Сигурни ли сме, че искаме да им забраним да гласуват? | webcafe.bg
Webcafe

Сигурни ли сме, че искаме да им забраним да гласуват?

webcafeМария Панайотова
04.04.2017, 20:03 (обновена 05.04.2017, 20:22)
СИК

Снимка: © Btv

* Броени часове след публикуването на този текст, Министерството на правосъдието изненадващо оттегли проектозакона, който ограничаваше правото на глас на всички български граждани, живеещи трайно в чужбина.

Обяснението: проектът не е бил съгласуван със служебния министър Мария Павлова. От обяснението на институцията обаче става ясно, че кабинетът не се е отказал напълно от идеята си - министърът смята, че изискването за уседналост не бива да важи само за българите, живеещи в страни от ЕС. Това би попречило на изселниците в Турция да гласуват - но покрай тях ще бъдат ощетени и хилядите българи в САЩ, например.

 

Когато заплахата надвисне, империята отвръща на удара. След цирка на блокадите по границите и страхът дали ДОСТ ще влезе в парламента, министерство на правосъдието предлага промени в Закона за българското гражданство, закона за вероизповеданията и Изборния кодекс.

Въвежда се изискване за уседналост, а българите в чужбина няма да могат да гласуват, нито в Турция, нито където и да е по света. С един удар - два заека. Никакви заплахи от Турция, никакви главоболия. И никакви алтернативи. Просто няма да гласувате, и това е.

Но как ЦИК ще определи дали даден гражданин е пребивавал в България през последните три месеца или не?

Друг е въпросът, че България отдавна е емигрантска държава, поне два милиона от 6 810 341 присъстващи в избирателните списъци от години не живеят на родна територия. Но сигурни ли сме, че искаме да им забраним да гласуват? 117 618 хиляди гласували в чужбина не променят резултата на никой, още по-малко 19-те хиляди на ДОСТ или 13-те хиляди на ДПС.

Само че знакът, който България ще прати на българите, които си тръгнаха оттук, защото не намериха работа, смисъл или благоприятна среда, ще бъде еднозначен. А те не го заслужават, нищо че много малко от тях си правят труда да стигнат до изборните секции.

В случая се премахва една форма на гласуване, без да се предлага алтернатива. Германия също не открива секции в чужбина, но там може да се гласува по пощата. Нещо неприложимо за нашите условия, защото тогава от Турция ще потече една кореспонденция, едни фермани... край няма да има. А електронното гласуване, макар и предвидено за въвеждане още от следващата година, изглежда в далечното бъдеще.

Но служебното правителство е експерт по подобни хватки. По същия начин бе премахнато и постановлението за бежанците, но за бежанците освен на Европа, на никой не му пука така или иначе.

Пак по линията ДОСТ се забраняват даренията от чужди държави на религиозните вероизповедания, като се поставят рестрикции при назначаването на чужди граждани за религиозни служители.

Единият от тримата турски граждани, експулсирани заради насаждане на антибългарски настроения, Ибрахим Таранджъ е един от спонсорите на ансамбъла за песни и танци "Кърджали".В смесените райони даренията от Турция са нещо обичайно, а предлаганите промени ще ги прекратят.

Нека службите да проверяват даренията, да има регистър, но дали всички парични потоци с произход чужбина трябва да бъдат спрени? От това ще пострадат и другите вероизповедания: Католическата и протестантската църква, които главно се финансират от чужбина. А дали българската държава ще може сама да се погрижи за рушащите се по селата джамии?

Затова нека не се плашим с националната сигурност, нищо че главнокомандващият е генерал. А предлаганите промени трябва внимателно да се огледат, та да не стане вместо да изпишем вежди, да избодем очи.

Oще: гласуване в чужбина  дост  министерство на правосъдието  промени в изборния кодекс 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

41 AlahAkbar | 06.04.201720:49

Шамито, де късмет да се разкарате всичките безродни уроди у рассията!

И си прав, няма да ви дадем право на глас. Нито пък да се върнете обратно. Щото кочината съветска е най-хубава, нали безродници?

Само дето всичките гниди гледате да се наврете в Западна Европа или САЩ и от там да ни обяснявате, колко прекрасен е живота в рашистан, дето и атентати не можеха да станат, щото милицията им била най-добрата.

Е само рогоносеца пезев търка палубата, ма толко си му е акъла.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 06.04.201720:13

>Няма значение положението с двойното гражданство в Турция, САЩ, Нубия или Амджикистан

Напълно съгласен.
Но не аз почнах да говоря за него - Алилуйщина беше този, който първоначално изписа дълъг коментар за положението по света.
Аз едниствено отбелязах, че неговият коментар е пълен с лъжи.
Това има значение - че цялото ви стадо идиоти тук сте лъжци лицемери, които без капка срам съдят другите дали били патриоти, докато самите те търкат палуби по корабите на западните си чорбаджии и стъпват в България за ден-два през половин година.
Лъжи.
Лицемерие.
Глупост.
Това са ви основните характеристики, и това има значение, защото точно хората като вас сте най-многобройни и най-силно влияете върху политическото управление на държавата, а не някакви си 30 хиляди българи, гласували в Турция. Макар че, не, изобщо не твърдя, че сред тях няма такива като вас. Вероятно има сходен процент идиоти, само че тези там са хиляди, а в България сте милиони.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

39 Алилуйщина | 06.04.201720:01

deowin | 06.04.201716:57
Продължаваш да увърташ за да маскираш лъжите и незнанието си, но оставаш единствено това - обикновен лъжец.
-------------
Да,добре…
35 Bai Hoi | 06.04.201717:29

Заради такива като вас се роди думата патрЕоти, заради такива като вас Самюел Джонсън е казал, че патриотизмът е последно убежище на негодника.
------------------

Не особено смислена сентенция. Пореден изтъркан опит да бъде придаден негативен смисъл на патриотизма и родолюбието. Твърдението, че негодника злоупотребява с патриотизма е почти банално. Един негодник злоупотребява с каквото му носи най-голяма изгода. Може да злоупотреби с Бога, с морала и с всичко.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

38 dedo adji | 06.04.201719:27

Алилуйщина и Хаосе, защо се хващате на въдицата на деосвин. На него това му е задачата, да измести предмета на спора. Няма значение положението с двойното гражданство в Турция, САЩ, Нубия или Амджикистан. Ние се интересуваме от България. Този парламент има златна възможност да отмени двойното гражданство. Само трябва БКП да пожертва отрочето си пред България. С тях се събират достатъчно гласове за квалифицирано мнозинство. И няма вероятност за натиск отвън. ЕС също не харесва двойното гражданство и има сериозни проблеми с Турция. Тръмп си има достатъчно други грижи освен турската пета колона. Сега е моментът да се преброят българите и да се отделят козите от овците.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

37 dedo adji | 06.04.201719:05

В Конституцията недвусмислено пише, че се забраняват партии на етническа и религиозна основа. ДПС беше открито основано като партия на турците и мюсюлманите, с активното съдействие на БКП. Това, че 7 конституционни съдии, под натиска на новия голям брат си затвориха очите, не променя факта. Това, че ЕС и НАТО ги приемат радушно, също нищо не значи. Те приемат радушно цялата червена номенклатура. За маскировка кооптираха български предатели, до професори и адмирали. И за тях е писал Ботев:
и всекиму добро струва
само знайте за парата
А по времето на д-р Джонсън не е имало НПО. В наше време те са много по сигурно и доходно прибежище за негодниците.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

36 Шамито | 06.04.201717:59

Представете си хипотетично че 2 милиона българи живеят в Русия и за всеки избор се юрнат да гласуват.Дали няма да им се привиди на някого дългата ръка на Русия и ЕС дали ще заплаче за техните права.Песента тогава ще има друг аранжимент.Живееш в чужбина,работиш,печелиш и плащаш данъци .Спазваш техните ценности.Е откъде накъде ТИ ще определяш приоритетите на живеещите в България.Върни се,работи ,печели,плащай данъци и се бори да налагаш правилните според Теб приоритети.Имаш своята свобода да избираш къде да живееш и печелиш но не спекулирай с нея.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

35 Bai Hoi | 06.04.201717:29

dedo adji | 06.04.201717:17

Като ще си цитираме Ботев - ето какво е написал пък за подобни като тебе:

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!

Заради такива като вас се роди думата патрЕоти, заради такива като вас Самюел Джонсън е казал, че патриотизмът е последно убежище на негодника.

Патриот и ксенофоб не е едно и също...трудно е за схващане, нали?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

34 Bai Hoi | 06.04.201717:22

dedo adji | 06.04.201717:17
Щом смяташ за правилно да се спазва законът, защо подкрепяш неконституционна партия?

Това са си отново твои, изцяло грешни, заключения. Нито ДОСТ, нито ДПС е моята партия, макар че дори за тях не съм чул Конституционният съд да ги е обявил за "неконституционни"...това го казват единствено вашите дърпащи старици по граници вождове.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

33 dedo adji | 06.04.201717:17

баихои, ако не си турчин, значи си от ония, за които Ботев е писал "тялото ми е кръстено, душата ми е обрязана". Такива сте по-опасни от турците.
Щом смяташ за правилно да се спазва законът, защо подкрепяш неконституционна партия? И аз смятам за правилно и предлагам закон, който автоматически ще сведе влиянието на Турция в България до минимум. Нищо против Хасан и Осман. Да се унищожат ДПС, Доган и Ердоган.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 06.04.201717:09

>Уикипедия, където аз мога да напиша, че президент на САЩ е Иван Костов

Наистина ли можеш, или само си мислиш, че можеш?
Чакам линк към статията в уикипедия.
Хайде, давай.
Или, нека позная, "не си струва да си хабя времето", "какво ще ти доказвам пък на теб" и прочие?
Хора като теб са толкова смехотворно предвидими - винаги, когато се пънете да го извадите голям, не е просто мек, а най-често дори не е истински човешки орган.

>И тук се вижда, че "десните" не влизат в парламента

Лъжеш.
Очевидно десните "Да, България" имат 10.15% от гласовете извън България, с който процент не само спокойно биха влезли в парламента, а биха били фракция със сериозен размер - почти колкото на БСП и половината от тази на ГЕРБ.
   

оценка

+0 -1