Захаросаната история, наречена "бай-Тошово време" | webcafe.bg
Webcafe

Захаросаната история, наречена "бай-Тошово време"

АПАлександър Петров
10.11.2017, 12:10 (обновена 17.01.2018, 12:28)
Тодор Живков

Розовите очила на соцталгията просто разказват съкратената версия на нещата

Вече 28 години след падането на Тодор Живков от власт, въпреки че всички недъзи на системата от онова време бяха показани и се изговориха тонове думи за липсата на свобода, трудовите лагери, вицовете, разказвани под сурдинка и цялостното отношение, събиращо се в едно изречение - "Чупи, то е държавно", все още една голяма част от обществото страда по соцталгията.

Преди няколко години (през 2014-та година) едно изследване на "Алфа рисърч" показа, че над 50% от българите все още оценяват положително "бай Тошо" и неговото време.

По-интересното в случая обаче е друго. В същото това изследване се цитира допитване на НЦИОМ (бившата национална социологическа агенция), според което през 1991 г., около година и половина след "дворцовия преврат" срещу Живков, едва около 16% оценяват положително работата му и политиката му като цяло.

Иначе казано, колкото по-пресни са спомените, толкова по-малка е любовта. А с годините хора, които са преживяли има-няма 3 години от живота си в "светлия социализъм" започват да говорят колко по-добре е било тогава и колко по-уредена е била държавата.

Легендата за абсолютното спокойствие, работата за всички, циганите, които "си знаят мястото", дългите ваканции и още по-дългите отпуски изгражда една картина за "хепи соц-а", в който може да не е имало 15 вида шоколад в магазина, но този, който го е имало е бил евтин, вкусен и изцяло органичен.

А онзи изграден в България комунизъм е бил една почти утопия. Уж. Ама не точно за всички. Разбира се, онези, които са страдали, са били сгафили нещо към властта. За обикновения гражданин обаче проблеми не е имало. И така нататък.

Създава се една цялостна захаросана представа за миналото, която пренебрегва отрицателната страна на комунистическата действителонст, заменяйки я със спомени от младостта, разказани по хубав начин, с мечти за стабилност, които в днешния динамичен свят са именно това - блян.

Миналото има това свойство - да се идеализира. Да се помнят или предимно хубавите неща, или само лошите (ако за човека то е силно болезнено). Това до голяма степен се случва и в България с комунизма - колкото повече се отдалечава миналото, толкова по-красиво става то. За идеализирането на комунизма допринесе и последвалия веднага след него размирен период на 90-те с мутрите, чалгата, престъпността, червенита куфарчета, дивашки извършената приватизация и разбитите надежди за промяна към по-добро.

Това, което удобно се пропуска е, че нелицеприятната страна на прехода се случи и благодарение на наследството, което не друг, а БКП остави след себе си в опит да накара обикновените хора да повярват, че "може и по-лошо" от банда червени чичковци, свикнали да се разпореждат като аристокрация. Просто в един момент всичко излезе извън контрол.

По тази причина времето преди това за мнозина изглежда много по-светло и приятно. Нищо, че чакаш с години за кола и телевизор и за всяко нещо се искат връзки. А за 90% от населението има един осигурен минимум, по равно (освен за онези големите в партията, но те вече са друга бира).

В захаросаната версия всички онези нелицеприятни неща, също както преди 1989-а, се игнорират и за тях се мълчи. Интерниранията, трудовите лагери, побоищата в полицията, ДС, лъжите за Чернобил са подложени на една всеобща и колективна забрава. Амнезия за всичко лошо.

Голяма част от населението сякаш е сложила едни розови очила, когато става въпрос за комунизма и твърдо вярва в неговата идеалистичност по същия начин, както си спомня с умиление за безметежното щастие в детската градина или за хубавите моменти от казармата. Просто се забравя за гадните манджи с грах, пилето фрикасе, боят от госпожите, че не си легнал да спиш или всички онези гаври на живота в униформа, тарикатските истории и тормоза.

А когато всичко това се посипе едно хубаво с големи количества пропаганда от знайни и незнайни медии (както се случи у нас, а и на повечето места в Източна Европа след 2013 г.), нещата се нареждат по местата си и заемат този си вид днес - соцталгия и любов към "бай Тошо".

Истината обаче е, че онези времена са си отишли безвъзвратно. Светът, в който държавата е длъжна да ти осигури работа, независимо от пазара на труда и твоите способности, вече не съществува. Той просто не успя да издържи чисто икономически и пропадна.

Затова няма смисъл да спорим дали при комунизма е било хубаво или не, той не трябва да бъде нито идеализиран, нито демонизиран. Нужен е реален исторически прочит на този период от нашата история, за да спрат спекулациите. Иначе хората стават лесни жертви на манипулация - особено ако никога не са живели по това време.

Oще: бай тошо  бай-тошово време  комунизъм  минало  розови очила  соцталгия  спомени  тодор живков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

110 deowin | 15.11.201722:52

>Но и ти използваш сайтове

Например?
Не само, че все още не съм давал линкове, за достоверността на които дори да можеш да почнеш да говориш, но, когато го правя, винаги давам единствено източници, които могат да се проверят, които имат добре дефинирана методология на изследванията и събирането на данни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

109 Nenimir | 15.11.201722:43

Но и ти използваш сайтове, които може да "гуугълне" всеки следователно също подбираш това, което доказва само твоята хипотеза. Типично за хора като теб е да не приемат другите да правят това, което ти правиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

108 deowin | 15.11.201721:57

>http://www.waterbenefitshealth.com/water-pollution-facts.html

Не изглежда да осъзнаваш, че ако в страница в интернет пише 10 изречения под заглавието "факти", това не означава автоматично, че изнесените твърдения всъщност представляват факти, независимо от това колко са ти удобни и колко чудесно пасват на предварително изградените ти представи и предразсъдъци.
Погледни цитираните препратки и източници.. ъъ.. източник. Да виждаш нещо научно обосновано, например изследване с ясно изразена методология? Аз не виждам. Има само една препратка към.. сходен сайт с "факти".

Този феномен е добре изследван и чудесно разбран, и се нарича confirmation bias. При хора като теб типично се проявява в гуугълване на това, което искаш да "докажеш" и линкване към първия резултат от търсенето. А в интернет, естествено, можеш да намериш страница, подкрепяща произволно твърдение - например, че пиенето на урина е полезно за теб:
https://www.mindbodygreen.com/0-29102/drinking-urine-is-the-new-health-trendbut-is-it-good-for-you.html
Може би трябва да почнеш да го практикуваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

107 Nenimir | 15.11.201721:19

"Deowin"
http://www.waterbenefitshealth.com/water-pollution-facts.html

Я ми кажи само, от чист психологически интерес, защо трябва да завършваш посланията си с опити за обида, за някаква информация, от някакви отвори, а уж се бараш за интелигентен, начетен....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

106 deowin | 14.11.201721:14

Nenimir, поглеждал ли си скоро данните за качество на въздуха в, например, САЩ и Народна Република Китай?
Погледни: http://aqicn.org/map
Отвори картата и сложи едър мащаб, че по-лесно се виждат преобладаващите цветове.
Такъв е резултатът от планирана икономика и централно управление.
Също, ако държиш да говориш с числа, давай ми източниците - тоест, освен ако тези източници не са някакви твои телесни отвори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

105 Nenimir | 14.11.201719:29

"Deowin"
Нали не искаш да сравняваме двата модела по причинените замърсявания:
Най-развитата страна с пазарна иконимика-САЩ-статистиката е че 45% от потоците, 47% от езерата и 32% от заливите са замърсени. 40% от реките са замърсени дота, че не стават за риболов, плуване или за да има живот в тях.
Две трети от устията на реките и заливите са замърсени с азотни и фосфорни отпадъци.
Според статистика от 2009г. 60% от американците живеят там където замърсеността е толкова голяма. че предизвиква заболяване.

Така, че индустриализацията независимо от икономическата система води до замърсяване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

104 deowin | 13.11.201723:43

Dox, ти си като арогантно, разглезено дете на 5, на което казваш, че 2+2=4, и той те пита нахакано "би ли обяснил какво значат тия странни знаци, дето си ги изписал, щото аз такива не съм виждал и не разпознавам".
Не, не бих.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

103 Dox | 13.11.201723:27

Свински,
Би ли посочил датите на трите "фалита", макар да знам, че думата "фалит" не ти е ясна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

102 Dox | 13.11.201723:22

ДейзиДоги,
И ти, като много други, вярваш, че моделите рухват или се появяват от само себе си или по волята на народа. Не. И при появяването им и при рухването им решаващата дума има елита. Така беше и при СССР. Така беше и у нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

101 deowin | 13.11.201722:59

>Съветският икономически модел превръща България в една от 30 най-развити държави на планетата

Интересно как тази свръх развита държава успява тогава да фалира 3 пъти, гражданите й не могат да се снабдят с тоалетна хартия и капачки за буркани, чакат с години за електротехника, десетки години за кола и телефон, и неопределено време за жилище. Тоест, освен ако нямат връзки.
Също е интересно защо към 91ва, когато се правят обстойни изследвания на състоянието на околната среда, се установява, че цената на 45 години развит социализъм е замърсени 76% от водите, над половината от обработваемата земя, и съществено замърсяване на въздуха. Нищо чудно де - все пак чистотата на околната среда никога не е присъствала в плана за петилетката, природата е "обща", "народна", логично е да бъде жертвана и е била жертвана.
Последно, интересно е също как руската система, след като е толкова велика, води до разпадането на СССР, и то главно заради икономически причини.
   

оценка

+0 -0