Индианците от резервата Копривщица | webcafe.bg
Webcafe

Индианците от резервата Копривщица

webcafeДияна Костова
30.03.2017, 08:44 (обновена 30.03.2017, 11:16)
копривщица

Снимка: © Wikipedia

"Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат "Здравей, г-н Индианец", моли г-н Инвеститорта Радослав Йовков, заради чиито амбиции общинският съвет на Копривщица отмени статута на града като национален паметник на културата

Докато "победителите" от изборите мълчат многозначително, а "патриотите" покорно чакат нишани за коалиция, ето какво се случи междувременно: цената на газа се вдигна с 30 процента, КЗК обяви, че картел при горивата нямало, а Общинският съвет в Копривщица отмени статута на града като архитектурно-исторически резерват.

"Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат "Здравей, г-н Индианец".

Гениалната реплика е изречена от Радослав Йовков - меринджей от местния аграрно-промишлен комплекс, бивш кадър на ГЕРБ Копривщица и още по-бивш бодигард на Цветелин Кънчев (Дон Цеци).

Въпросният меринджей има неистово желание да си построи централа за сухо мляко в землището на града-музей, който се оказва тесен за неговия индустриален размах. Един метър не му достига, за да си вкара агрегата, с който ще захранва производството на цвик.

И понеже законът за културното наследство все още не позволява да поникне ТКЗС в зона със статут на културна ценност от национално значение ("резерват"), г-н Инвеститор (да не се бърка с индианец) си е издействал решение на Общинския съвет, с което този статут се "отменя". Защото градът на Каравелов, Дебелянов, Каблешков и Бенковски няма да го бъде без цех за сухо мляко, промишлена зона, високо строителство, спа, ски, АТВ-писти и климатици по чардаците.

Обърнете внимание: Общинският съвет на Копривщица, който се състои от общо 11 членове, се самосезирал да отмени статута на НАЦИОНАЛЕН паметник на културата - прерогатив на правителството.

Решението е взето със солидно "мнозинство" от 7 души, излъчени от листите на ГЕРБ и БДЦ (т.нар. партия на Ковачки). Само за справка: точно тези седем души са избрани за общински съветници с по-малко от 500 гласа на местните избори през 2015. На кого дължат благодарност и на кого - отговорност, сами си отговорете.

Този опит за самоуправство е колкото нахален, толкова и несполучлив. Нито общинският съвет има право да решава къде ще минава охранителната зона на културния резерват, нито чорбаджията от мандрата има право да се разпорежда с бъдещето на Копривщица.

Ако мине номерът. Ама този път няма да мине. Тръпнем от нетърпение да видим компетентната реакция на новоизбраната депутатка от София-област Николина Ангелкова (ГЕРБ) за безобразието на съпартийците в подопечната й Копривщица.

Но с още по-заострено внимание очакваме да видим кога тримата войводи от "Обединени патриоти" ще заградят с телата си Каблешковата къща, маскирани в камуфлажни шаячни потури и овчи калпаци. Българщина е все пак, не ли?

 

Oще: герб  кмет на копривщица  копривщица  национален паметник на културата град копривщица  общински съвет град копривщица  промяна на статута на град копривщица 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

25 SILANCE | 04.04.201713:18

Докато не зас.рат всичко,полуумните парвенюта с пари няма да се успокоят ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 31.03.201723:13

>Сигурен съм, че не си чел тези книги

И как точно твоята сигурност от, например, сигурността на произволен друг човек, че ти си необразован идиот, който дори не може да раздели две числа? В смисъл, такива явно се видя, че има тук. Не виждам причина да мисля, че ти не си такъв.
Което, апропо, може да се провери тривиално, но разбирам, че надали ще се съгласиш да тестваме уменията ти, които следва да си придобил в средното (началното?) училище. За икономика изобщо не говорим, защото силно ме съмнява изобщо да си припарвал до университет, бил той дори свищовския.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 31.03.201722:14

Свински,
Сигурен съм, че не си чел тези книги. И не само не си ги чел, ами и не си мислил по въпроса. Първата индикация, че не си ги чел, е че започваш да се занимаваш с анонимния Докс. А ти явен ли си? Я ми кажи ти кой си? Да не би да си въскръсналия Джон Мейнард Кейнс? Не ме разсмивай, моля ти се.

Но и аз да не те разсейвам, че сигурно имаш да разнасяш пици на поне още 6 адреса. А няма време .... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

22 Виктория Пенелопова 07 | 31.03.201720:42

Графе, меко казано, постът ти не съответства на "благородния" ти статус. Смее се
Което ми напомня за класическия виц за лорда, който е обезпокоен от викове и пита Джордж, защо викат тези хора. Финалът беше: "Ами, педе....раси, сър".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 31.03.201720:26

>В икономиката към фактите, числата и статистиките обикновено се подхожда предпазливо

Казано като човек, който вероятно не е и помирисвал формално научно образование, камо ли пък в икономика, и комто всичките факти, числа и статистика, които реферирах, не се харесват и не му пасват на дневния ред.
Отговорът е банално предвидим - реалните факти са отречени и омаловажени (трябва да се.. ъъ.. "подхожда предпазливо"), а "алтернативни факти" дори не са предложени. Хайде, дори Тръмп дава алтернативни факти. Дай и ти, вместо просто личното си мнение, както правят бабите на пейката пред блока.

>можеш да прочетеш "Свободно падане" и "Цената на неравенството" на Джоузеф Стиглиц

Откъде знаеш, че не съм ги чел? Все пак работя в рази сфера.
И какво, по дяволите, мислиш, че пише там? Че анонимният Dox е прав за всичко? Стиглиц е нобелов по икономика, ти си интернет анонимник с лично мнение. Виждаш ли разлика? Щото разлика има.
Изобщо дори можеш ли да ме убедиш, че знаеш нещо за икономика?
Че дори си чел книгите, които изреждаш?
Че си разбрал каквото и да било от тях?
Че не хвърляш имена на нобелови наляво и надясно просто за да придадеш мнима тежест на личното ти мнение, на което напълно му липсват каквито и да било сериозни аргументи, както е доволно типично за буквално всеки интернет дебил с огромни, но кухи претенции?

FWIW, ти си поредният малоумен анонимник в сайта, който се пише за велик икономист, докато същевременно се затруднява да раздели две числа. От теб досега не съм видял абсолютно нищо, което да отхвърля тази ми хипотеза.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

20 Dox | 31.03.201719:56

Цъкането в нета за факти, числа и статистики е далеч от диалога, струва ми се, дори и ако е с цел подкрепа на мнение. Забелязъл съм, обаче, че махленският тон обикновено го задаваш ти, при това по комшийски заядливо.

В икономиката към фактите, числата и статистиките обикновено се подхожда предпазливо, тъй като многократно се е оказвало, че предоверяването на тях за изводи и заключения е било подвеждащо. И причината за това е, че основният фактор в икономиката - човешкият, има ирационално поведение. Трудно се поддава на математическо описание, а в повечето опити за това то се оказва неточно. По тази причина при преценките, заключенията и решенията се изхожда от много по-широка база на познание. Не само на формули и уравнения.

За това, ако си мераклия, като начало можеш да прочетеш "Свободно падане" и "Цената на неравенството" на Джоузеф Стиглиц. Можеш да прочетеш също и "Смъртта на парите" от Джеймс Рикардс. И също така една много интересна книжка - "23 неща, които не ви казват за капитализма" на Ха Джун Джанг. Заглавието звучи малко конспиративно, но съвсем не е така. Всъщност - един сериозен анализ на капитализма в последните три десетилетия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 31.03.201718:14

Dox, продължаваш да си бръщолевиш безсмислено.
Имало регулации само на книга (логично да нямаш вяра на книги, ако през живота си вероятно си подушвал една-две.. "Винету"?) , имаш предвид това и онова, само дето не даваш данни и източници, а просто личното си мнение, и изобщо говориш си празните приказки и не предлагаш абсолютно никакви конкретни, достоверни и проверяеми аргументи, числа, статистика, факти.
А аз ти дадох куп такива. Намирането на които отне буквално 2 минути търсене в нета.
Ако не можеш или не искаш да водиш диалог на ниво над махленска приказка на пейката пред блока, това си е твой прерогатив. Само не си мисли, че нивото ти е по-различно от това. Не е.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

18 граф Сен-Жермен | 31.03.201718:01

Извинете, че се намесвам отново, но цялата тази полемика за града-музей и резерват същински, ме накара да си спомня една случка отпреди много години. В казармата имах един приятел, Илийката, който беше забележителен с голямата си оная работа. Истина ви казвам, към 30 см в спокойно състояние. Знам, че ще кажете, посмали малко, но не се майтапя. Беше от Дъбниците, Горен ли, Долен ли, забравил съм вече, беше преди 50 и кусур години. Едно време и виц имаше подобен, мисля, че заради него го бяха измислили. Та Илийката се уволни и се върна в родното село. Чувахме се редовно,нали ви казвам, бяхме приятели. Овърша цялата околия, славата му се носеше навред. И сега ако попитате някой по-възрастен от Плевен или Червен бряг, да речем, ще си спомнят за него. Като стана на 33-4, Илийката реши, че е време да се задоми, семейство да направи и деца да отгледа. Намерил си някакво момиче от съседно село и я завел у дома. Два дена преди сватбата, в селото се направил грандиозен митинг. Имало е организация, събрали се жени от околията и заявили, че Илийката е национално богатство и принадлежи на целия народ. Не можело само един човек законно да се ползва от благата му, не е справедливо и въобще, тая няма да я бъде. Цирк голям. Намесила се полиция, имало пукнати глави и арестувани. Какво е станало после, не знам, защото Илийката оттогава изчезна. Не съм го чувал, нито съм го виждал. Казват, че избягал в Гърция, а оттам - в Америка. Най-вероятно е пропаднал някъде по пътя, защото ако беше стигнал до Щатите, щеше да се чуе. Такива работи за националните богатства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2015, 11:39

17 Endymion | 31.03.201714:03

В този сайт съм от поне 8 години. В Копривщица съм ходил са последно преди 6 или 7 години, нито имам имот там, нито познавам някой, който има имот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

16 rare case | 31.03.201713:49

Endymion, виждам, че сте регистриран специално за коментар под тази публикация. Извинете, но не вярвам ни на йота, че не сте заинтересован. Намига
   

оценка

+0 -0