Докато последният реформатор затвори вратата след себе си | webcafe.bg
Webcafe

Докато последният реформатор затвори вратата след себе си

webcafeДияна Костова
28.01.2017, 15:30 (обновена 31.01.2017, 08:56)
43-то Народно събрание

Залогът за Радан Кънев е много по-сериозен: ДСБ не е партия, която може да си позволи втори случай на изпадане под чертата и загуба на финансиране.

Колко реформатори са нужни, за да завият една крушка? Верният отговор е "само един" - ще стои на едно място с лампата в ръка и ще чака светът да се завърти около него.

Да, обаче точно преди изборите се родиха не една, а две формации с претенции за умерен прогрес в рамките на закона - "Да, България" на Христо Иванов и Нова република около Радан Кънев.

Юристи от съседни набори, напуснали властта в синхрон - и двамата се проектират върху кипналото недоволство от съдебната власт, и двамата черпят симпатии от един и същ електорат, и двамата громят врага с един и същ речитатив ("Той е дебел! Той не е дебел!").

В кръга на шегата - всеки от тях притежава в актива си един обвиняем по делото за EVN, плюс един брой мрачен интелектуалец със слабост към латинските сентенции.

Радан Кънев разполага с 14-годишното наследство на Костов, партийни структури и общинари из цялата страна и ядро лоялни избиратели. Христо Иванов разполага с предимството на начинаещия, неформални мрежи за влияние и нескрита медийна подкрепа.

До онзи ден логиката говореше, че единственият смислен ход пред двете формации е коалицията. Вместо това обаче двамата се впрегнаха в игра на "кой ще мигне пръв", а симпатизантите се обиждат с такива думи, каквито и най-отявлените им противници не са си позволявали. Старите навици умират трудно.

Къде са разликите? Оказва се - във възприятията за заслуги.

Когато Радан Кънев легитимира политически оставката на Христо Иванов през декември 2015 г. той действително пожертва и властта, и партньорите, и половината си партия. Напълно очаквано е сега да си поиска обратно кредита на доверие.

Но Христо Иванов не дължи на Кънев нито министерския си пост, нито стратегията си за съдебна реформа, напротив. Спомнете си, че той попадна в кабинета на Бойко Борисов "в наследство" от служебното правителство на Росен Плевнелиев. А "мечешката услуга", която ДСБ направи на Плевнелиев в края на мандата му, е достатъчно красноречива причина да са нежелан партньор преди избори.

По-чувствителна е разликата в мащабите: успех за "Да България" биха били и онези 2 процента, които социолозите му обещават с днешна дата, и не само заради гарантираната държавна субсидия.

Какво по-любезно от това да бъдеш извънпарламентарна опозиция, когато в парламента влиза Марешки? Колко да е дълъг животът на Народно събрание, обречено да прави изборна реформа по сценария на Слави Трифонов? Зле ли им е на Татяна Дончева и Светльо Витков?

Залогът за Радан Кънев е много по-сериозен: ДСБ не е партия, която може да си позволи втори случай на изпадане под чертата и загуба на финансиране.

Откакто стана лидер, Кънев допусна поне два недопустими "кръвоизлива", преди и след историческия компромис. Първо Костов си прибра старата гвардия (Илко Семерджиев), после ГЕРБ примами и "бодрата" смяна (Петър Москов). Все пак не е лесно да печелиш избори с авангард, съставен от Атанас Атанасов, Вили Лилков и компания.

Не се учудвайте, ако по Великден се повтори сценария с "новогодишната реч на Доган" - само че този път не в Боянските сараи, а в Драгалевци.

От толкова непримирими борци за "автентично дясно" - накрая ще остане само ГЕРБ. По-смешното е, че ще спечелят онези кръгове в ГЕРБ, които винаги са смятали автентичната десница за излишен шум в системата. Баласт.

Дано светне поне една крушка, преди последният реформатор да затвори вратата зад гърба си.

Oще: атанас атанасов  вили лилков  герб  да българия  десни  драгалевци  дсб  иван костов  избиратели  партии  петър москов  реформатори  реформаторски блок  христо иванов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

13 Citizen X | 30.01.201718:35

Не я знам, въпросната Костова каква се явява, но доста по махленски и адски неинформирано се произнася по отношение на "Да, България". Същия селски тон като съименичката и Д. Любенова. На света не мога да понасям две неща - насилието над животни и оядено женско дебелокожие. Е, типичен пример за второто тук. После, що зачитам вебцафето по два пъти на сезон...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

12 rare case | 30.01.201711:12

За сетен път се уверявам, че партийните тролове са със замъглено мислене. Какво още трябва да сътвори Кънев, за да се разбере от всички десни, че не става за нищо?
Що за птица е "надпартийната платформа" Нова република?? Като не са партия ще се борят ли за власт? Защо дори съмишлениците им от "да, България" не ги искат?
Кънев пропиля времето, докато беше действащ политик във Фейсбук постинги. Сега се опитва за сложи нова рокля на партия, която собственоръчно съсипа.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

11 mima | 30.01.201708:36

Радан Кънев просто е тъп, не може да се сравнява с Костов. Същото се отнася и за повечето от ДСБ. Имаше и една, която щеше да спасява конете теглещи каруци от натовареното им и изпълнено със стрес ежедневие... Смее се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

10 peet | 30.01.201700:34

“ГЕРБ живее от плашилото БСП. Разделителнтите линии се задълбочават. Единственият им аргумент е, ако не сме ние, са комунистите и Путин. А всъщност сега БСП не е заплаха за никого”

Радан Кънев

Въпроси?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

9 Ivan Bardarov | 29.01.201717:48

Ами ако и Кънев си тръгне от ДСБ подобно на Местан от ДПС, това би означавало, че Костов е действителният лидер в ДСБ. Е какво по-различно тогава от ДПС и ГЕРБ?!

И защо "Да, България" и "Нова Република" проспаха цялата 2016-та? Колко са десни и това е спорно макар, че основната цел и на двете формации би трябвало да е съдебната реформа и след това всичко останало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

8 daysydogy | 29.01.201716:35

Предрага Виктория, повърхностни разсъждения и нищо смислено в твоите графомански коментари. Епитетите не са аргументи.
Във философията има едни категории като съзнание и обществено съзнание.
За степента на развитие на една държава определящи не са климатични и географски условия, природни богатства, брой и гъстота на населението, а нивото на развитие на общественото съзнание... Пример: Дания / Русия.
В този ред на мисли Радан Кънев и гений да е, съвременното българско обществено съзнание не позволява нищо смислено да се случи в тази държава...
Още по-малко, когато то е на нивото пенелопевско...
Хайде със здраве и повече коментари от мен не чакай, освен саркастични фрази...
   

оценка

+3 -5

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

7 Виктория Пенелопова 07 | 29.01.201713:59

Ще ти се, Доги, да няма коментар, ама ще има. И най-реалният ще е на изборите, когато Фейсбук-маниакът и специалист по нищоправене Кънев ще бъде изпратен обратно в софийската адвокатска колегия да си вади хляба. Както и останалите от файтона. Всичко може да му бъде простено на малкото човече, но това, че направи дясното зя смях, не може. Дори и платените високоговорители като теб трябва да го осъзнаят, ама надали.
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

6 daysydogy | 28.01.201721:59

...На Кънев му липсва трезва себеоценка и такава на оглавяваната от него структура. Както и на 5-те човека от файтона в НС.
Всеки, който е имал вземане-даване с дсб-партийци знае, че това са мега-толерирани индивиди, повече от червените книжки през комунизма. В пребладаващия случай са посредствени професионалисти, с провинциален произход и неизчерпаема енергия за "опраскване". Да материализират партийната си принадлежност е първа и основна грижа...
Просто няма нужда от коментар...
   

оценка

+2 -6

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

5 Виктория Пенелопова 07 | 28.01.201721:43

Дейзидоги, в кой от описаните образи се разпозна???Чела съм приматско-партийните ти постинги в Дневник, пълна повърня, защо налази и тук? Вече на сайт ли ви плащат? Поздрави др. Кънев, пожелай му Фейсбук-просперитет, а ти бъди жива и здрава партийна другарка! Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

4 daysydogy | 28.01.201721:32

Виктория Пенелопова
И слепите разбраха, че Пенелорова е функционално неграмотна – просто четете и анализирайте...
   

оценка

+0 -6