Строители на съвременна България | webcafe.bg
Webcafe

Строители на съвременна България

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
13.10.2015, 19:00 (обновена 14.10.2015, 21:16)
Вежди Рашидов

Снимка: © webcafe.bg

Три редовни и две служебни правителства по-късно, резултатът е напълно очакван

15 милиона лева. Не било реставрация, а най-висша форма на зидарията.

Ако не министерската гордост на Вежди Рашидов, останките от Ларгото може да станат диамант в каталога на консорциума от Варна „Антична Сердика". Вместо да довърши последния етап за откритата археология на големия исторически комплекс, с който щяхме да конкурираме Рим, фирмата забърка нова поразия. И то без никой да забележи.

Поредното посегателство върху културно-историческото наследство се случи пред очите на всички, под прозорците на властта, в центъра на София, а не на 600 километра като Яйлата или в усоите на Врачанския балкан, където дебнат великани и чудовища.

Прекалено много се постараха работниците, тези „ново"-римски старини и перфектни прави ъгли втрещиха изведнъж и малки, и големи - от редовия пътник на метрото до министъра на културата Вежди Рашидов, който само преди пет дни гастролира там с Клаудия Кардинале - и тогава всичко беше розово.

Сега обаче реши да упражни контрол заради граждански сигнали, само че белята вече е станала. Предстои голямото замазване, първо на политическо ниво - може да накажем фирмата или този-онзи, докато провеждаме спешни консултации, после на експертно ниво - да уволним някого или да сменим „научния ръководител", след това на терен, а там изглежда ще е най-лесно.

По-добрата визия ще се докара като състарим новото - химията е измислила за такива случаи подходящи препарати, и тук-таме ще заоблим 90-градусовите ъгли, за да не е толкова очевадна фалшификацията.

Нещо такова опита да обясни консултантът на проекта арх. Юлий Фърков - онзи, който искаше да взривява част от античното Небет тепе в Пловдив, за да построи ескалатор до върха, точно при неслучилата се (засега) 14-метрова кула по философията на Божидар Димитров - „до зъбер и керемида".

Надявахме се, че тук бутафория и кич няма да има, защото не става дума за детските фантазии и бързата ръка на някой селски кмет. Явно и държавата предпочита да гледа на руините като на постоянен приход от музейни билети - и всъщност изобщо да не ги гледа.

Не му върви на най-амбициозния проект за ново строителство на древната история по българските земи - доста се забави, един сезон беше блато, а сега и нивелираната зидания, която предизвиква смях, а не респект. И нямаше как да е по-различно, защото строителите на съвременна България предпочитат значките на реверите им да са по-лъскави.

Oще: археология  вежди рашидов  история  културно-историческо наследство  ларго  министерство на културата  небет нете  софия  яйлата 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 13.10.201523:43

Е, крайно време беше да съсипят и този исторически обект.
Тъй ми, к'ви са тия грозни олющени камънаци баш в центъра на София? Друго си е лъскавата чисто нова тухла.
Македонците поне не си строят новите културни "паметници" върху старинни руини, щото просто нямат такива. Българите пак ги задминахме!
   

оценка

+0 -0