Строители на съвременна България | webcafe.bg
Webcafe

Строители на съвременна България

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
13.10.2015, 19:00 (обновена 14.10.2015, 21:16)
Вежди Рашидов

Снимка: © webcafe.bg

Три редовни и две служебни правителства по-късно, резултатът е напълно очакван

15 милиона лева. Не било реставрация, а най-висша форма на зидарията.

Ако не министерската гордост на Вежди Рашидов, останките от Ларгото може да станат диамант в каталога на консорциума от Варна „Антична Сердика". Вместо да довърши последния етап за откритата археология на големия исторически комплекс, с който щяхме да конкурираме Рим, фирмата забърка нова поразия. И то без никой да забележи.

Поредното посегателство върху културно-историческото наследство се случи пред очите на всички, под прозорците на властта, в центъра на София, а не на 600 километра като Яйлата или в усоите на Врачанския балкан, където дебнат великани и чудовища.

Прекалено много се постараха работниците, тези „ново"-римски старини и перфектни прави ъгли втрещиха изведнъж и малки, и големи - от редовия пътник на метрото до министъра на културата Вежди Рашидов, който само преди пет дни гастролира там с Клаудия Кардинале - и тогава всичко беше розово.

Сега обаче реши да упражни контрол заради граждански сигнали, само че белята вече е станала. Предстои голямото замазване, първо на политическо ниво - може да накажем фирмата или този-онзи, докато провеждаме спешни консултации, после на експертно ниво - да уволним някого или да сменим „научния ръководител", след това на терен, а там изглежда ще е най-лесно.

По-добрата визия ще се докара като състарим новото - химията е измислила за такива случаи подходящи препарати, и тук-таме ще заоблим 90-градусовите ъгли, за да не е толкова очевадна фалшификацията.

Нещо такова опита да обясни консултантът на проекта арх. Юлий Фърков - онзи, който искаше да взривява част от античното Небет тепе в Пловдив, за да построи ескалатор до върха, точно при неслучилата се (засега) 14-метрова кула по философията на Божидар Димитров - „до зъбер и керемида".

Надявахме се, че тук бутафория и кич няма да има, защото не става дума за детските фантазии и бързата ръка на някой селски кмет. Явно и държавата предпочита да гледа на руините като на постоянен приход от музейни билети - и всъщност изобщо да не ги гледа.

Не му върви на най-амбициозния проект за ново строителство на древната история по българските земи - доста се забави, един сезон беше блато, а сега и нивелираната зидания, която предизвиква смях, а не респект. И нямаше как да е по-различно, защото строителите на съвременна България предпочитат значките на реверите им да са по-лъскави.

Oще: археология  вежди рашидов  история  културно-историческо наследство  ларго  министерство на културата  небет нете  софия  яйлата 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 13.10.201523:43

Е, крайно време беше да съсипят и този исторически обект.
Тъй ми, к'ви са тия грозни олющени камънаци баш в центъра на София? Друго си е лъскавата чисто нова тухла.
Македонците поне не си строят новите културни "паметници" върху старинни руини, щото просто нямат такива. Българите пак ги задминахме!
   

оценка

+0 -0