Да дойдат надзирателите | webcafe.bg
Webcafe

Да дойдат надзирателите

Мирослав Спасов
14.07.2014, 19:34 (обновена 15.07.2014, 18:57)
Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia photo agency

Изявлението на президента ни припомни, че се намиране в Европейския съюз

Явно трябваше да се разтресе държавата, за да се сетят политиците, че контролът върху банковата системата е толкова ефективен, колкото контролът на КАТ-аджиите по пътищата. Добре поне, че има европейски надзор върху банките, който може да свърши работата на политиците и на избраните от тях "регулатори". Всъщност единствената хубава новина в цялата скъпоструваща за данъкоплатци и бизнес драма с КТБ е, че хукваме към европейския надзор с всички сила.

Проблемът на всички нива в нашата страна е контролът - великият контрол, който заради безкрайните си зависимости българските власти толкова се затрудняват да осъществят. И за по-лесно слагат на ключови позиции "сламени хора" или просто статисти.

Затова и влизането в Европейския съюз през 2007 година беше толкова важно събитие - ЕС като онзи, който контролира контролиращите на вътрешно ниво.

Това се оказа и проблемът с КТБ - липса на желание за контрол, поставяне на банка в по-добра ситуация спрямо другите, ползване с особено политическо внимание и влагането на парите на държавните дружества в нея.

ГЕРБ щеше да ни вкарва в Единния банков надзорен механизъм - не успя. И в еврозоната - отказа се. Преди две години управителят на БНБ Иван Искров твърдеше, че това е прекалено ограничаване на националната власт. А миналата седмица уверяваше, че банковата система е стабилна и нищо извън слуховете не я заплашва. В разгара на кризата си изми ръцете с липсата на правомощия и предаде щафетата на политиците.

Е, видя се колко добре се справя държавата - не може да овладее ситуацията, а прокуратурата се оплете в обвиненията за прочутите чували от трезорите на КТБ.

Затова - простото решение - да дойде ЕС. Нека надзирава системата и ако трябва, нека затваря банки, които отпускат съмнителни кредити на съмнителни лица, които после ние трябва да плащаме.

Ако не друго, поне това може да служи като успокоение на фона на тоталната вкаменелост, в която се е превърнала държавната машина и нейните регулаторни органи. Другото е перспективата за приемане на еврото, но това изисква повече старание.

Oще: банки  банков надзор  бнб  европейски съюз  иван искров  ктб  пламен орешарски  росен плевнелиев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 14.07.201421:37

"Изявлението на президента Пламен Орешарски ни припомни, че се намиране в Европейския съюз" - това е текстът под снимката ви.
Честно ли?
Аре доглеждайте ги тия неща!
   

оценка

+0 -0