Абе дюните нещо ги забравихме | webcafe.bg
Webcafe

Абе дюните нещо ги забравихме

Webcafe.bg
25.01.2013, 17:11 (обновена 25.01.2013, 18:01)
Юмрук

Властта не е спазила обещанията си. Да й ги напомним...

Няма нужда от коментар. Властта не е спазила обещанията си. Да й ги напомним...

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" анализираха последните поправки в няколко закона, обсъдени на вчерашното заседание на парламентарната комисия по регионална политика.

Много от обещанията, дадени на срещата при премиера Бойко Борисов на 7 януари 2013 г., изобщо не са спазени.

На 29 януари от 18.30 ч коалицията "За да остане природа в България" организира протестно шествие от паметника на Патриарх Евтимий до парламента.

Какво беше обещано и какво се случи всъщност?

Обещание 1: Ще се забрани строителство върху дюните, включително и върху частни дюни.

С предложените промени няма да се разреши случая, например, с дюните в нарочно закритата Защитена местност "Камчийски пясъци", където дюните бяха приватизирани чрез замени и други машинации. Днес те са вече частни, с влезли в сила устройствени планове и издадени разрешителни за строеж, но строителството все още не е започнало.

Обещание 2: Ще се забрани всяко строителство върху дюните

С приетите поправки се отваря застрояването на дюните за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и обекти за нуждата на отбраната. Това в момента не е разрешено поради опасност от злоупотреби.

Такъв е случаят например с изграждането на плувен басейн върху дюни до хотел "Хаваи" в Несебър, където инвестиционното намерение е прокарано като "хидротехническо съоръжение".

Обещание 3: Ще се прекратят всички сделки за придобиване без търг на имоти по стария Закон за горите в защитени зони от Натура 2000, не само за дюни, но и за други природни местообитания.

С приетите поправки в Закона за горите се прекратяват сделките само за имоти, които са върху дюни. Така при следващия скандал за застрояване на други ценни природни местообитания ще се наложи отново спешен ремонт на закона.

Коалицията "За да остане природа в България" отново настоява за:
- достъп до информация и правосъдие на гражданите във връзка със  строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове (Закон за устройство на територията); - прекратяване на всички сделки по реда на стария закон за горите не само тези за дюните в защитени зони и територии (Закон за горите); - контрол върху процедурите по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологична оценка и оценка да съвместимост и участие на вносителите на зоните от Натура 2000 (Закон за биологичното разнообразие); - дискусия по проблемите с обективността на тези оценки.

Oще: дюни  еколози  за да остане природа в българия  имоти  натура 2000  протест  сделки 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

1 ARROGANT | 26.01.201318:30

"Я се глейте работата!"
Сега сме заети с пръстените и обеците на Сопутките, а и с водата от пилешките кълки. Не ни занимавайте с дребни неща!

Смее се
   

оценка

+0 -0