Как спортуват кметовете на малките селца - гледат да стигнат бройката от 350 жители, иначе няма избори | webcafe.bg
Webcafe

Кметунчовците

Webcafe.bg
29.08.2011, 15:53 (обновена 29.08.2011, 16:47)
Акордеонист

Снимка: © Стоян Георгиев

Кметовете на малките села в България, които се борят за преизбирането си, регистрират и донаждат хора както им падне, за да докарат заветните 350 жители...

За да се произведат избори за кмет в едно българско село, то трябва да докара 350 жители. Понеже изискванията за уседналост в закона не стигат за заплождане на булки и износване на 9-месечна бременност, а и предвид застаряването и кризата, някои кметове донаждат население с регистрация.

За два месеца в началото на годината например созопозолското село Габър се разрасна от 242-ма жители до 400. Сега разследват кмета Трънков. Дали ще приключат до изборите?

И кметът на врачанското село Голямо Пещене регистрира 25 човешки единици, а подготвял още толкова. Спипаха го. Други, дето регистрират с пълна сила, няма да ги спипат...

Най-смешното и глуповатото на законите ни е, че заварените положения остават. Така се стигна до парадокса в кюстендилската смешка 629 души, пръснати в куп селца в община Трекляно, да имат право на кмет и 11 общински съветници. По новия закон Трекляно трябва да има поне 6000 души население, за да е община. Обаче заварените положения не се пипат.

В същото време районните кметове в големите градове, които са начело на райони в пъти по-населени от село Габър и община Трекляно, няма да се избират, а ще се назначават. И това ако не е дискриминация!

Въпреки призивите да се оправи административното деление, (както и да се изрежат мъртвите души от избирателните списъци) Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), където е ГРАО, си направи оглушки.

А междувременно премиерът съветва разни малки селища като шуменското Венец: "Напънете се малко, станете 3500 души и веднага ви правим град". Така например варненското село Игнатиево, известно като селото на мерцедесите, стана град със своите 4258 жители през март.

Както се казва, колкото повече кметове, толкова повече обществени поръчки...

Другаде обаче правителствата - в името на икономиите, променят административното деление, а не разрешават безконтролното градско пъпкуване. В Италия например решиха да слеят градските власти на населени места, чиито жители са под 1000 души, за да пестят пари.

Стигна се дори до смешни ситуации като тази във Филетино, градче с около 550 души население, източно от Рим, където в знак на протест кметът поиска независимост и пусна собствена валута. Филетино и съседното Треви трябва да станат едно.

А кметът Лука Селари се опитва да установи независимост и да създаде васално княжество, подобно на република Сан Марино на Север. На банкнотите се отпечатва собствената му снимка.

Ако е обаче работата до васални княжества, то куп общини в България са отдавна такива. Нечии феодални владения - ако не на Галевите, на Балевите, Малевите и прочие известни на местните хора. Само още собствена валута не са емитирали. Какво пък, стига им кметът да е техен - и групичка в общинския съвет.

Oще: българия  закон  кмет  местни избори  общини  села 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.