Милион и двеста хиляди за смет | webcafe.bg
Webcafe

Милион и двеста хиляди за смет

Тома Захариев
02.04.2011, 23:56 (обновена 04.04.2011, 14:01)
Перловската река

Снимка: © trud.bg

Не мърсиш, там където изглжеда красиво

Когато застанат на моста с прекрасна гледка към един от островите в Тибър в центъра на Рим, туристите често са изкушени да снимат и друга атракция - в реката танцуват дузина здрави футболни топки във всякакви цветове.

Без да надценяваме чистотата точно в Италия, калчото в Тибър не е почнало, защото някакви хора минават да си изхвърлят спуканите плондери там - просто край реката има достатъчно широки алеи, по които пристрастените към футбола италианци могат да си подритват топката. Могат и да я изтърват в реката.

Ако реките наистина носят първични знаци от местния манталитет, лошо за софиянци - Перловската, както писахме, влачи найлон, скрап (и други страхотии).

Но когато нещо от години прилича на сметище, постепено придобива и статут на такова.

С риск да досадим с темата за нечистотията на речните корита в столицата ни, няма как да не отбележим, че общината започна пролетното им почистване. А телевизионните камери отново я изкараха света вода ненапита (общината), излъчвайки как кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира работата и моли хората да правят това, което е редно да се прави - да си хвърлят боклука в контейнерите, а не там. 

Ама тя и миналата година го инспектира, когато беше отделен доста серизен бюджет за това - от 1,4 милиона лева. "Основният ни мотив, за да заложим такъв сериозен ресурс в година на криза за тази дейност, е превенцията на кризи...", каза тогава Фандъкова. А конкретно за участъка на Перловската река в Южния парк заяви, че най-накрая ще бъде почистен.

След такива гръмки обещания, се очакваше тази година работата да е по-малко. Но и сега, в година на още по-осезаема криза, общината е заложила почти същата сума за същата дейност. До края на сезона трябва да бъдат изчистени около 15 км реки, като за премахването на наносите и боклуците от коритата са заделени 1 милион и 200 хиляди лева.

Почистването започна от Владайската река в централната част на столицата. Почистването няма как да подмине и Перловската - посоченият миналата година участък отново тъне в мизерия.

По-големият проблем е, че общината няма цялостна стратегия за корекция на речната система на целия град, която в сегашното си състояние създава проблеми при големи количества на валежите.

Миналата година например Драгалевската река преля и превърна Околовръстния път във воден канал. Фандъкова спомена, че за тази година има проект за корекция на коритото и поставянето на пръстени, които да спират водата - но за пълна програма за укрепителни мероприятия не се говори. От години приоритет отново е само почистването. И то на парче.

Значи ли, че за 4 години боклукът се е увеличил над 10 пъти пъти, щом през 2007 г. за почистването на всички речни корита на територията са били необходими 800 000 лева. Тогава Николай Желев, председател на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, критикува общината, че ако те са били почистени изцяло и качествено още след наводненията през 2005 г., сега е нямало да има проблеми.

В петък Фандъкова спомена, че глобата за хвърляне на боклуци в речните корита е до 1000 лв., но не уточни дали в сумата, за която ще се почиства, влизат и пари, събрани от глоби... Докато не започне реално глобяване, човек би решил, че отпадъците просто се извозват от едно речно корито до друго. А обществените поръчки от частни фирми би трябвало да се печелят при реално постигнати предишни резултати.

Почистването само по себе си освен това очевидно не дава никакъв резултат. Докато общината не задели от този голям бюджет и пари за облагородяване на речните корита - така че хората да могат да прекарват време в подходящите за това участъци - реките ще продължат да носят спукания ни вот на доверие към сегашната софийска управа.

Не мърсиш, там където изглежда красиво. Най-много да ти падне шапката...

Oще: боклуци  йорданка фандъкова  община  перловкската  почистване  река  речни корита 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 13.04.201119:47

Миленче споко бе. Мани свикването ма започва да ни аресва ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.04.2011, 13:19

5 Milena Yordanova | 04.04.201113:21

Мъжете да му мислят, че не са свикнали да ги... В тази страна редовно ни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2011, 14:45

4 Torbalan | 04.04.201112:20

Общинско лицемерие.

Вместо да дават отчет на гражданиете и да събират фийдбек за работата си те трънали да раздават правосъдие и да вменяват задължения на гражданите.

Наглост невиждана.

Страната на абсурдите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

3 GohoBG | 04.04.201111:45

абе какво почистване бе брат'чед..., тия мислят само схеми... за крадене на общински пари и Бесен всичко на наш гръб, тая лимонка на Боко не моъм я дишам Лош или много луд изпедепца се и тя, като Мургина... единия й бушон гръмна, да видим натам Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

2 solaar | 04.04.201111:26

Не разбрах почистването на реките влиза ли в тези 21 милиона лв. предвидени годишно от общината за озеленяване. Защото ново озеленяване няма, а старото се коси веднъж годишно и то само по-централните места.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 20:19

1 Станислав Костов | 04.04.201107:45

"Милион и двеста хиляди за смет "

Сливи ? Шокиран
   

оценка

+0 -0