Социология по никое време | webcafe.bg
Webcafe

Социология по никое време

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
31.08.2016, 19:15 (обновена 03.09.2016, 15:51)
Путин, Борисов и Бойчо

Снимка: © Sofia photo agency

За мнозина политиката се свежда до онова, което чуват по новините или прецъкват във Facebook от "Брадва". За тях Владимир Путин е герой, подобен на Динко от Ямбол.

Стоите си вкъщи в понеделник, в 2 следобед, в средата на август, хапвате кротко пред телевизора, а на вратата се звъни. Социолог идва, за да ви зададе въпроси за международното положение. Вие отваряте широко порти, каните социолога в хола и се отдавате на геополитически анализи - понеже си нямате друга работа.

Ако този сценарий ви звучи сюрреалистично, не сте единствени. Да избереш сезона на отпуските, за да мериш политическия пулс на нацията, си е сериозно творческо дръзновение. Още повече - да събираш анкети по домовете, докато активната част от "представителната" извадка е на море в Гърция.

Но няма невъзможни неща за българската социология, както вие много добре си знаете. Това показа и последното проучване на "Маркет Линкс".

Първият въпрос е: „Какво е отношението ви към политиката на следните държави и съюзи?" Следват изброени Русия, ЕС, Германия, Франция, САЩ, Турция.

Интересното е, че не става ясно коя политика се визира - международна или вътрешна? Политика по отношение на България? Или спрямо Крим, Сирия, Виетнам? А може би по отношение на олимпийския допинг и сексуалната ориентация?

На всеки от респондентите, които са се намирали в домовете си по време на изследването, е дадено демократично право сам да интерпретира въпроса, както пожелае. Изследването поставя на най-високо място по одобрение недефинирата политика на Русия (74%), а на най-ниско - тази на Турция.

За мнозина политиката се свежда до онова, което чуват по новините или прецъкват във Facebook от "Брадва" и "Секира". За тях Русия е спасител, Турция - поробител, а Европейският съюз - соросоиден заговор срещу хетеросексуалния православен батка. За тях робството е гордост, снишаването - национален спорт. За тях Владимир Путин е герой, подобен на Динко от Ямбол. За тях резултатите от социологическото проучване звучат логично.

За други обаче няма как да не се появят подозрения - проведено през август, изследването се появява в много подходящ момент. Когато дъвката за АЕЦ „Белене" отново влезе в устата на властта. Когато Путин вдигна телефона на Борисов за пръв път от 3 години. Когато Турция и Русия отново са приятелски държави, здрависващи се на границата на ЕС. Когато наближиха президентски избори и всеки "русофилски" глас тежи колкото три "реформаторски". Когато основният конкурент на ГЕРБ за "Дондуков" 2 приравни включването на натовски изтребители в охраната на българското небе с унищожения военен суверенитет след Първата световна война.

В същото проучване защитата на българските национални интереси е интерпретирана като пълна противоположност с общия интерес на страните от ЕС и НАТО, съвсем сериозно:

Какъв е изводът? Три четвърти от българите "обичат" Русия, а ако утре се проведе референдум за BGexit, ще надминем по сепаратизъм и най-заклетите шовинисти от UKIP.

Социологията сигурно е важна наука някъде по света. Тук обаче все по-често започна да се ползва по поръчка на клиента - удобно оправдание за нечии маневри по никое време. Пардон, тъкмо навреме. Все пак избори.

Oще: аец белене  белене  българия  владимир путин  герб  дондуков  дъвка  европа  политика  реформаторски глас  русия  русофили  русофоби  социологическо проучване  социология  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 03.09.201601:05

>Всички твои коментари крещят

Нужен цитат.
Също, "крещят" предполага показана емоция, в интернет това са главни букви, удивителни, емотикони. Цитатът ще трябва да съдържа таквиа.
А без цитат излиза, че ми слагаш думи в устата, каквито никога не съм изрекъл, и то някакъв набеден конкретен тон.
И, не, характерното за твоя вид "аз така го чета между редовете" не е еквивалентно на цитиране.
Последно, когато нивото ти на един език е основно, може би не е чак толкова ужасна идея да го избягваш, иначе обикновено ставаш за смях.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 03.09.201600:27

Прасчо, винаги се стремя да се придържам към българския език. В случая не мога да намеря еквивалент на opposite number. В края на краищата аз съм дядо хаджия, не съм дядо Вазов нито Валери Петров.
Всички твои коментари крещят "САЩ са най-велики, равнявайте се всички по САЩ"
Английският ми е наистина на основно ниво. Една англичанка от British Council ме пита "Ти откога живееш в България?"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 02.09.201616:29

>твоят opposite number

Моят.. ъъ.. какво?
Може би е по-добре да се придържаш към българския език, в него долу-горе уцелваш словосъчетания, които наистина са използвани.
Апропо, опитай се да намериш един единствен мой коментар, в който казвам "да живее САЩ" или твърдя, че България трябва да има или няма каквито и да било отношения със САЩ.
АКо липсва, то може всичко да е в главата ти и само в нея. Както, според мен, убеждението ти, че разбираш английски на поне основно ниво.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 02.09.201614:20

Кафето, защо изтрихте патриота? Не, че ми е приятел или харесвам дивотиите, които пише, но ако триете само заради един призив да ж. русия и един забранителен знак за нато, ще останат да ви четат само прасчо, ролинс и павето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 01.09.201622:38

Прасчо, България си има и достатъчно нормални патриоти, а това е твоят opposite number, който си мисли, че спасението на отечеството е в избора на big brother. Toй поне включва и България, а ти само нато и евроатлантическите ценности.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 01.09.201620:50

Та, да.. това е което България има като патриоти.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 01.09.201619:42

Патриоте, не слагай България и Русия в един кюп. Иначе ставаш същият близач като Златина. Аман ти и патриотизма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 01.09.201616:32

А бе Павуре, много я емна тая Златина, бе. Какво искаш от женицата? Тя си казва, че работи по поръчка на клиента, казва си и клиента. Честно и почтено. Уплашила се е, горката да не се проведе референдум против любимите й ЕС и НАТО. Споко, Златинке над тебе бдят натовските изтребители. Те ще прострелят всеки враг, долетял от север.
Аз пък даже намерих известно успокоение в цитираното проучване, което съм пропуснал, може би защото се прибрах на 20-ти август. Че от вредните и опасни за България страни българинът поставя на първо място Турция. Значи не са се свършили българите в България. А то понякога на човек му се струва, че са останали само Златинки. И известно учудване, че наследниците на великата партия-майка чак сега, с 15-20 годишно закъснение са се усетили за изгубения български военен (де да беше само военен) суверенитет.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 01.09.201610:31

инак: ''Шовинизмът е крайно и сляпо поддържане на собствената група, съчетано със злонамереност и омраза към съперничеща група.''

не знам дали е лошо,щото ти,Златино,подържаш една група и виждане на нещата,съчетано със злонамереност и омраза към путя,динко и всички дека четат секирата.шовинистка такава.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 01.09.201610:28

''За мнозина политиката се свежда до онова, което чуват по новините или прецъкват във Facebook от "Брадва" и "Секира". ''

пропусна русвесна и россия24.там понякога показват и пишат работи,дето даже брадвата,топора и секирата не ги отбелязват.и не са изсмукани от пръстите на краката на путя,ами реални събития.инак някой доста нелицепритни за ойро-атлантизма,демокрацията и толерастията неща има и във форбс,гардиън,шпигел,дойчовото веле и други.стига да ти се занимава де.
   

оценка

+1 -0