Вместо да обясни какво се иска и от България, премиерът само казва: Няма да плащаме сметките на Гърция! | webcafe.bg
Webcafe

Ясу, България!

Webcafe.bg
25.10.2011, 12:39 (обновена 26.10.2011, 12:04)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Когато казва, че няма да плащаме заради Гърция, е редно първо премиерът да каже колко искат от нас да платим

Премиерът Бойко Борисов заминава на 26 октомври пак в Брюксел - на втората в разстояние на три дни, среща на върха на всички ръководители на страните-членки на ЕС.

Когато се върна от предишната, каза: България няма да плаща сметките на Гърция!

И никой не го попита кой го иска от нас и колко ще трябва да платим. Вероятно смразени от буреносното изражение на премиерското лице.

Слава на Интернет обаче, живеем в доста развито информационно общество. Така че, ако българският премиер не желае да сподели колко ни се пада от сметката за дълговата криза, можем страховито да гадаем. Вместо да го слушаме как повтаря заглавието на оная стара пиеса на Дарио Фо ("Няма да платим, няма да платим!")

Да видим информациите. Според АП Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) ще разполага с около 1 трилион евро. За това са съобщили лидерите на германски опозиционни партии след среща с германския канцлер Ангела Меркел.

Фондът беше създаден първоначално заради кризата в Гърция през 2010 г. и в него бяха "складирани" 440 млрд. евро. Впоследствие се възползваха и Ирландия и Португалия.

Тези 1 трилион евро все отнякъде трябва да се вземат. Дори ако трябва да се бръкнат и членки на общността, които са финансови отличници, не са членки на еврозоната и са бедни като мишки.

Дано премиерът да е по-разговорлив - или репортерите - по-питащи на място, за да разберем какъв е нашият дял от сметката. Още повече, че 2/3 от износа ни - единственият двигател на БГ икономиката, е с тези затруднени от дългове европейски икономики.

Днес EUObserver пусна достатъчно обезпокоителна статия, където се изброяват няколко варианта, свързани с плащането на конкретни сметки от конкретни правителства - и издържащите ги данъкоплатци. Изданието се позовава на Jeromin Zettelmeyer, deputy chief economist, от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който разглежда два сценария.

Единият е, когато рекапитализацията на гръцките банки върви наред и няма да се наложи клоновете им, които са навред из Балканите, да се отделят от банките-майки. Песимистичен е вторият сценарий, при който процесът не върви добре и "правителствата на България, Румъния и Сърбия" ще трябва да се намесят с конкретна финансова помощ за дъщерните дружества на гръцките банки.

Защо те? Защото в тези три страни гръцките банки имат съществен дял от местния банков пазар, най-голям в България - близо една трета, и най-малък в Румъния - 12 на сто.

Според икономиста от ЕБВР правителствата на тези страни трябва да са готови с план за действие в извънредни ситуации - и МВФ ще подкрепи подобни действия.

Вместо да ни обяснят, за да сме подготвени, държавните мъже мълчат като гръмовержци, които се канят да ударят по ЕЦБ. Нещо повече. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков говори пред Die Welt как българите до известна степен са щастливи от нещастието на гърците. 2000 гръцки фирми и 1 млрд. евро са емигрирали в България, казва цитираният навсякъде Дянков.

Всъщност сега разбираме по-добре смръщеното чело на Борисов на победния брифинг в НДК. Ако ще трябва да се пишат някакви извънредни планове за действие, с които да се предлага рефинансиране на банки, начинът е да се извадят пари от фискалния резерв.

А Симеон Дянков, в стремежа си да го понапълни, за да осигури свободни пари за харчене на изпълнителната власт, преля там скътаните 1.4 млрд. лева резерв на здравната каса.

Въпросът е, че резервът ни е с броени пари. И ако трябва да се вади, за да плащаме гръцки сметки, лошо ни се пише. Освен това ще трябва одобрението на парламента. Така е по закон.

Може би премиерът и Дянков все пак да си кажат, а?


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

8 Крив Макарон | 26.10.201113:54

Извинявам се, че се отклонявам малко от темата, но журналистите нека се сетят да питат и за вътрешния дълг. Магистралите, които ББ "строи" са на версия. И когато фирмите изчерпат самофинансирането си и фалират, ще стане страшно. Ако момента съвпадне с плащане към клоновете на гръцките банки, това ще значи връщане на виденовите години. И това време ми изглежда все по-близко. Вече търся работа в чужбина, по тази причина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

7 sharo | 26.10.201113:20

Все пак всяка банка трябва да има резерв и БНБ да следи за него. Искрено се надявам, че е така и няма да има нужда да спасяваме български клонове на гръцки банки... Но ако това се окаже така, не виждам как ще успеем да го направим... или пак ни чака Жан Виденовата зима в герберски вариант....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

6 Калоянчо | 26.10.201110:19

Аз съм икономист, ама някой може ли да ми обясни къде, аджеба, отидоха тия пари за Гърция.

То бива, бива, ама... 300 млрд евра...
(Кадафи, Мубарак и т.н. са от детската градина по крадене, в сравнение с това което става в Гърция)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2011, 09:56

5 Васил Жеков | 26.10.201109:58

За компетентния журналист ще спомена, че заглавието на немския вестник не е "Die Velt", както той авторитетно е написал, а "Die Welt" - означава "Светът".
Поназнайването на английски не е извинение за незнаенето на други езици или за липсата на обща култура,
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 26.10.201100:32

Ше паднем от смех. Рашаните имат една готина поговорка за капитализъм/комунизъм дето гласи горе-доле следното:
"не ни е яд, че ни излъгаха за социализма.. яд ни е че беха прави за капитализма" Та и са май така ше стане. врага на тутраканската селищна система нема е Рейгън, а ЕС. Опреха и до стинките на бантустанците
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

3 Гризли | 25.10.201122:41

Мда...
Гърците си полежаха 30-тина години, вдигнаха си стандарта изкуствено, присмиваха ни се какви сме бедняци и глупаци... И сега какво стана?!
Същите тези гърци стачкуват, защото не искат да си платят сметката, която са направили! И не само, че не искат, ами и ще им се опрости голяма част от нея!
А останалата част ще я платим ние, много по-бедните от тях глупаци!

Защо ли ни трябваше този ЕС?! И защо изобщо сме все още в него?!
Стигат ни платените 3 млрд евро членски внос за 3 години! А колко сме взели, т.е. са ни дали от нашите пари, изобщо няма да говорим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 25.10.201122:03

О, нас ще ни ритнат в ъгъла, ако не веднага то малко по-късно и тогава ще дойде видьовия ден на партиите, които разчитат само на харченето на отпуснати пари. Тогава ще видим и как се тупа чувала от хайванчета оставени от господаря си гладни, но предполагам дори тогава ония, които вярват в глупости ще намерят звучащо добре обяснение, което няма нищо общо с действителността. Не знам дали го виждате като мен, но един недалечен ден Светльо Витков няма да ни изглежда несериозен избор, не защото ще направи нещо, а именно, защото почти няма друг, за когото да повярваме, че няма да се опита да прави нещо неадекватно. Много пъти съм го казвал - кризата е рожба на корпоративно-административния вирус, който зарази света. Процесите са различни, имената са различни, но ефекта в крайна сметка става същия като принашия любим зрял социализъм - едни хора далече от реалната работа почват да решават всичко вместо ония, които наистина работят. Това винаги е причина за криза и никакви имена и обяснения за социална справедливост, интеграция и не знам какво си не могат да отменят факта, че зад всички красиви думи властта върху съдбите на отделните хора се е оказала не в тените ръце, а в някаква висшестояща инстанция. Инициативата и онова дето му викат serendipity е характеристика на индивида, не на институциите и като почне да липсва, почва да липсва всичко. Жалкото е че всички тия протести не са за онова, което е нужно, за да се спасим, а е за повече от старото по стария начин - точно затова подобни интеграции не просто се провалят, но връщат обществата доста по-назад от точката, от която са тръгнали. Очаквайте и войни и мизерия, всички спасители, на които се молите всъщност дори и да са безкрайно добронамерени копят гроба на начина ви на живот - защото тяхното съществуване (като роля, не като хора) е онова, което е причината за всичко, което се случва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 25.10.201118:13

Исках да вярвам на този човек,за добро или за лошо.Но през тези 2 години и той не се постара поне веднаж да каже истината.Па макар и за нещо малко. Личният му адютант Цветанов провали смяната на личните карти,но той мълчи.Същият адютант сега пак не успя да вдене как да направи изборите
да изглеждат спокойни и ГЕРБ да ги спечели.Обяви,че ГЕРБ ги печели още преди 5 месеца,но хората днес трудно им вярват. Тъжен
   

оценка

+0 -0