Изхабяване | webcafe.bg
Webcafe

Изхабяване

Никола Цветанов
04.09.2014, 19:08 (обновена 05.09.2014, 21:32)
Кристалина Георгиева

Снимка: © Sofia photo agency

Представете си новина след две години: "Комисарят Кристалина Георгиева предупреди българското правителство, че изостава със съдебната реформа и борбата с корупцията"

Кристалина Георгиева, най-одобряваният български политик, влезе в обувките на политическия бежанец Сергей Станишев - и пада от стъпало на стъпало в европейската йерархия. Няма да е „външен министър", няма и да е сред шестимата заместници на Жан-Клод Юнкер.

Тя, носител на наградата „Комисар на годината", се превръща в жертва на политическите кроежи за постове в новата ЕК, което може да се обясни или с коварството на големите, или с неубедителността на София, или и с двете.

Но комисарят на България да получи ресор „данъчна политика и борба с корупцията" е направо смехотворно, дори съжалително.

Защото България е една от най-корумпираните държави в Европейския съюз, в която се спират европейски фондове заради съмнения в злоупотреби и няма нито един осъден политик по високите етажи на властта. Два пъти в годината - в докладите на ЕК, това услужливо ни се припомня, а ние си затваряме очите.

Съгласни сме, че комисарите нямат право да се месят във вътрешните дела на държавите, но именно разпределението на националните представители в Европейската комисия показва тежестта, която имат в съюза.

Новоприсъединилата се Хърватия получи ключовия пост на регионалното развитие, а Естония, отличникът на ЕС, ще отговаря за растежа, икономическия и валутния съюз, Латвия - за енергетиката.

Безспорно е, че Кристалина Георгиева има нужния опит, даже прекалено солиден за поста, който сега й се предлага. Ако Брюксел е решил да наказва България, защо трябваше да го отнесе Георгиева? Наистина Станишев би бил добър комисар по ... писането на програми и стратегии, които никога няма да бъдат изпълнени.

Oще: българия  данъци  европейска комисия  ек  ес  жан клод-юнкер  корупция  кристалина георгиева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 05.09.201413:33

Всичко това е вярно - че големите страни определят политиката, което е съвсем нормално - не може 7 милионна България да се налага на 80 милионна Германия, нормално е при демокрацията болшинството да печели и все пак в Евросъюза се прави възможното, зада се разчита повече на съгласието, консенсуса, отколкото на налагането и от тук идва и другата лоша страна - нагласянето на постовете съобразно споразуменията между политическите анклави в Европа.
Може би обаче в този пост се съдържа и нещо друго - намек, че трябва да си оправим най-напред вътрешните "бакии", преди да започнем да оправяме европейските. Мисля че не е нито подигравка, нито парадокс, нито пък принизяване, а по-скоро е подсказка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2013, 12:23

2 dimitarbt | 05.09.201410:08

Хихи Кристалина и борба с корупция...ще има материал за нови вицове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 04.09.201423:45

Смее се хора ,събудете се бе,да го уеба....
вижте тази физиономия Удивителна някой от вас ,спомня ли си как изглеждаше гроздоберачката(ако не се лъжа) на двата кинта от бай тошово време?
ко?не! абсолютно копие,е кристалина,на таз мома(от двата лева) ,която струваше нещо(двулевката)....ама тогава бг-то беше страна с развито селско стопанство;-)
сега за СЕЛСКИ ИЗОБРАЖЕНИЯ-ТОЛКОЗ
Удивителна Удивителна Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+5 -2