Спецсъдилищата за мафиоти не са измишльотина на Цветан Цветанов, а предписани от Брюксел | webcafe.bg
Webcafe

Счетоводството на трибуналите

Бате Гойко
28.04.2010, 20:54 (обновена 29.04.2010, 09:54)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Цветан Цветанов мисли как да организира бързите съдилища - но откъде ще намери съдии за тях...

Спецсъдилищата за мафиоти не са Цецова измишльотина, нито Борисвелчева, въпреки че главният прокурор заговори за тях още преди месеци. Преписани са едно към едно от рецепта на Брюксел за справяне с организираната престъпност.  Справка: Хърватия. Тия рецепти в ЕК само ги копипействат, щом стане дума за Балканите...Ама и в Италия, където са измислени специализираните прокуратури.

Същото предписаха от ЕС на Загреб преди две години, след серия показни убийства, сред които  на дъщеря на известен адвокат и на главния редатор на загребски вестник с бомба в колата. В добавка -и подобрение на програмите за защита на свидетелите и ускоряването процедурата за конфискуване на имуществото на престъпниците. "Това ще удари мафията там, където най-много боли - по портфейла", обясниха от хърватското правителство.

Хубаво. Какво друго да кажа? Но откакто властта каза на всички ни, че арестите са най-голямата антикризисна мярка, мисля как да намери счетоводно отражение. Защото сега има само децибели.

Как си представям един бърз процес? Вади се СРС-то „Товарете портокалите в бурета", разкодирано като „Дрогата е в играчки, каргото - във Варна", един-двама тайни свидетели разказват какво са чули и как са видели играчката или контейнера и хоп - присъдата е факт.

После идва ред да се секвестира имуществото. После - разпродажбата му. Че при таз бърза конфискация държавата трябва да направи отделна агенция да осребрява престъпните активи. Така и заетост ще осигури, работни места. А в бюджета - в частта за неданъчни приходи ще се впише перо: Приходи от борбата с организираната престъпност, и сума срещу него, то се знай.

Симеон Дянков ще извади джиесема си и бързо ще сметне колко ще влезе в хазната. После ще я впише като 62-ра антикризисна мярка. А Бате Бойко ще отмени царствено току-що обявеното покачване на ДДС-то.  На това му викам аз икономизиране на борбата с престъпността. Тогава външната политика, дето още Соломон Паси щеше да я икономизира, може да си остане на голи думи - както е сега.

Тогава и за броя на полицаите може да се помисли, и за оправяне на заплатите им. 75% твърда сума, другото бонус за „глава на престъпник". За ловците на глави - 25% материално стимулиране. Иначе няма смисъл да говорим.  За голяма глава - и повече.  Ако трябва план да се направи.

Нали бандитите, дето тормозеха Тая страна, били 300? Че колко е това - с тия арести трябва да са преполовени или поне една трета да са на топло. Ако трябва, на МВР да сложат брояч за бройката негодници на свобода. Върви си народът по „Шести септември", гледа брояча и му става топло-топло на сърцето, защото държавата вече е изтеглена от хватката на престъпността...

Ти да видиш. 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.