... Има още много хълмове за изкачване** | webcafe.bg
Webcafe

... Има още много хълмове за изкачване**

Нелсън Мандела, из книгата му "Разговори със себе си", ИК "Труд"
06.12.2013, 13:10 (обновена 06.12.2013, 15:08)
Нелсън мандела

... килията е идеално място да опознаеш себе си, да изследваш реалистично и истински собствените си мисли и чувства. в оценката за развитието ни като личности ние съсредоточаваме вниманието си върху външни фактори като социално положение, влияние и популярност, богатство и степен на образование.

Те, разбира се, са важно мерило за успеха ни по въпроси от материален характер и е напълно разбираемо защо много хора полагат усилия да постигнат главно тези неща. Обаче вътрешните фактори са може би по-решаващи в оценката за развитието ни като човешки същества.

Честността, откровеността, простотата, скромността, духовната щедрост, липсата на суета, готовността да служиш на другите - качества, напълно достъпни за всеки - представляват основата на духовния ни живот.

Усъвършенстването в тази посока е немислимо без сериозен самоанализ, без да познаваме себе си, нашите слабости и грешки. ако не друго, килията ви дава възможност да се вглеждате ежедневно в цялостното си поведение, да превъзмогвате лошото и да развивате доброто у вас.

Редовният размисъл, да кажем по около 15 минути на ден преди лягане, може да бъде много ползотворен в това отношение. Отначало може да ви се види трудно да посочите точно негативните аспекти на живота си, но десетият опит може да ви възнагради богато. Никога не забравяйте, че светецът е грешник, който не се отказва да опитва.*

*Из писмо до съпругата му Уини Мандела.

** Заглавието е част от: "След като изкачиш висок хълм, единственото, което откриваш, е, че има още много хълмове за изкачване..." (Нелсън Мандела).

Oще: дневници  книги  нелсън мандела 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 08.12.201316:14

поправка - южноафрикански, в латинска америка никога не е имало апартейд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

1 Феята на Смъртта | 06.12.201321:50

Мир на праха на Мандела.
Ето един много истински, възвишен и принципен човек, който напусна този свят...
Бих казал, че той беше Последния такъв човек.
Много хора в момента се опитват да направят така, че да изглежда, че са били съпричастни към идеите на Мандела и той им е бил като един вид "идол".
Светът в който живеем е толкова покварен и гнусен, че идеите на Мандела са..."екзотични". Политиците в световен мащаб, са величествено корумпирани. Никой не го е еня за обикновения човек.
Хората, които преди няколко десетилетия съградиха апартейда в Юар, сега жалят Мандела..."бил борец"
Лицемери!
Нелсън Мандела е южноамериканския Васил Левски! За жалост, и Мандела го чака съдбата на Левски- тотално забвение и само когато има нужда от гласове, дивиденти и национализъм да се използват имената на тези светли личности, за да...се насъскват едни човешки същества срещу други...
Ирония...ирония...ирония...
   

оценка

+0 -1