За 3000 "фуражки" по-малко | webcafe.bg
Webcafe

За 3000 "фуражки" по-малко

Webcafe.bg
31.01.2012, 14:52 (обновена 31.01.2012, 18:16)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Ако МВР си назначи говорител...

МВР ще изреже 3000 кухи щата от ведомостите си.

МВР ще въведе стандарт "Абсолютна необходимост при употреба на оръжие и помощни средства".

МВР ще дава и парична благодарност на отличили се полицаи - освен служебно изказаната.

Това са трите "новини" от специалната пресконференция на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. За тях можеше да се мине и с прессъобщение. Но практиката на МВР е да свиква брифинги по незначителни поводи.

Първите две "новини" бяха съобщени отдавна. При това от един и същ журналист, от едно и също издание - Доротея Дачкова, в. "Труд". И за кухите бройки, и за налагането на правилото в Закона за МВР полицаите да стрелят само при насилие.

Този път разликата е, че са сервирани с обилно словесно кюспе. Например вицепремиерът обясни, че бюджетът на МВР е станал по-малък - от над 1 млрд. лева в последните две години на 999 млн. лева за тази.

МВР обаче тарикатски е държало кухите бройки, защото на база щата е правило заявките си за бюджетна издръжка. Ако някой не е наясно, почти всички пари, които се дават за МВР, отиват за хора - т.е. за заплати. В технологично обновление и/или квалификация на кадрите си МВР не инвестира.

Но редовно се надига вой срещу опит да се съкратят парите за ведомството с мотивите, че има нужда от инвестиции в нови сгради, нова екипировка, още консумативи. А такива всъщност не се правят. Заради раздутия щат парите отиват за заплати и обезщетения при пенсиониране. Все пак МВР и военните запазиха привилегиите си от 20 заплати при пенсиониране, докато на ДАНС ги намалиха на 15.

Освен това МВР е ведомството, на което по традиция се дарява, сякаш са социално слаби. Вместо да бъдат забранени, даренията бяха пренасочени през общините - дарителите дават на тях, те - на МВР и всичко е наред. Държавата също додава извън бюджета - главно когато трябва да се разплати за доставки на гориво. Така че бюджетът на МВР нищо не значи. За 2011-а например кабинетът извънредно даде над 27 млн. лева на три пъти.

Вървим към точка втора - полицаите да стрелят само при насилие. Съвършено правилно. Въпросът е кой ще ги спре? За последните години в пъти повече са хората, умрели от полицейско насилие, отколкото полицаи, загинали при изпълнение на служебния си дълг (да не дава Господ и едното, и другото...).

Над 30 дела срещу България са спечелени в Страсбург от потърпевшите за неправомерна употреба на оръжие.

А и кой ще разследва как точно е произведена стрелбата или употребата на оръжие? Прокуратурата, която си работи като филиал на МВР, и самите полицаи. Кой знае кога ще разберем самоубиец или убит е Чочо от Перник.

Но така е с новините. Може би е крайно време МВР да си назначи говорител. Така няма да се губи времето на журналистите с вчерашна кухня.

Говорителят да обявява арестите, а Цветанов - успешните операции на МВР. Всъщност не става.

При това разпределение вицепремиерът и министър на вътрешните работи ще отсъства продължително от медиите. Друго си е пряко включване с образ и звук с полицейска сводка.


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 31.01.201219:57

съкращавят щатове и местат 'ората' на нови такива Усмивка
тоя филм сме го гледале...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

2 sake | 31.01.201219:13

Просто трик,ще се съкратят незаетите щатове и на част от тези,които ще се пенсионират,но в действителност няма да отиде никой в бюрото по труда,за да се регистрира,като съкратен безработен. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 31.01.201217:15

Кратко, точно, ясно.... неосъществимо.
   

оценка

+0 -0