Мисия "Дипломат" | webcafe.bg
Webcafe

Мисия "Дипломат"

webcafeМария Панайотова
10.10.2016, 15:12 (обновена 15.11.2016, 17:44)
Мисия Лондон

Тези трагикомични епизоди щяха да си останат позабравена част от нелицеприятната история на българската дипломация, ако на сайта на външно министерство не се бе появила онази снимка на посланик Мая Добрева в шокиращ светлосин тоалет.

По Татово време се разказваха легенди за българското посолство в Рим. Събрани от кол и въже, повечето „дипломати" попадат там по партийна линия, без да знаят чужд език или да имат някаква подготовка.

Едни си правили зимнина в двора на посолството, за да спестяват от валутата, други въртели търговия покрай държавната служба. Веднъж полицията задържала шофьора на посланика, който продавал кестени в покрайните на Рим и пълнел догоре багажника на служебния автомобил с туби безплатна минерална вода от баните. Хората помислили, че е откраднал колата.

Близо три десетилетия по-късно ситуацията не е много по-различна. Все едно гледаш "Мисия Лондон", но на живо.

През 2006 година посланикът ни във Финландия Веселин Цанчевски беше освободен заради 1500 бутилки алкохол, внесени без мито в страната, уж за нуждите на посолството, а в последствие продавани на български граждани в Хелзинки. Във Финландия алкохолът е много скъп и има строг режим.

А две години по-рано колегата му в Берлин - Николай Апостолов беше спрян от полицията, защото карал пиян и блъснал полицай. Същият наричаше публично тогавашния вицеканцлер на Германия Йошка Фишер - "Йошката", който според него бил "събирач на гласове".

Тези трагикомични епизоди щяха да си останат позабравена част от нелицеприятната история на българската дипломация, ако на сайта на външно министерство не се бе появила онази снимка на посланик Мая Добрева в шокиращ светлосин тоалет с подвити маншети и шапка с пера и кордели - рамо до рамо с Великия херцог на Люксембург.

Още по-странно беше решението на Външно министерство да играе „пас" пред лавината от подигравателни коментари, докато незнайни модни експерти се мъчеха да я обявят за модно гуру заради страстта й към пластмасовите гривни "бранзулетки".

Къде сбъркахме? Всъщност, изискванията на Външно министерство за наемане на служители са доста високи. Сериозен образователен ценз, отлично познаване на най-малко два чужди езика и огромен конспект на изпита за кандидатстване.

За да заминеш на мисия зад граница, би трябвало да чакаш години след постъпването в МВвнР.

И това е единствената истинска мотивация за кариера в българската дипломация - защото иначе заплатите на служителите на Въшно не са никак високи.

В чужбина обаче се получават командировъчни във валута, а заплащането е доста сериозно, особено за посланиците. Допълнителни средства се предвиждат за членовете на семейството, а дипломатите живеят във ведомствени жилища.

В което няма нищо лошо. Стига да си вършеха работата.

Разбира се, в българската дипломация има редица примери на професионалисти, уважавани и изявени представители на България като: Меглена Плугчиева, Елена Поптодорова, Марин Райков, Стефан Тафров, Димитър Цанчев и много други.

Но в системата често попадат и случайни хора, назначени, за да намерим работа на някой наш човек по роднинска или партийна линия - като консула в Никозия Виолета Радева, задържана по подозрения в отвличане на дете или Деница Михайлова, която се прочу с махленския скандал с Рут Колева на наказателния паркинг.

27 години след падането на комунизма, смешните истории на родните дипломати продължават , вместо да ги гледаме само по филмите. Нещата не изглеждат променени. До следващия път, когато ще се прочуем с някой, който изглежда като "свинче с бранзулетка", а всъщност представлява България.

Oще: асен марчевски  веселин цанчевски  виолета радена  външно министерство  деница михайлова  димитър цанчев  дипломация в действие  елена поптодорова  йошката  консулът в никозия  марин райков  мвнр  меглена плугчиева  мисия дипломат  мисия лондон  николай апостолов  престижа на родните дипломати  рут колева  стефан тафров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 11.10.201614:08

1. Eдно е, възпитан човек, който горе-долу знае дипломатическия етикет и езици .. и му е ясно кога как да се появява, как да е облечен, как да яде на приеми и официални вечери .. ами синове и дъщери, на висшата класа .. покрай баща си и майка си, и от средата си , покрай образованието си .. ако са умни - все нещо са видели и са попили .. поне като държание!
2.Друго е тъпанар, сложен по партийна линия .. и то не за шофьор, или секретар, или готвач, а за шеф на дипломатическа мисия!
Безспорно, като има "партийна метла' и някакъв идиот маха подготвени, и то изучени с нашите пари кадри , се стига до падане на нивото и излагации .. да, ама ние казваме "Млад Стоян, курбан не даваме!" и скачаме по площадите и вием, в си бемол- "у-у-у-у "!
3.Трето е, човек, който има дипломатически усет, има висок интелект и познания, и може да интриганства хитро .. в добрия смисъл на думата и има ясна и логична мисъл .. като Талейран например, и тоя човек, да е искрен патриот и родолюбец и да иска, ей така, да полага усилия и да работи за Родината си!

Третият тип Дипломат , ние българите, сме го нямали май никога .. ! Па и кога ли ще имаме?!

Но млъкни сърце .. Много щастлив Много щастлив барем да не са много тъпи пълномощните ни представители и да не казват "ми като се махнат шведите, ще се махна от шведската маса .. за сега, ще съм тука седнал" .. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2016, 13:43

9 vayk | 11.10.201613:02

Марин Райков - големия професоналист, който се самоназначи за посланик, докато бе служебен премиер? Като му видя нежните женски ръчички и ме втриса. За гейските истории около Тафров пък въобще да не говорим...Ако това са ни професионалистите Външно може направо да хлопва кепенците.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

8 7 | 11.10.201611:57

Подкрепям-
ерудицията изисква дълго, потомствено отглеждане.
Може би все пак и по времето на Борис ІІІ е имало някои добри дипломатически ходове, но не съм специалист, не споря...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

7 BaronVino | 11.10.201611:30

7,

Смятам че последното високо ниво на дипломация, политическа класа итн. е било по времето на Царство България преди световните войни. Друг е въпроса какви решения сме взели и къде сме приключили. Но на война като на война.
След разпадането на Царстовото, начело с Янко Партизанина и сие до пост съвременния комунизъм наречен Правителства на ГЕРБ (на Янко шофьора), БСП, СДС итн не смятам че имаме светли примери за политическа класа, дипломация итн.
Трябва да дам заслуженото разбира се на някой висши партийци, шлифовани на времето в СССР като дипломация но ок,.. не смятам че са допринесли невероятно много за България.
С бивш шофьор/охрана за министър, Доган за най-еродиран политик, майки, бащи и стринки на нацията, толкова. Получаваш мелби,.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

6 7 | 11.10.201611:17

Барон,
"в последните 100 години"
Т.е. според Вас , в БГ няма политическа класа от 1916 г. насам ?
Бихте ли пояснили тезата си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

5 BaronVino | 11.10.201611:01

В полседните 100 години, понятие като политическа класа в Бг няма. Както няма и бизнес класа в последните 25 години на ''преход''.
Съвсем нормално е дипломатите и бизнес ''елита'' ни, да изглеждат и имат поведение на Тунингован Москвич.
Ако мелбата която беше при Херцога е 2-3то поколение дипломат, политик итн. картинката щеше да е съвсем друга, защото може би дядо и щеше вече да е ходил при дядото на Херцога и щеше да е предаден и опит и осанка и све на поколенията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

4 Люба6а | 11.10.201602:24

до 7-разликата е 27 години,не ли? Отегчен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

3 sim4o | 10.10.201619:10

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. Баща му е Райко Николов, дипломат, а майка му е Лидия Николова, писателка.
--------------------------------
Елена Поптодорова: ... Посещава курсове в Университета в Лийдс (1974 г.), Университета в Сиена, Италия (1976, 1977 и 1978 г.) и преминава през двугодишен курс по международни отношения и дипломация в УНСС (1979 г.).
1975 : работи в МВнР, започва като 3-и секретар . Бивш преводач на Тодор Живков.
--------------------------------
Меглена Иванова Плугчиева-заместник министър-председател в правителството на Сергей Станишев. .. Завършва Немската гимназия във Варна .. Активист е на социалистическата партия, избрана за член на Висшия съвет на БСП. ..

Ми ясни - дъщери и синове на висшия слой .. още преди да преминат на дипломатическа служба са били, с мама и татко най-често по света .. на приеми, по балове .. видяли са свят - знаят как да се обличат!

И те ли да продължат да са из българските представителства?
Нали Стоян Ганев го плюеха, между другото, че бил правил чистка на професионалистите в МВнР , а демократите- седерасти скокнаха да го бранят под лозунга "Млад Стоян курбан не даваме! "..
Кво като не винаги се държат добре нашите дипломати - ами важното е да са направили своя цивилизационен избор!
Не ли?

Щото иначе- да питаме - що скачахме, навремето на студа - за да защитим Млад Стоян? Що твърдяхме, че няма значение .. какво като синята метла гони професионалисти .. ?

А сега - логиката май обратна?
Соросоиди сър .. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2015, 09:06

2 Pongo76 | 10.10.201617:13

Стефан Тафров - уважаван професионалист - буахахаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 10.10.201615:52

1/ По Татово време ... събрани от кол и въже, повечето „дипломати" попадат там по партийна линия, без да знаят чужд език или да имат някаква подготовка.

2/ 27 години след падането на комунизма, смешните истории на родните дипломати продължават , вместо да ги гледаме само по филмите.

Открийте разликите... Много щастлив
   

оценка

+0 -0