В брой, кеш или на ръка? | webcafe.bg
Webcafe

В брой, кеш или на ръка?

АПАлександър Петров
18.09.2017, 16:47 (обновена 17.01.2018, 12:33)
плащане с карта ПОС терминал

Снимка: © Getty Images

Да се въвеждат просто някакви рестрикции и ограничения на кешовите плащания би било безсмислено, ако не сме осигурили среда, в която хората сами да преценят, че им е по-удобно да се разплащат с карта.

Либертарианците у нас излизат на протест срещу срещу ограничаването на плащанията в брой и слагането им на таван от 5000 лв. След като в началото на лятото депутатите вече веднъж отхвърлиха идеята, сега тя се повява отново, което предизвиква негативни реакции и протест.

Ако трябва да сме честни, приемането на подобен таван ще се усети от малко хора.

Най-вероятно той би засегнал някои от собствениците на дребен и среден бизнес, за които по-лесно все още е да оперират в кеш, поради естеството на бизнеса им. Както и за част от хората в сивия сектор. Именно заради тях е и тази забрана, тъй като от Министерството на финансите са решили да се пресече евентуалната възможност да се укрият някакви дължими на държавата пари.

Факт е обаче, че стига човек наистина да иска да избегне минаването на парите през банка, може да ги разбие, така че всички суми да са под 5000 лв.

Общо взето се връщаме на стария лаф за портата в полето. Тези, които си следват правилата по принцип, ще продължат постарому и по правилата. Останалите винаги ще намерят начин да намерят вратичка и да се промъкнат през нея. Въпросът е кому е нужна цялата тази олелия?

Затова и самият разговор за тавана на кешовите плащания, както и смъкването му от 10 на 5 хил. лв., е малко или много безсмислен. Това не означава, че не трябва да говорим по самата тема.

Да се въвеждат просто някакви рестрикции и ограничения на кешовите плащания би било безсмислено, ако не сме осигурили среда, в която хората сами да преценят, че им е по-удобно да се разплащат с карта.

На практика няма смисъл да принуждаваш потребители, които по една или друга причина не искат да се занимават с банки, пластики и онлайн плащания, да оставят кеша. Тяхна си воля. Тези неща се случват постепенно и чрез убеждаващата сила на удобството. Нещо, което засега не е достатъчно добре развито у нас.

Така например дори в София на много места липсват ПОС терминал, а дори в метрото, за което се предполага, че е модерно и по всички европейски стандарти, няма как да заплатиш с карта. Там действително вече се работи по въвеждане на система за безкешови плащания, но все още не се знае кога ще влезе тя в действие.

Когато обаче човек излезе извън София или някои от по-големите градове, нещата стават още по-сложни, като в по-голямата част от магазините и в почти всички ресторанти плащането с карта е невъзможно.

Заедно с всичко друго, изброено вече дотук, това създава една система, която все още гледа на дебитните карти като склад за парите им, а не като напълно достъпно средство за разплащане.

Много по-полезен ход от таван на кешовите плащания би бил да се въведат някакви еднократни облекчения за бизнесите ако си сложат ПОС терминал, навсякъде в градския транспорт и такситата да се постави възможност да платиш с карта или през смартфона си и като цяло се създаде среда, в която не ти се налага да носиш в себе си пари в брой.

Гърция вече го направи. Там с карта можете да си купите цигари от всяко затънтено село или да си платите обяда в таверната на плажа. В същото време банкоматите все още са рядкост.

Подобно ударно въвеждане на безкасови плащания няма да сложи поредните неразбираеми за голяма част от хората ограничения, а ще даде възможност за естествена промяна в самото общество, която на свой ред постепенно ще премахне нуждата от това въобще да се слага таван за плащанията на ръка.

Нека вече управляващите сами преценят кое би сработило по-добре в дългосрочен план. Защото в един момент онзи с пачките в брой просто ще е общесвено неприемлив.

Oще: в брой  дебитна карта  карта  кеш  на ръка  онлайн плащане  плащания в брой  плащания по банков път  пос терминал  таван на кеша 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

16 Xaoc | 19.09.201715:43

Тази дискусия отново е безсмислена и хората на Каролев изкуствено създават напрежение. Очевидно причините са съвсем други и отново не е заради благото на хората, а е настъпен нечий либертариански личен интерес. Истината е някъде дълбоко. Иначе авторът е прав - ако си правил далавери преди, ще можеш и сега. Ако си бил изряден, няма да забележиш особена разлика.
Относно теглене и разплащане, наистина всяка банка има различна тарифа, но при теглене на банкомат от същата банка има такса - обикновено 20-30 стотинки, но при положение, че максималната сума, която може да се тегли на банкомат е 400лв, това са 0,075% такса, което е нищо. За 2000лв това са 1лв такса при теглене на каса, което е 0,05%. Т.е. никой не ви спира да си плащате кеш в кварталното магазинче, така че стига ревали. Това е чужда кауза и нека онези, които са ги настъпили по мазола да си протестират.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.12.2012, 18:36

15 Иван Мъглов | 19.09.201714:14

До паяка:

Ако сувенирите са толкова уникални, то цените ще са и скъпи.
Хората, които влизат в магазина за сувенири няма да носят толкова пари и така продажбите ще намалеят.
Ако в магазина има пос терминал хората ще пазаруват още, като видят сувенира, защото ще се изкушат. Също така и един турист може един път да влезе в магазина и да излезе, защото няма пари в брой и магазина неприема плащане с карта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

14 паяка | 19.09.201712:35

На един кинтите му са мокри и смрадливи, щото ги вади от сутиена си или от потния джоб на работните си дрехи. На друг са му мръсни и гнусни, щото са от дрога, пушки и проституция, въпреки че вероятно са в нови купюрии и са в скъп кожен портфейл или в банка и заради това подава карта. Примерно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.09.2017, 12:14

13 Моля? | 19.09.201712:20

"И, не на последно място, един довод, който на някои може да им звучи смешно, но който като написах първо - не срещнах ни едно отрицание. Парите са гнусни и по-точно гнусно мръсни"
"Любимият ми момент" ми момент е, когато циганка, пардон ромка изкара миризливи и смачкани 20 лева от сутиена си , за да плати Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

12 паяка | 19.09.201712:06

Абе, Иван Мъглов? Стига с тия задължавания за кой каквото му хрумне, бе! Като не ти харесва- тЪрчи в голям магазин. Малкото магазинче е затова малко, може и заради получаващия се ефект на омагьосан кръг, но там атмосферата е друга, почти като на селскостопанския пазар. Там има и други практики - вересии, пазарлък, необявени отстъпки, подаръци и почерпки заради разни причини, лафмохабет за каквото се сетиш. Не всеки и по всяко време иска да влиза в голям магазин, в който да е безличен, незабележим или инкогнито клиент. Бутиковото, понякога на пръв поглед примитивно пазаруване в квартално дукянче, при уличен търговец, в курортно магазинче за ръчноизработени уникати сувенири си има очарованието и не е нужно законово да бъдат притискани с излишни и почти винаги големи разходи за тях.
В който и век да сме, вижте кмета как се възмущава: "Коф касов арарат, бе!? Она е на 80 години бабичка!..." https://www.youtube.com/watch?v=fZk_h5IET2k
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

11 Белка&Стрелка | 19.09.201711:30

Подкрепям dedo aji за КОНТРОЛА , точно затова е цялата лудница или за пореден път вдигат пушилка докато нещо по-интересно става зад кулисите.
Аз като гражданин който плаща за цялата тази тъпотия не желая държавата да има възможност да ми прави сметка какво , колко и как харча.
Искам си парите в джоба под някаква форма без никой ама никой да има дори хипотетична възможност да ми ги спира - пуска и т.н. Защото парите в банките не са толкова защитени колко ни обясняват. При разни извънредни ситуации ги спират, ограничават и т.н. без да ни дължат обяснение.
Вижте как заради КТБ е обсъждана банкова ваканция което ще е нещо много неприятно и малко съжалявам че не го направиха за да се размърда най-накрая този народ и да ги измете.
Платил съм данъци на изкараните пари не е ваша работа какво и как ги правя - ТОЧКА.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

10 Kenny McCormick | 19.09.201710:25

Дядо, моля те, прави разлика между зората на демокрацията и 2017-а година, щото, некси, не е едно и също. Аз за тва казах - банка не се избира като салама вечер в супера. Чете се, сравнява се, гледа се. Щото и на мен 10% за транзакция от 2 до 10 000 лева ми звучи леко тъпо. По тая причина съм в банка, дето не иска чак 10%.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 19.09.201709:40

П.П. Подобна случка ми се случи и в зората на демокрадцията, когато наистина беше опасно да ходиш с пачки по улицата и посред бял ден. В една банка ми казаха: "Г-не, по-евтино ще Ви излезе да изтеглите кеш и да наемете бодигард до другата банка, (на 200м.) отколкото да палтите таксите не двете и да загубите лихвата за 20-те дена, в които се обработва преводъд."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

8 скучко | 19.09.201709:33

1.Току що си проверих транзакциите по кредитната карта. Такси плащане не са ми дърпали. По дебитната също. Виж, такса поддръжка еднократно да.
2. Абсолютно прав е автора-дали аф брой, аф кеш , на ръкъ или с картонче си е моя работа и никой не трябва да го ебе за това.
3. Кени, щом просяците въвеждат пост терминали, колко му е и "магистралките" да приложат авангардния подход.

http://bgkef.com/Prosqk-prosi-pari-v-Dubay-Takova-neshto-ne-ste-vijdali-SMQH-VIDEO
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

7 Kenny McCormick | 19.09.201709:32

pixie, при теглене от банкомат на банката, в която ми е сметката, или разплащане на неин постерминал няма такса за тегленето или разплащането. При същата ситуация с устройства на една друга банка - отново не ми удържа и стотинка, което е малко странно, но не се оплаквам.
В противен случай таксите за теглене и разплащане варират от 20 стотинки до около 1,50 лв., в зависимост от политиката на съответната банка. Има една цака, която не знам колко хора знаят и дали откривам топлата вода - някои банки цакат допълнително, ако искаш бележка след теглене от банкомат. Никога не си взимам хартиена бележка, ползвам си онлайн банкирането и там следя наличната сума.
Да се прехвърлим към големите транзакции, които всъщност са и обект на разговора ни. Тук отново всичко зависи от това коя банка сте предпочели. Стандартно за големи транзакции и превалутирания се удържа твърд процент - от 2 до 10%. Таксите на моята банка са изключително ниски, за това я предпочитам. За превалутиране, ако парите отиват в сметка в същата банка, не се удържат такси, което си е направо печалба от тотото, щото на други места бръскат с по 10% от сумата. За това първо се мисли кой да ти държи парите и се избира внимателно като се четат всички дребни буквички. Кьорав карти не играе.
Относно твърденията, че някой може да те пресрещне и а у, то по тази логика е по-добре човек да не излиза, защото може да му падне тухла на главата. Несравнимо по-голям е шансът някой тъмен субект да те фиксира, ако види, че имаш пачка в себе си. На малцина ще им се занимава да те джобят и изнудват за пин код на карта, дето в нея може и да няма 10 лева и язък им за усилията, докато се занимават с тебе, да са обрали още трима със суха пара.
И, не на последно място, един довод, който на някои може да им звучи смешно, но който като написах първо - не срещнах ни едно отрицание. Парите са гнусни и по-точно гнусно мръсни. Банкнотите от по 2 и 5 лева са някакви мазни хартиени парцали, след които ми иде да си търкам ръцете с белина. Интересно е, че много рядко ми попадат монети от 2 лв., а за 5 лв. дори няма план да бъдат изсечени. Пластиката ми не е стерилна, но е малко повече в хигиенните норми и поне съм сигурен, че никога не е била в нечий стриптизьорски гащи.
   

оценка

+0 -1