Ех, да ти пипна аз тебе митницата... | webcafe.bg
Webcafe

Ех, да ти пипна аз тебе митницата...

webcafeДияна Костова
28.12.2015, 18:52 (обновена 03.01.2016, 10:10)
митница

Снимка: © Sofia Photo Agency

Закриването на цялата митницата е властово безсилие пред корупционната наглост - само в банановите републики се разформироват цели структури. Но явно заплахата подейства като леден душ.

Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене...

Разни хора, разни идеали III
Алеко Константинов

Точно както преди 120 години тарикатът е бил готов да освободи Македония, само и само да му падне Солунската митница, така и днес. Само че не било Солун, а Свиленград.

Двадесет и един общински съветници от всички бои са се подписали под протестна декларация срещу намерението на централната власт да закрие местната митница.

Защо? Защото на 96-тата година от съществуването си ведомството се прочу с рекорд по цакане и взятки на най-високо ниво.

Цели смени митничари бяха задържани на регулярни порции (най-голямата от които - 33 човека наведнъж), след като "доста време са ги наблюдавали как си свиват фунийките и си събират парата" (по Бойко Борисов).

Титулярният директор Тодор Караиванов и заместникът му прекараха месеци в ареста - единият беше хванат с подкуп, другият с амфетамини. На тяхно място беше назначен бивш митничар .... разследван за наркотици.

Чак когато Борисов и Танов решиха да излекуват главобола, като отрежат главата, местните власти се трогнаха и обявиха въстаническа готовност. Но не да борят корупцията, а келепира.

"Ех, че келепир, майка му мечка!", е казал Алеко.

Така са се стресирали местните, че са започнали да дават акъл за административна и структурна реформа.

В известен смисъл имат право, защото закриването на цялата митницата е властово безсилие пред корупционната наглост - само в банановите републики се разформироват цели структури. Винаги има и опцията "намерението на кабинета" да си остане при "добрите намерения", а после - всичко по старому.

Защото какво се е променило от предишния мандат на Танов, когато от 120 човека на същото това "Капитан Андреево" нито един не беше издържал теста за лоялност?

Корупцията в митниците е толкова легендарна, че в Турция направиха цял рекламен клип от комичния образ на български граничар, а смешният плач за келепира на фунийки спокойно може да се нареди в колекцията с вицове за митничари.

Oще: агенция митници  амфетамини  бойко борисов  българо-турска граница  ваньо танов  данс  капитан андреево  контрабанда  корупция  министерство на финансите  митница  митничари  наркотици  обвинение  свиленград  тест за лоялност  турция 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 29.12.201501:36

Гнъсен посткомкочурррр...давлизат фесовете и да ви шибат без вазелин,роби смачкани Бесен
   

оценка

+0 -0