Икономическият министър Трайчо Трайков пак го играе дисидент в кабинета | webcafe.bg
Webcafe

Трайчо, трай или си бегай!

Guns&Ducks
12.10.2010, 17:11 (обновена 12.10.2010, 17:27)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Икономическият министър Трайчо Трайков се осмелява да противоречи на патрона си - при това не за първи път...

Трайчо Трайков пак го играе дисидент в кабинета. Или коалиционен партньор - неясно чий в еднопартийното правителство. Или голям непукист, който и без това не е от тук и е за малко.

Икономическият министър се обяви публично срещу идеята за увеличение на социалните осигуровки с 2%. И приведе доста солидни аргументи. Че така ще се изяде заложеният за догодина икономически растеж от 3.6 на сто и после пак няма да има пари за социални разходи. Че не трябва да се наливат средства в нереформирани системи като пенсионната и здравната.

Това обаче е в пълно противоречие с решението на премиера. Именно Бойко Борисов обяви първо 3%-но увеличение на социалните осигуровки, а после възложи на финансовия министър Дянков да изчислява дали може скокът да е с по-малко. Тъкмо Борисов отложи пенсионната реформа за 2011 г. Тъкмо Борисов смени двама здравни министри и реформа в здравеопазването няма вече година и три месеца.

Министър Трайков не за пръв път противоречи директно на премиера. По същия начин например той се изказа срещу антикризисната идея през март ДДС да скочи на 22%. На следващия месец, когато Борисов притисна ЕРП-ата и ги заплаши с национализация, Трайков веднага се обяви против. Последен, дори от медиите, научаваше за стратегическите решения на Борисов в подресорната си иначе енергетика - като например отказа от Бургас Александруполис.

Трайков е последователен в отстояването на своите десни и про бизнес ориентирани възгледи. По тях той не се различава от вицепремиера и финансов министър Дянков, който обаче безпрекословно изпълнява политическите решения на премиера, често обръщайки се на 180 градуса.

Въпросът е, какво прави Трайков, когато не е съгласен със своя патрон - изпълнява с отвращение и се мръщи публично?

Това поведение няма нищо общо с носенето на политическа отговорност в една нормална демократична държава. Когато министър не е съгласен със своя премиер - при това не веднъж и дваж, и не по дребни, а по ключови въпроси от ресора си, просто си подава оставката. Това е валидно дори и за такива неполитически, а само експертни фигури като Трайчо Трайков, защото е единственият начин човек да запази своето професионално и човешко достойнство.

Няма как да не е шизофренична подобна позиция дори и при варианта "отворено правителство", при което политическата дискусия по даден въпрос не се води първо вътре в кабинета, а публично между министрите и премиера.

Защото по Конституция правителството е колективен орган на власт, а премиерът е повелител и изразител на тази колективна воля. Ако премиерът каже - вдигаме вноската с 3%, вицепремиерът намали на 2%, а икономическият министър отрече и двете, и накрая да се вземе четвърто решение, де факто кабинет няма. Защото целта е политическата отговорност да се дисперсира така, че най-малко контрата да отива в премиера - за сметка на отделните министри и на правителството като цяло.

При подобно рекуширане и разтваряне на отговорностите обаче няма и отделен министър - нито като политическа, нито като експертна, нито само като човешка личност. Защото този министър е част от едно нищо и е безмислено изобщо да се намира на работа.

Затова единственият чист изход на министър Трайков след последното му изказване срещу увеличението на осигуровките е - в момента, в който окончателно се оформи такова правителствено решение, да си подаде оставката.

За да не го сполети унизителната съдба на двамата отишли си вече здравни министри.

Oще: бойко борисов  ддс  министър  осигуровки  правителство  премиер  реформа  трайчо трайков 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

4 Pafkata | 14.10.201020:07

Mitko

вземи стани един учител по БГ език
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 13.10.201011:11

И като си подаде оставката, какво ще постигне?
Много по-силно поведение е да спориш и да се опитваш да постигаш нещата, отколкото да си тръгнеш. Ако просто си подаде оставката, на негово място ще сложат друг, по-удобен. А така, макар че не е съгласен с нещата, поне успява да предизвика дискусии и промени. И когато си несъгласен, това не означава, че ще успееш винаги да наложиш своето виждане.
Подаването на оставката е сигнал, че си се провалил, а не просто изразяване на несъгласието си.
Колективен орган не означава безгласни букви с Бойко най-отпред. Точно този министър е яркото доказателство за това, че има колективен орган. Не е от най-добре работещите, но поне има личности в него, а не сговорна дружинка с капитан отпред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 14:33

2 Mitko Ganev | 13.10.201010:02

Наред с кризата във всички сектори на обществения живот се задълбочава и кризата в елементарното образование на пишещите журналисти (не че говорещите са от друг дол дренки). Лицето, криещо се зад псевдонима Guns&Ducks би трябвало да знае правописа на думата "рикошет"(от фр. ricochet) - движение на предмет (напр. куршум или снаряд) след сблъсък с преграда под малък ъгъл. Производният глагол и "рикоширам", а не "рекуширам". Дребно и елементарно, но прави лошо впечатление и вдъхва недоверие към пишещия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

1 koncentratico | 13.10.201000:29

Трайчо каза единствените смислени думи в целия дебат!
БГ синдикатите са възможно най-мухлясалите организации и е време да отидат в историята!
   

оценка

+0 -0