Националист? Това звучи гордо | webcafe.bg
Webcafe

Националист? Това звучи гордо

Ивайло Стоименов
04.03.2010, 07:19 (обновена 28.08.2010, 23:44)
Волен Сидеров

Волен Сидеров е лидер на „Атака" - популистко образувание, чийто национализъм се изразява в говор на омразата спрямо турци, цигани, евреи и американци

3 март не е повод да обичаме България. Така както 8 март не е повод да обичаме жените си. Ако през останалото време от годината ти забравяш да обичаш, то от цялата тази работа няма смисъл.

Затова не отговарям на честитките, които получавам цял ден в Skype и Facebook, защото те приличат на прекопаване на виртуална нива в играта Farmville - къде къде по-добре е да излезеш и да посадиш едно истинско дърво.

3 март обаче е повод да поразсъждавам върху низвергнатото понятие "национализъм". В резултат на десетилетия усилия от страна на представителите на либералното течение във философията и социалните науки, за модерния човек вече е присъщо да бърчи вежди - или в най-добрия случай да се усмихва иронично, при споменаването на мръсната дума "национализъм".

Добре образованите се държат неграмотно, приравнявайки "национализъм" с лоши явления като "шовинизъм" и, не дай си, Боже, "нацизъм". Докато истинските синоними всъщност са "патриотизъм" и българският еквивалент "родолюбие".

Принос за лошата репутация на национализма имат и редица политически маргинали като Волен, Расате и Красимир Каракачанов у нас - и техните двойници в другите страни, които си залепят етикета "националист" и дискредитират идеологията.  А това идеално устройва и криворазбрано цивилизованите, които с опростенческото си мислене нямат нищо против национализмът да си бъде запазена територия за маргиналите.

За съжаление и на едните, и на другите, национализмът няма как да бъде присвоен. Причината за това е в самата природа на национализма - той е религия на любовта, а не на омразата. На приемането, а не на отхвърлянето. Истинският национализъм няма нищо общо с омразата и агресията към турци, цигани или хомосексуалисти.

Национализмът е нещо естествено, защото е любов към себе си. Тази любов се разпростира първо върху най-близките ти хора, а след това и върху обществото, в което живееш. Национализмът е чувство за принадлежност и стремеж да допринесеш към своята общност. Струва ми се, че най-спешно необходимата за момента форма на българския национализъм е да оценим това, което имаме, и да го съхраним. Става въпрос за най-голямото богатство на страната ни  - нейната природа.

Ако всички сме националисти в добрия конструктивен смисъл, то от хора като Волен, Расате и Каракачанов няма да има нужда. Просто няма да има кой да ги следва. А политиците не обичат да са самотни по пътя си...

Човек не избира дали ще се роди българин, поляк или китаец, и това е основание за антинационалистите да гледат с насмешка на национализма. Да, но човек също така не избира и майка си, което не е причина да се отнасяш еднакво спрямо всички майки по света. Напълно естествено е твоето семейство да ти е по-скъпо от останалите семейства, а също така и общността от хора, към които принадлежиш.

Крайните космополити биха нарекли подобно схващане примитивно, но действителността ще ги опровергае. На все още единствената планета, на която живеем, основната единица за устройство на човечеството в политически план е именно нацията, народът.

В това да защитаваш своите интереси няма нищо осъдително или ретроградно. Така например, когато работиш в дадена фирма, тя се конкурира с други. Подобно е положението и при държавите. А всички ние сме част от нашата България и, както беше казал някой - и да се гордеем, и да не се гордеем, че сме българи, си оставаме такива. И е по-добре да сме горди от това.

Така че любовта към родината е и любов към себе си. А човекът, който не обича себе си, е твърде нещастен.

С идването на власт на правителството на Бойко Борисов - мъжкар, който нарича нещата с истинските им имена, се появи и надежда, че България може да има национално отговорна политика, поне във външнополитически план. Близо осем месеца по-късно признаците за такава промяна не са налице.

Примерите: правата на запазилите родова памет българи в Македония и компенсациите за тракийските българи, полагащи им се по силата на Ангорската спогодба. Ако дипломацията ни под ръководството на обаятелния и ерудиран външен министър Николай Младенов въобще действа по тези въпроси, то явно го прави много тихо. Може и да е за добро, но дано все пак да има действия. Защото, ако не уважаваш себе си, няма как и другите да те уважават.

Oще: 3 март  българия  национализъм 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2011, 16:36

4 lalena | 07.03.201121:42

за мен национализмът има и други измерения-чужденците виждат това и толкова, колкото им се предложиУсмивка гледат странно не особено чистите улици или над 50-годишни хора, които си хвърлят фасовете(и не само)на улицата, а няколко крачки по-натаък има кошче..когато видя(случвало се е 3-4 пъти)човек да пуши до кошче(заради пепелта) или да не си изхвърли фаса на улицата(което наистина е много рядко)ме обзема национална гордост..физическото замърсяване и липса на желание да се пази чистота по..Усмивкабългарските, нашите улици мили хора е една от първите малки стъпчици...няма как на липсващи основи да се изграждат стабилни момументи..дребничките, маловажни, незабележими и за някои абсурдни неща-като изхвърлянето на фасове в коша(едва ли на някого са паднали ръщете от усилието)е началото на промяната..ето например-тук се пише на кирилица, без четворки, шестици и други сложни кодировки..това е също ..пътят към национално уважение самоуважение или тези признаци на национализъм, които биха довели до промяна в масовото съзнание..без това няма как да се промени каквото и да е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

3 Българолюб | 25.09.201015:09

Съгласен съм принципно с автора Стоименов но какво ни предлага като изход след като отрича всички националистки партии и организации?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 22:57

2 beavis | 12.03.201002:17

А бе ти прочете ли статията въобще? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2010, 09:08

1 kanas_avitohol | 08.03.201009:16

ТИ ЛИ СИ НАЦИОНАЛИСТ БРЕ ПРЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е САМО ГОСПОДИН "ВОЛЕН СИДЕРОВ" НИКОЙ ДРУГ ПОЛИТИчЕСКА КУРВА ИЛИ КАКТО САМ КАЗВА ЗА СЕБЕ СИ АЗ СЪМ ПОМИЯАР .... ИМА ЛИ ОщЕ НЯКОЙ ДА МУ ВЯРВА НА ТОЗИ ЛАЖЕЦ ЧЕ БИЛ НАЦИОНАЛИСТ И ЗА ПАТРИОТ НЕ СТАВА ЧЕ КАМУ ЛИ НАЦИОНАЛИСТ БАСИ НАГЛИЯ АКО НЕ СИ БЕШЕ КУПИЛ ГЛАСОВЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ МОЖЕШЕ И ДА ИЗЧЕЗНЕ АМА НЕ БИ .... ЕДИН ДЕН ХОРАТА ЩЕ ОСЪЗНАЯТ КОИ СА ИЗТИНСКИТЕ НАЦИОНАЛИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ А ВОЛЕН ЩЕ И ПОРЕДНАТА ИЗМАМАМА НЯМА И ДА СЕ ПОМНЯТ. WWW.BGNS.NET
   

оценка

+0 -0