Премиерът не се е напил само веднъж с Телериг | webcafe.bg
Webcafe

Премиерът не се е напил само веднъж с Телериг

Guns&Ducks
16.12.2010, 15:57 (обновена 18.12.2010, 10:18)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Премиерът най-сетне ще се раздели (поне така се закани) със своя министър без портфейл Божидар Димитров, известен на Държавна сигурност като секретен сътрудник и агент с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг. Но не защото това е принципен въпрос за него, а просто под натиска на упрека за двойния аршин спрямо дипломатите-агенти.

Димитров бе разкрит като агент на ДС още преди парламентарните избори в качеството му на кандидат-депутат на ГЕРБ, а сам се бе саморазкрил като такъв много преди това. Но Бойко Борисов, който иначе бе принципен противник сътрудници на ДС да влизат във властта, пое лична отговорност за Димитров и дори го направи министър.

Самият Борисов всъщност винаги е имал добро отношение към разузнавачите и ги е отделял от доносниците на Шесто. А сега изведнъж смята, че се срамим пред Европа с толкова много дипломати-разузнавачи. Да не говорим, че е декларирал добро отношение към "възродителния процес" и към управлението на Тодор Живков - и двете невъзможни без решаващата роля на Държавна сигурност.

Така че премиерът не се е напил само веднъж с агента Божидар Димитров, за да го изкарват незаслужено алкохолик заради всички агенти, както цветисто се оправдава.

Външният министър Николай Мледенов пък, който е расъл по чужди държави в семейството на дипломат-разузнавач, както се твърди, го удари на фалцет, след като Комисият по досиетата обяви пълния списък на агентите висши дипломати, много от които заемат и в момента длъжности в задграничните ни мисии.

Младенов заяви, че нямало да живее повече в сапунен сериал и че с комунизма във Външно вече щяло да се приключи.

Сякаш за мнозина от тези дипломати, които са били министри, зам.-министри, депутати и кандидат-депутати, досега никой не е разбрал от ресорните проверки на комисията по досиетата. Може и да е разбрал някой, но Младенов разбрал чак сега мащаба - 45% от дипломатите у нас били свързани с ДС.

При Костов били 30%, а при Тройната коалиция - 50%. С две думи, Дипломат N1 като виден статистик е чакал да се натрупа критична маса нетърпимост. Но всъщност тя даже е спаднала с 5% според собствените му изчисления. Неясно тогава защо е това избухване дори и при пълната проверка на комисията по досиетата.

Всъщност истерията с дипломатите-сътрудници на ДС показва безпринципната и паникьорска решителност на ГЕРБ да расече от раз възела.

Като дясна и антикомунистическа партия, членка на ЕНП, ГЕРБ би следвало да има принципна позиция по въпроса за сътрудничеството с комунистическите служби и да провежда целенасочено съответна политика на раздяла с тоталитарното минало.

Но нищо подобно не се случва на принципна основа. Няма например лустрационен закон. Той може да е краен и безкомпромисен - да забрани достъпа на всички, имали нещо с ДС, до държавни служби на ръководни и експертни позиции.

Може да се избере и по-мек вариант, залагащ на диференциация на съпричастността към ДС - например на "добри ченгета"- разузнавачи, и "лоши ченгета"- доносници. Както и на диференциация според професии с "неизбежно висока степен на обвързаност" към службите, каквито биха могли да са дипломатите, и така дипломатите-сътрудници на разузнаването и военното разузнаване "да бъдат оправдани".

Кабинетът и Външно освен че не са имали никаква целенасочена политика на кадрово очистване от ДС, не са планирали и никакви действия по ефектите от заложени от предишни управления политики.

Комисията по досиетата работи по график и се знае приблизително в кое време коя група проверявани лица по закона за досиетата ще обявява. Още повече, че самото МВнР й е пращало имената на дипломатите за проверка.

И изведнъж ръководството на Външно е изненадано, сякаш за пръв път научава за комисията по досиета и проверката на служителите на ведомството. МВнР не се е подготвило предварително нито с политическа позиция за очаквания резултат от проверката (стигна се до фарса медиите да цитират емоционалните възгласи на министъра във Фейсбук), нито с кадрови план Б за мисиите с уличени дипломати. И сега изведнъж десетки посолства и консулства ще останат без ръководства, след като ад хок се решава дипломатите-сътрудници да бъдат отзовани.

Както и в редица други сфери, и по въпроса за ченгетата във властта управлението на ГЕРБ действа на принципа след дъжд - качулка. След паническото решение за отзоваването на дипломатите-сътрудници на ДС, троснатото полурешение на премиера за уволнението на министър Божидар Димитров слага черешката на тортата на безпринципността.

Той ще си отиде на същото основание, на което и не трябваше да бъде назначаван...

Oще: божидар димитров  дипломати  дс  ес  министър  нато  посланици 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 13:10

6 чичо | 22.12.201009:19

Ел Вехо, съгласен съм напълно. Апропо, о.з.ген. Любен Гоцев каза преди година и нещо "Бойко е наше момче, той няма алтернатива следващите 20 години!" Политиката на този кабинет е абсолютно компрадорска - Предимство и обслужване на чужди интереси, в замяна на собствено благополучие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

5 GohoBG | 17.12.201016:01

абе нали няма да сме живи, дреме ти... а и ББ ще е канонизиран за богЪ хаха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

4 ot4eto | 17.12.201015:45

Чакам 20 години за тази лустрация. Така като гледам май по-естествен път ще се решат нещата след 2 поколения. Колко тъжно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

3 GohoBG | 17.12.201013:31

то вече и на кьоравите им стана ясно, че едно се говори, а съвсем друго се мисли и прави... Бесен , това просто е поредното потвърждение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

2 Евгени Донев | 17.12.201013:21

Едно отроче от мъжки пол на агент на ДС, който е изживял професинолния си живот като служител в мисиите в чужбина, се въмущава, че имало агенти в същите тези мисии. Друг един милиционер, бивш участник и днешен защитник на "ценностите" на Възродителния процес и почитател на бай Тошо, който междувременно е пропуснал да се деполитизира, затова напуснал МВР някога, се кани да уволнява едни други агенти на ДС, и за да има мир с друг агент на ДС, ще освободи, ей така бадева, от държавнически чувства друг един агент на ДС от правителството.... Дали червата ще се проточат и до другите милиционери в МВР, до областните управи и обикновените депутати?! Чудя се...но не ми се вярва! Прекалено много уволнения ще станат... И прекалено принципно ще стане... А бе, въпросът май пак опира до оня незабравим филм, за разлайването на кучетата.... Ама какво да им търсим кусур! Такава си е тяхната агентурна практика! Така са го учили, така го могат....така управляват! Агентурно-ченгеджийско театро!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 09:59

1 el viejo | 17.12.201013:13

Вярно, че политиката е нечистоплътна професия! Но, да не се забравя, че само кухнята и е нечистоплътна. За пред гражданите, за да бъдат увлечени по даденма доктрина, политиката трябва да изглежда лъскав и дв вдъхва респект и уважение!
У нас, външни фактори ни накараха да изберем за политици и то отнай висш ранг - уличници! Хора, не възпитани, необразовани - израснали в ъндерграунда! Ликвидира се луструто на политиката. Счете се за излишен дипломатическият и изискан език и се възприе по държавните дела и международните отношения да се говори на махленски жаргон с просташкото обяснение - да разбирал народа за какво став дума ... Кой народ?
Даде се показ на всички мръсотии вършещи се политическата кухня. Което би било смешно, ако не се превърна в източник на поводи за изнудване на България от външни сили!
На всичко отгоре излезе на яве, липсата на елементарна логика и съобразяване със законите на държавата!
В полит-кухната се фабрикуват твърдения, противоречащи крещящо на законите и не само на тях а на цялата световна Практика. Единн пример за илюстрация:
Министър Трайко Трайков бе назначен за Министър на енергетикатата и т.н други неща, в крещящо нарушение на правилото за Конфликт на Интереси!
Премиерът погледна мръсно депутатската комисия за целта и там взеха парадоксално решение, гласящо: Длъжността Прокурист в дадено предприятие няма нищо общо с интересите на това предпприятие и Трайков бе оставн на поста. Месец по-късно, той извади 500 млн. евро и ги даде практически на фирмата, от която дойде в Правителството, без санкция в парламента и без тези пари да ги има в бюджета за тази цел!
Това е толкова дръзко, че не бива да се дават повече примери, за да не се разсейват читателите между тях!
Сега се надига вои за главата на Министър Божидар Димитров!
Сигурно е справедлив този вой! Димитров е осветен като доброволен сътрудник на ДС!
Но, защо няма доблестен политик, или поне журналист да постави с по голяма категоричност въпроса как може най висшият пост в държавата в момента Премиерският да се заема от човек на Държавна Сигурност!
Та, Б.Борисов е кандидатствал със съответните проверени от зли кадровици характеристики и е завъшил Висшата школа на Държавна Сигурност за кадрови офицери! Тоъ там се е обучавал п програмите за топ шпиони на ДС и МВР.
Това, че е разпределен на работа след завършване на школата в Пожарната има обяснение, което не му се дава публичност, защото няма да послужи за Пи Ар-а на Премиера в момента. Кой, знае какви задачи е извършвал за ДС диоломираният от нея специалист.
Още по-куриозното е, че тои заема поста премиер на основание дипломата за образование на тази школа!
Някой ако си мисли, че това чуждите аташета в посолствата не са го съобщили на свойте служби още преди години и сега всички западни държави го държат за гушата да им изпълнява политиките им у нас, могат да отчетат, че са наивници!
По повода, по които ще се разделим с дипломатите съпричастни с ДС, е редно да се Разделим и с Премиера си! Та той е най-по-най дипломата на България в ЕС и къде ли не!
Ако не се разделим, нещата в световен мащаб са изкилиферчени!
Запада значи ги интересува смао у нас да има бъркотия, за да ни източват ресурси, а Премиера може да е всякакъв, защото им е удобен и провежда техните интереси, с предимство пред тези на народа и държавата България!
   

оценка

+0 -0