Мамо, мамо, като порасна искам да стана парламентарен балансьор | webcafe.bg
Webcafe

Мамо, мамо, като порасна искам да стана парламентарен балансьор

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
01.05.2017, 09:57 (обновена 02.05.2017, 19:40)
Дете с пуловер и очила

Снимка: © Getty images

Ами че около нас е пълно с професии, за които още нямаме име и това ни пречи да бъдем успешни в тях. Предлагаме ви кратък списък на най-желаните от българите занимания, които все още нямат официален статут, но професионализацията в тях е видима и доста хора вече специализират в тях.

Като малък имах сериозен проблем с мечтаната професия. Другарчетата ми се ориентираха далеч по-успешно от мен. Повечето искаха да станат я пожарникари, я летци, милиционери или просто боклукчии. Виждате, политическата кариера ги изкушаваше още от най-ранна детска възраст.

Уви, тогава не знаеха още, че съществуват и на по-примамливи командни позиции за момченца: като например „парламентарен балансьор“, „почетен председател“, „коалиционен партньор“, което съвсем нямаше да им попречи да си бъдат и ченгета.

Тези термини обаче още не бяха измислени, затова трябваше да чакаме години до появата на истински професионалисти в тях.

Моята драма беше друга. Не можех да преценя дали не искам да съм щангист, понеже по онова време нашите тежкоатлети жънеха успехи и не пренасяха забранени субстанциите по летищата, а само в черните си дробове. Ама ме теглеше и сцената, най-вече естрадата. И тогава, както и сега, това изглеждаше лесно достъпно, но за съжаление нямаше ментори, журита и продуценти, които да ме промотират из моловете. Та лелеех значи да стана хем щангист, хем певец и тези неща ми изглеждаха несъвместими.

Какъв наивник! Днес тази моя мечта я изживява Фики. Аз трябваше да съм това, да знаете.

Накъде бия ли? Ами че около нас е пълно с професии, за които още нямаме име и това ни пречи да бъдем успешни в тях. Предлагаме ви кратък списък на най-желаните от българите занимания, които все още нямат официален статут, но професионализацията в тях е видима и доста хора вече специализират в тях.

1.Целодневен патриот

Демокрацията ни отне не само здравеопазването, но и достъпното и безплатно родолюбие. Днес „патриот” вече е престижна и доходна професия, без значение знаеш ли родната история или си по-силен в политическата математика.

За избралите този път на реализация е добре да споменем, че от финансова гледна точка очакванията им ще бъдат изпълнени, но конкуренцията става все по-голяма и е необходимо инвестиране в допълнителни качества, като гръмогласност, начумереност или шкембе.

2. Генерален студиен анализатор

Мечтана позиция, която ви поставя в челните места на гостите в телевизионни студия. Не е необходимо да разбирате от каквото и да е, тъй като ваша функция е главно да си противоречите, което при добиването на определена експертиза не е трудно да се постигне.

Добре е да свикнете да се съгласявате с мнението на колегите генерални анализатори, но винаги да добавяте термина „отчасти“. Така вие ще станете част от постоянното медийно звено от анализатори, които нищо съществено не казват, но поне са съгласни с колегите отчасти.

3. Инженер- Скептик

Тук постът изисква да се съмнявате във възможността нещо да се случи, проследявайки постройката на неговата невъзможност. За да видите дали имате талант за този вид дейност, опитайте се да назовете пет неща, които няма как да станат в България, без вие да сте едно от тях.

За разлика от генералните студийни анализатори, инженер-скептиците отказват да се съгласят с други, дори когато и те твърдят, че нещо няма как да стане. Допълнителното владеене на базови езикови умения могат да гарантират бързото израстване в кариерата, което разбира се добре съзнавате, че няма как да се случи.

4. Експерт – обвинител

Иначе казано „търсач на отговорност“. Днес, уви, отговорност поемат само най-обскурните организации, като Ислямска държава и Нова Република, като и при тях това е по-скоро въпрос на инерция. Липсата на отговорност отваря ниша за личности, които ясно да посочват кой е виновен за нещо или упорито да работят в тази насока.

След разпада на дясното мнозина млади специалисти показаха завидни умения в областта. Нека само тази длъжност не се бърка с прокуратурата, където нито експертността, нито обвинението са водещ принцип.

5. Общопрактикуващ коментатор

Това е приятна, но твърде масова и затова не добре платена работа. Плюс е, че може да се упражнява надомно и при ненормиран работен ден. Трудовата характеристика включва способността да изкажете мнението си по всяка тема, като за предпочитане са такива, от които нямате никаква представа.

Преимущество е владеенето на обидни епитети, демонстрация на воля за дърляне и отказа от употреба на запетайки. За разлика от инженер-скептиците, общопрактикуващите коментатори не търсят конкретна отговорност, защото знаят, че всички са един дол дренки. Нещо, с което генералните студийни анализатори биха се съгласили само отчасти, а инженер-скептиците знаят, че няма как да е друго.

Ако усещате, че сте добри в някоя от тези области – не спирайте да се развивате. Ако ли пък искате просто да сте Фики – давайте смело. Поне вече си имаме термин и за тази професия, така че ще си спестите моите терзания.

Oще: генерален студиен анализатор  драго симеонов  експерт – обвинител  инженер- скептик  как да бъда като фики  нови професии  общопрактикуващ коментатор  парламент  парламентарен балансьор  патриот  сатира 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2014, 14:15

3 Туурчинов не Турчииноф | 02.05.201717:33

Мамо, мамо, кой плаща за такива писания?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 02.05.201711:27

Ами драго, кой ти е крив, че си блял и си оставик фики да ти отнеме мечтата? За другото, патриот не е професия а духовна нагласа, за инженер се иска ум и труд. С останалите три се справяш прекрасно, поне в рамките на този форум.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

1 Al Kl | 01.05.201714:37

Актуално и хитро!
   

оценка

+0 -0