Шарани винаги ще има | webcafe.bg
Webcafe

Шарани винаги ще има

Александър Карагеоргиев
13.09.2017, 12:47 (обновена 15.09.2017, 20:16)
Кукловод

Снимка: © Getty Images

Лек за фалшивите новини има, но не е в информационните кампании

Още си спомням как се смях, когато четох новината, че ЕС щял да забранява снежните човеци, защото били само бели и това накърнявало емоциите на хората от други раси. Тази медийна заигравка с политическата коректност беше обиколила скоростно социалните мрежи, преди да се появят първите гласове на разума, които да зададат важния въпрос - "Абе вие луди ли сте да вярвате на тази глупост?!"

Разбира се, вярващи се намират винаги и сравнително лесно.

Още по-лошо - със сигурност има все още хора, които са прочели тази информация и продължават да си мислят, че тия... в Брюксел са откачили до такава степен, че да забранят снежните човеци заради тая пуста толерантност.

В този конткст появата на новата фактчекинг платформа на ЕС, която събира флашивите новини и ги опровергава, е добра идея, но тя ще помогне, но само на повърхностно ниво.

Един от основните проблеми на фалшивите новини е, че те са скандални и будят сериозна реакция в читателите (които по навик не си задават въпроса дали написаното е вярно), те достигат до далеч по-широк кръг от хора, отколкото което и да е опровержение.

Те просто са по-интересни от опровержението, по-развлекателни и будят повече емоция.

Фалшиви новини е имало винаги и винаги ще има. С появата на интернет, социалните мрежи и новите технологии като цяло, разпространението им само стана по-лесно. И ако някой в началото се е надявал, че появата на всичко това ще даде свобода на информацията, която да пребори слуховете, да донесе истината до всеки човек и да освободи хората от негативните влияния на пропагандата, днес едва ли има някой толкова наивен.

Единственото, което ти трябва, са елементарни познания за това как работи интернет и онлайн медиите, познаване на актуалните събития и на актуалните страхове и дразнители. Останалото е само творчество.

Следвайки тези принципи в доктрината "Герасимов" на руската военна стратегия, поставяща конвенционалните оръжия на заден план за сметка на информационната война, Москва постоянно засилва позициите си. Кеф ти черни снежни човеци, кеф ти забрана за кръщенетата. Пропаганда да се лее, Кремъл черпи.

И у нас, и в Европа никога не са липсвали сайтове, които чрез скандални новини да търсят посещения.

Съществуват и медии, които вярват в братската дружба с руския народ, нищо че в нея Русия играе ролята на Големия брат.

Оттам нататък, доброволно или в търсене на повече кликове, посоката е услуга на кремълските интереси. Които предпочитат разединена Европа, отколкото единен Европейски съюз, налагащ повече санкции на Москва. Затова пропаганда.

ЕС като цяло не се радва на кой знае какво доверие. У нас още преди да влезем в блока, не липсваха митове за Брюксел - че иска да ни спира шкембето, домашната ракия и деколтетата на сервитьорките, например. Все неща, дълбоко залегнали в душата българска. Покрай тази митология вървят и фалшивите новини.

Щом си склонен да повярваш, че ЕС е способен да ти отнеме най-ценното ("И шкембето люто, горещо ми е най-любимото нещо", както пееше поетът), значи ще повярваш и на всякакви други подобни информации, особено ако паралелно с това от редица медии и медийки те заливат със соцталгия, колко велика е Русия при Путин и как въобще трябва твърда ръка, а не тоя лигав и изнежен Европейски съюз.

И няма достатъчно добра информационна кампания, която да се бори с тези фалшиви новини и с лъжите по ефективен начин.

Поне докато не се решат първоначалните проблеми - недоверието, проблемите със сигурността на ЕС, липсата на разбиране за това как той функционира, прекалената бюрократщина и т.н.

Защото фалшивите новини разчитат на вече съществуващата неприязън и само я усилват. Истински добрата пропаганда атакува вече съществуващи проблеми, раздува ги, изкривява ги според мисията си и ги набива в очите на хората.

Затова и най-доброто решение за ЕС е да си "изчисти къщата", да определи какъв точно ще е пътят пред Обединена Европа. Ако нещата вътре са стабилни, фалшивите новини ще предизвикват само смях, а хората ще са далеч по-имунизирани към тях.

А дотогава, както е казал дядо Вазов, не вярвайте на всичко, което го пише в нета.

Oще: европейският съюз  ес  кремъл  манипулации  манипулация  пропаганда  русия  фалшиви новини 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

27 Шамито | 12.11.201717:52

Ало умните.Би Ти Вито има един надпис.Силата да бъдеш информиран АЗ го чета силата да бъдеш манипулиран.И чалъмът да анализираш дадена новина от своя гледна точка се атакува като фалшива новина.Ами не се ли усещате че чрез тази кампания се стремят да наложат цензура за неудобните новини.И не забравяйте че и най умния си е по своему прост.Кой е рибарят и кой е шаранът?Истината за случващото се има две страни.Не това че се е случило а поради що се е случило.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 12.11.201713:08

Сега Спас от Кочериново Александър Карагеоргиев ли е?

Браво Кафенцето .. последователни сте ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 18.09.201722:55

Казвам "доказуемо", защото не само, че аз го доказах, а всеки сам може да го направи тривиално - отнема точно 10 секунди да погледнеш в google: https://goo.gl/YPVaHi (можеш да погледнеш и за множествено число)
Или, като цяло, да погледнеш основно кой използва думата в този сайт: https://goo.gl/o7NpHm
С прости думи, излъга.
Доказано, доказуемо излъга за конкретно твърдение - че съм използвал думата "подчовек".
Няма никакъв смисъл да продължаваш да увърташ и шикалкавиш, имаш точно две достойни опции - или да признаеш, че излъга, или да цитираш къде съм използвал тази дума.
Но, да, прекрасно осъзнавам, че от твоята гледна точка двете опции са доста различни - или да скатаеш, или да продължиш да увърташ и шикалкавиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

24 Mako | 18.09.201721:15

deowin | 18.09.201720:52
И след като доказуемо излъга
======================

Пробвай се да осмислиш разликата между "доказуемо" и "доказано". И гледай това да не навреди на адекватността ти, която близо две години ти шепнеше на ушенце "трай си за подчовека, нека мине време ииииииии....", също като за Тръмп и някои други неща...
Намига Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 18.09.201720:52

И след като доказуемо излъга, че съм бил използвал дума, която всъщност никога не съм употребявал, какво точно следва? Ако греша и не си излъгал, очаквам да цитираш конкретно къде и кога съм я използвал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

22 Mako | 18.09.201720:32

deowin | 18.09.201717:13
На един адекватен човек не му трябва да лъже за да се чувства комфортно в собствената си кожа
========================

Тук ще се съглася напълно с теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 18.09.201717:13

>докато изтриеш думичката от псевдохуманистиния си речник

Няма как да съм изтрил тази думичка от речника си, защото тя никога не е била там и никога не съм я употребявал, което, както вече казах, се доказва тривиално с 10 секундни справка в google.
Естествено, имаш пълната свобода да продължаваш да лъжеш както ти е угодно на дребната душица, но, когато го правиш за неща, които могат толкова лесно да се проверят, единствено демонстрираш собствената си неадекватност. На един адекватен човек не му трябва да лъже за да се чувства комфортно в собствената си кожа, а умните неадекватни хора поне не лъжат толкова евтино и нескопосано. Заключението оставям на читателя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 18.09.201710:39

deowin | 15.09.201722:44
>употреби на думички, като "подчовеци"

Никога не съм употребявал тази дума.
=================================

Хе, хе, след близо двугодишно освръхняване от моя страна, докато изтриеш думичката от псевдохуманистиния си речник , най-после се реши да възразиш Смее се
Сега остава да почакаме докато се затрие споменът за шаранските ти изцепки по повод мейнстрийм-въдичките за инагурацията на Тръмп, за да можеш догодина уверено да заявиш "нищо такова не съм лапал!"!
Смях, както винаги Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

19 deowin | 15.09.201722:44

>употреби на думички, като "подчовеци"

Никога не съм употребявал тази дума.
Десетсекундна справка в google показва, че в този сайт ти си единственият, който използва тази дума, като обикновено я приписваш на други хора. Главно на мен.

Като цяло, за мен е интересно да наблюдавам как си изграждаш удобен за живуркане въображаем свят, в който не ти не се справяш с математиката, защото не можеш да решиш 2-те прости задачки, който ти предложих, а някой друг. Например аз. Нищо, че никога никой тук не ми е предлагал да решавам такава задачка.
Не ти си впечатляващо неграмотен в майчиния си език, бъркаш членове, правопис и ползваш несъществуващи в българския език думи, а някой друг. Например аз. Като ми припишеш употреба на дума, която никога не съм използвал.
Не ти си арогантно, злобно човече, а някой друг. Например аз. Като ми припишеш желание да нападам и унизявам нищо незаслужили такова отношение хора като теб. Въпреки че психичното ти състояние и цялото ти същество не би могло да ме касае по-малко, точно както не ме касае живота и благосъстоянието на произволен плъх в метрото. Мога да го наблюдавам и коментирам за мои си цели, но самият плъх не ме касае. Не ми и хрумва нито да го галя, нито да го ритам, точно защото не ме касае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

18 Mako | 15.09.201719:23

SamVaims | 15.09.201716:47
" А аз съм ценител, вервай ми, Бай Свръхо"

Никога не можеш да станеш равен с опонента си
===============================

Страхотен цитат си избрал, за да кажеш горното!
Само дето, когато общувам с някого, аз не искам нито да съм "равен", нито "по-", нито "най-". Това са понятия от вашата вселена. Психиатрична вселена, казано по-точно!
На мен ми е достатъчен само смехът, покрай умълчаванията на Бай Свръхо! Който така и не успява да се справи нито с елементарната математика, нито с етическите морални папагалии, които рецитира могъщо на фона на конфузните употреби на думички, като "подчовеци"!
Та, така!
Смее се
   

оценка

+0 -0