Голямото лъготене с образованието | webcafe.bg
Webcafe

Голямото лъготене

Webcafe.bg
03.01.2014, 15:20 (обновена 03.01.2014, 16:25)
Анелия Клисарова

Работата с нашето образование заприлича съвсем на членството ни в ЕС преди 7 години - Брюксел се престори, че сме готови, ние се престорихме, че искаме.

От доста години българските власти се преструват, че българските средни училища дават образование. Може, ако се равняваха по Софийската математическа например, чиито ученици всяка година носят медали от международни състезания.

Погледнете кое училище е най-напред, при това години наред, в класацията на резултатите по български език и литература? Американският колеж.

Евродепутатът Ивайло Калфин от много време лансира идеята за дуално образование, което ще помогне на децата, които така и така работят, да завършат средното си образование. България е първа в ЕС по ранно напускане на училище.

Според изследване на "Медиана" средната възраст е около 14.3 години. Кажи-речи на толкова масово се женят ромите, а такива са най-голяма част от напусналите училище. Защо да остават? И децата, и родителите им са наясно, че ако нямаш средства за частни уроци, нищо не можеш да направиш по-нататък. Мнозина дори не могат да завършат без такива.

А и вместо да развие добра мрежа от професионални училища, тъй като заетите у нас са най-много в сферата на услугите, в България бъка от "елитни езикови гимназии".

Реформата на предучилищното и училищно образование, едва начената от Даниел Вълчев в кабинета на тройната коалиция, замръзна на тестовете и делегираните бюджети. Тройната коалиция така и не прие законопроекта, който написа, а ГЕРБ го представи за своя заслуга, дописа нещо по него, вкара го в парламента и там се смръзна...

И като си помисли човек, че за настоящите управляващи - и наложеният от тях просветен министър - най-големият проблем на българското образование е дисциплината... Лъготенето продължава. Всъщност, на политиците по-грамотни хора не им трябват.

Важното е да могат да прочетат имената върху бюлетините - и да познават цифрите.

Oще: българия  напускане  образование  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 05.01.201419:27

Благодаря и на двама ви за оценката на коментара ми. Ами, що да не стана министър, ако съм сигурна, че ще имам свободата и възможността да направя смислени промени в системата. Ама никой не би ми позволил, властта няма интерес от промени за добро, най-малко пък по отношение на образованието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 05.01.201417:34

pixie, Пляскане Пляскане Пляскане ДА!
Бих те назначил за министър на образованието, ама не зависи от мен, и съм сигурен, че няма да искаш... Mr. Green
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

2 No name | 05.01.201410:38

Pixie, ДА!
С един коментар съсипа целия напън на автора. Може би, защото бая отдавна не е стъпвал в класна стая, освен родителските срещи, но си е позволил да анализира! Чуди се
Е, те доста джурналя се упражняват по темата! Карай да върви!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 03.01.201419:33

Първо, дисциплината наистина е проблем, дори и да не е главният. Така е заради делегираните бюджети - децата просто знаят колко "струват" и колко носят на училището, в което учат. Знаят също, че училището не може да си позволи да загуби нито един ученик, защото така ще загуби пари. Е, защо тогава децата да не си правят каквото искат? Наказанията са символични, а не ефективни. Освен това учениците знаят правата си по-добре от задълженията. Затова и дисциплината е и ще бъде проблем, щом има безнаказаност.
Относно частните уроци се спекулира постоянно. Не е вярно, че училище не може да се завърши без частни уроци. Учителите са длъжни да дават консултации на учениците си и ако детето нещо не е разбрало или има нужда от допълнителни упражнения, може да посещава редовно часовете за консултация напълно безплатно. Много родители, обаче, дори не са чували за тази опция и бързат да потърсят помощ срещу заплащане. За това учителите нямат вина. Също нямат вина за това, че учебниците са безумно написани, класовете са от по 30 деца. Могат да има вина само в случай, че те лично са посъветвали родителите за частните уроци, защото нямат право да го правят.
Всички проблеми в образованието са решими, но министерството няма интерес за това.
   

оценка

+5 -0