Вие знаете ли къде е Сърница,г-н Пуеблото?!
Абсолютно вярно!Методите са едни и същи-кебабчета,кифтаци,часовници,броеници,а може и молитвени килимчета да започнат да им раздават.
Крайно време е гласуването да стане задължително! Шокиран
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 16.03.201513:54

Смее се вярно ли,това което се случва в сърница,е това което ще се случи в бг наесен?????
сърница е равно на българия????????
вие знаете ли къде е сърница???????
   

оценка

+0 -4