Ех, да ти пипна аз тебе митницата... | webcafe.bg
Webcafe

Ех, да ти пипна аз тебе митницата...

webcafeДияна Костова
28.12.2015, 18:52 (обновена 03.01.2016, 10:10)
митница

Снимка: © Sofia Photo Agency

Закриването на цялата митницата е властово безсилие пред корупционната наглост - само в банановите републики се разформироват цели структури. Но явно заплахата подейства като леден душ.

Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене...

Разни хора, разни идеали III
Алеко Константинов

Точно както преди 120 години тарикатът е бил готов да освободи Македония, само и само да му падне Солунската митница, така и днес. Само че не било Солун, а Свиленград.

Двадесет и един общински съветници от всички бои са се подписали под протестна декларация срещу намерението на централната власт да закрие местната митница.

Защо? Защото на 96-тата година от съществуването си ведомството се прочу с рекорд по цакане и взятки на най-високо ниво.

Цели смени митничари бяха задържани на регулярни порции (най-голямата от които - 33 човека наведнъж), след като "доста време са ги наблюдавали как си свиват фунийките и си събират парата" (по Бойко Борисов).

Титулярният директор Тодор Караиванов и заместникът му прекараха месеци в ареста - единият беше хванат с подкуп, другият с амфетамини. На тяхно място беше назначен бивш митничар .... разследван за наркотици.

Чак когато Борисов и Танов решиха да излекуват главобола, като отрежат главата, местните власти се трогнаха и обявиха въстаническа готовност. Но не да борят корупцията, а келепира.

"Ех, че келепир, майка му мечка!", е казал Алеко.

Така са се стресирали местните, че са започнали да дават акъл за административна и структурна реформа.

В известен смисъл имат право, защото закриването на цялата митницата е властово безсилие пред корупционната наглост - само в банановите републики се разформироват цели структури. Винаги има и опцията "намерението на кабинета" да си остане при "добрите намерения", а после - всичко по старому.

Защото какво се е променило от предишния мандат на Танов, когато от 120 човека на същото това "Капитан Андреево" нито един не беше издържал теста за лоялност?

Корупцията в митниците е толкова легендарна, че в Турция направиха цял рекламен клип от комичния образ на български граничар, а смешният плач за келепира на фунийки спокойно може да се нареди в колекцията с вицове за митничари.

Oще: агенция митници  амфетамини  бойко борисов  българо-турска граница  ваньо танов  данс  капитан андреево  контрабанда  корупция  министерство на финансите  митница  митничари  наркотици  обвинение  свиленград  тест за лоялност  турция 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 29.12.201501:36

Гнъсен посткомкочурррр...давлизат фесовете и да ви шибат без вазелин,роби смачкани Бесен
   

оценка

+0 -0