Икономическият министър Трайчо Трайков пак го играе дисидент в кабинета | webcafe.bg
Webcafe

Трайчо, трай или си бегай!

Guns&Ducks
12.10.2010, 17:11 (обновена 12.10.2010, 17:27)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Икономическият министър Трайчо Трайков се осмелява да противоречи на патрона си - при това не за първи път...

Трайчо Трайков пак го играе дисидент в кабинета. Или коалиционен партньор - неясно чий в еднопартийното правителство. Или голям непукист, който и без това не е от тук и е за малко.

Икономическият министър се обяви публично срещу идеята за увеличение на социалните осигуровки с 2%. И приведе доста солидни аргументи. Че така ще се изяде заложеният за догодина икономически растеж от 3.6 на сто и после пак няма да има пари за социални разходи. Че не трябва да се наливат средства в нереформирани системи като пенсионната и здравната.

Това обаче е в пълно противоречие с решението на премиера. Именно Бойко Борисов обяви първо 3%-но увеличение на социалните осигуровки, а после възложи на финансовия министър Дянков да изчислява дали може скокът да е с по-малко. Тъкмо Борисов отложи пенсионната реформа за 2011 г. Тъкмо Борисов смени двама здравни министри и реформа в здравеопазването няма вече година и три месеца.

Министър Трайков не за пръв път противоречи директно на премиера. По същия начин например той се изказа срещу антикризисната идея през март ДДС да скочи на 22%. На следващия месец, когато Борисов притисна ЕРП-ата и ги заплаши с национализация, Трайков веднага се обяви против. Последен, дори от медиите, научаваше за стратегическите решения на Борисов в подресорната си иначе енергетика - като например отказа от Бургас Александруполис.

Трайков е последователен в отстояването на своите десни и про бизнес ориентирани възгледи. По тях той не се различава от вицепремиера и финансов министър Дянков, който обаче безпрекословно изпълнява политическите решения на премиера, често обръщайки се на 180 градуса.

Въпросът е, какво прави Трайков, когато не е съгласен със своя патрон - изпълнява с отвращение и се мръщи публично?

Това поведение няма нищо общо с носенето на политическа отговорност в една нормална демократична държава. Когато министър не е съгласен със своя премиер - при това не веднъж и дваж, и не по дребни, а по ключови въпроси от ресора си, просто си подава оставката. Това е валидно дори и за такива неполитически, а само експертни фигури като Трайчо Трайков, защото е единственият начин човек да запази своето професионално и човешко достойнство.

Няма как да не е шизофренична подобна позиция дори и при варианта "отворено правителство", при което политическата дискусия по даден въпрос не се води първо вътре в кабинета, а публично между министрите и премиера.

Защото по Конституция правителството е колективен орган на власт, а премиерът е повелител и изразител на тази колективна воля. Ако премиерът каже - вдигаме вноската с 3%, вицепремиерът намали на 2%, а икономическият министър отрече и двете, и накрая да се вземе четвърто решение, де факто кабинет няма. Защото целта е политическата отговорност да се дисперсира така, че най-малко контрата да отива в премиера - за сметка на отделните министри и на правителството като цяло.

При подобно рекуширане и разтваряне на отговорностите обаче няма и отделен министър - нито като политическа, нито като експертна, нито само като човешка личност. Защото този министър е част от едно нищо и е безмислено изобщо да се намира на работа.

Затова единственият чист изход на министър Трайков след последното му изказване срещу увеличението на осигуровките е - в момента, в който окончателно се оформи такова правителствено решение, да си подаде оставката.

За да не го сполети унизителната съдба на двамата отишли си вече здравни министри.

Oще: бойко борисов  ддс  министър  осигуровки  правителство  премиер  реформа  трайчо трайков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

4 Pafkata | 14.10.201020:07

Mitko

вземи стани един учител по БГ език
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 13.10.201011:11

И като си подаде оставката, какво ще постигне?
Много по-силно поведение е да спориш и да се опитваш да постигаш нещата, отколкото да си тръгнеш. Ако просто си подаде оставката, на негово място ще сложат друг, по-удобен. А така, макар че не е съгласен с нещата, поне успява да предизвика дискусии и промени. И когато си несъгласен, това не означава, че ще успееш винаги да наложиш своето виждане.
Подаването на оставката е сигнал, че си се провалил, а не просто изразяване на несъгласието си.
Колективен орган не означава безгласни букви с Бойко най-отпред. Точно този министър е яркото доказателство за това, че има колективен орган. Не е от най-добре работещите, но поне има личности в него, а не сговорна дружинка с капитан отпред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 14:33

2 Mitko Ganev | 13.10.201010:02

Наред с кризата във всички сектори на обществения живот се задълбочава и кризата в елементарното образование на пишещите журналисти (не че говорещите са от друг дол дренки). Лицето, криещо се зад псевдонима Guns&Ducks би трябвало да знае правописа на думата "рикошет"(от фр. ricochet) - движение на предмет (напр. куршум или снаряд) след сблъсък с преграда под малък ъгъл. Производният глагол и "рикоширам", а не "рекуширам". Дребно и елементарно, но прави лошо впечатление и вдъхва недоверие към пишещия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

1 koncentratico | 13.10.201000:29

Трайчо каза единствените смислени думи в целия дебат!
БГ синдикатите са възможно най-мухлясалите организации и е време да отидат в историята!
   

оценка

+0 -0