Пет процента статистика | webcafe.bg
Webcafe

Пет процента статистика

малките холандциВалентин Добрев
21.12.2015, 20:05 (обновена 10.03.2016, 20:39)
Насилието над деца

5 на сто смятат, че да се удари жена е правилно. Но това по-скандално ли е, отколкото факта, че 95% смятат, че майките с деца си намират по-трудно работа?

Всяко социологическо проучване съдържа нещо "скандално". В последното изследване на "Галъп" то е, че според 5% от анкетираните "да, мъжът може да удря шамар на жената".

Много медии го публикуваха, някои журналисти изчислиха, че тези 5% от пълнолетното население, готови да ударят жена, се равняват на 300 000 души и сложиха това в заглавия, защото така броят изглежда наистина внушителен.

Това представяне на статистиката много напомня на вица за оптимиста, песимиста и наполовина пълната или празна чаша.

Но няма как да не се запитаме - много ли са 300 000 души?

Ако наредите тези 300 000 души заедно на площада, те ще изглеждат шокиращо огромен брой (точно както седят и в заглавие).

Ако гласуват за една партия, тези хора биха могли да решат избори и отново ще изглеждат шокиращо огромен брой - особено за загубилия изборите.

Но ако си представите, че това е доста по-малко от населението на Варна или на Пловдив, или че толкова хора живеят в Люлин (спрямо цялата държава), то този процент съвсем не изглежда толкова много.

Второ, не можем да вярваме напълно на отговора на онези 5%. Дори да мислят, че удрянето на жена е приемливо, много от тях не биха го направили. А и често онези, които извършват насилнически актове в ежедневието си, не биха отговорили с "да" на подобен пряк въпрос.

Така, ако добавим тези подробности, може би се оказва, че фокусът върху тези 5% е изключително погрешен, но работи доста добре в полза на песимистите, които "по инерция" се възмущават, че жените са дискриминирани в България.

Да, дискриминация има. Но тя е другаде.

Ако има нещо позитивно, то е, че практически всички хора знаят, че да се удря жена не е правилно, независимо какво са казали като отговор по една или друга причина.

За жалост никой не ги е питал дали това важи и за детето, защото наскоро имаше една статистика, според която всеки ден по 2 деца се оплакват от насилие, а песничката за "плесничката" си седи в учебника по литература за 5-ти клас от има-няма 9 години.

Но да се върнем на темата: дискриминацията в България си личи не по отговора на този въпрос, а по отговора на другия, върху който малко медии спряха вниманието си, а именно:

"Вярно ли е, че майките с малки деца по-трудно си намират работа?" 95% смятат, че да.

С една дума: ако си майка - жална ти майка. Което пак опира до децата.

Възможно ли е тогава отношението към децата да е сред по-сериозните проблеми в България, отколкото в отношението на мъжете и жените един към друг?

Но децата... Ех, децата... Та те ядат бой дори от акушерките...

Oще: галъп  деца  дискриминация  жени  изселдване  мъже  проучване  семейство  статистика 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

21 Дракон с кисело зеле | 24.12.201518:58

Всъщност, мога да ти изровя изследвания, показващи, че количествено физическото насилие, извършено от жени над мъже, надвишава извършеното от мъже над жени. В смисъл, че жените посягат по-често. Това вероятно се дължи на факта, че очакват да им се размине - а това е грешка.

Разбира се, заради разликата във физическата сила, в качествено отношение нещата са различни - т.е. е доста по-вероятно мъж, решил да вкара жена си в правия път с бой, да я прати в болница, отколкото жена, решила да постъпи по подобен начин с мъжа си, да постигне същото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

20 Veselina Jecheva | 24.12.201516:20

чакайте малко, къде съм одобрила насилието на жени над мъже??? Шокиран никъде не съм писала, че е нормално жена да бие мъж. ако се върнете към първия ми коментар под номер 5, ще прочетете точно обратното.
че има мегадразнещи и агресивни жени, както и мъже, спор няма. че ако някой посегне пръв, си в правото си да се защитиш, без значение на пола - също.
и все пак, каквото и да си говорим, далеч по-чести са случаите на насилие на мъже над жени (най-малкото изнасилванията са такива). Лорена Бобит е изключение и слава богу, че е така.
за вербалното насилие - това е отделна тема. За нея не знам да има статистики за евентуална корелация с пола, ако някой има данни, моля да ги сподели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2011, 18:37

19 Stormbringer | 24.12.201514:20

P.S. Имам предвид Веселина, разбира се, най-смирено моля за извинение Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2011, 18:37

18 Stormbringer | 24.12.201513:55

Veselina Jecheva | 23.12.201518:28
"стормбрингер, колкото и да е слаб и болнав един мъж, все ще има едни 70-75 кг, т.е. ще е по-силен от повечето жени. досега не съм срещала мъж, който смело да мога да набия когато си реша (не че съм пробвала, де ) Смее се Смее се така че насилие на жена над мъж е по-скоро изключение."

Весела, неприятно ми е да го кажа, но една голяма част от съвременните "дами" се доближават, а дори и надминават посочените от теб килограми, така че това не е кой знае какъв аргумент. А и няма никакво значение, в крайна сметка, обратното на това, което твърди модерният феминизъм, агресията не е функция на физическата сила, а по-скоро на морала (или по-точно казано, на липсата му). По-агресивен е този, който е по-безскрупулен, по-безпардонен, по-безчувствен, повече егоист и т.н., а това няма нищо общо с пола. Ако по-агресивният е по-слаб физически, тогава просто би прибягнал до други начини на насилие, например психологическо или емоционално. И статии като горната, които ни дават само половинчата представа за домашното насилие, могат да бъдат единствено манипулативни, но не и обективни и следователно човек трябва да се отнася доста внимателно към тяхната достоверност. Вероятно наистина 5% от българите смятат за Ок мъжът да шамари жена си, но колко биха отговорили положително на въпроса дали е допустимо жената да удря мъжа си? Дали биха били по-малко? Има огромен брой изследвания, които показват, че физическото насилие между партньорите е симетрично, т.е. приблизително равно. Още по-потресаващо е положението когато става дума за насилие над деца - огромният брой физически насилници над деца са именно жени. Това може би означава, че жените са по-агресивни от мъжете и единствено това, че са по-слаби физически от мъжете, ги възпира донякъде да бъдат също така агресивни и към партньорите си. Чел съм такива изследвания за САЩ, Канада, Испания и някои скандинавски страни, но не знам дали са правени изобщо такива в България. Ако ти знаеш, че са правени и те показват, че мъжете удрят много по-често, ок, давай ги и да ги обсъждаме. Но докато липсват достоверни данни всякакви заключения като твоите са доста прибързани (надявам се да оцениш евфемизма Много щастлив ).
Преди време тук, в този форум, стана дума за случая Бобит в САЩ, беше много нашумял през 90-те. Накратко, Лорена Бобит отрязала пениса на мъжа си докато спи. Както виждаш, Весела, в случая мъжът не е способен да се защитава и предимството от килограми, на което толкова държиш, не играе никаква роля. Също имаме употреба на хладно оръжие, което поставя физическото насилие в план, доста по-различен от обикновена размяна на шамари. Така че идеята ти, че мъжете могат да се защитават, а жените - не, издиша отвсякъде. По моето скромно мнение всички трябва да бъдем еднакво защитени в случаи на насилие (не само домашно) независимо от пола си - нещо, което съвременният феминизъм бясно отрича.
Стана много дълъг този коментар и макар да исках да добавя още много неща, спирам до тук. Днес все пак е Коледа и нямам желание да си прекарам денят заврян във форуми. Весели празници и по-малко насилие
а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

17 Дракон с кисело зеле | 23.12.201520:20

Веселина, той мъжът може да е по-силен от повечето жени, обаче това не е причина да не отвърне подобаващо, когато половинката му избеснее нещо и му забие шамар в лицето. Примерно. Или когато го заплаши с точилката. Пак примерно. Или когато започне да хвърля чаши, чинии и прибори по него. Отново, примерно.
Преди време ми беше попаднало едно изследване от Харвард, май, според което огромната част от домашното физическо насилие се започва от жени. Не знам вярно ли е, но...
Виж коментарите под тази статия:
https://sports.yahoo.com/news/ronda-rousey--admits-beating-up-her-ex--so-should-we-be-outraged-201418914.html
Ако дори в половината от разказаните истории има някаква истина, не знам какво да мисля.

Никой няма право да удря, освен ако не защитава себе си или някой друг. И всеки трябва да знае, че замахне ли за удар, може да пострада лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

16 Veselina Jecheva | 23.12.201518:28

стормбрингер, колкото и да е слаб и болнав един мъж, все ще има едни 70-75 кг, т.е. ще е по-силен от повечето жени. досега не съм срещала мъж, който смело да мога да набия когато си реша (не че съм пробвала, де ) Смее се Смее се така че насилие на жена над мъж е по-скоро изключение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

15 Veselina Jecheva | 23.12.201518:26

дедо_алджи, викаш, че си привърженик на принципа "со кротце, со благо и со малко кютек" Смее се аз мисля, че е напълно постижимо да се избегне на семейно ниво за целта обаче е необходимо всички индивиди да правят разумни избори, поне малко да мислят преди да действат, да се учат на комуникация и пр. дребни нещица Чуди се което ще ни доведе май до твоя извод, че е практически неизбежно Чуди се Лош или много луд
Драконе, аз не разбрах какво общо имат работещите майки с насилието, но си прав. като човек, озовавал се и от двете страни (на човек без деца и на работеща майка), мога да кажа, че е необходимо да се влиза в положението на майките, но без да се прекалява. познавам жени, които се оправдават с децата си, за да ходят по 5 часа на ден на работа, при положение, че се водят на 8 часов работен ден. друг е въпросът, че трябва да има възможност за гъвкаво работно време, ако работата го позволява. но ако майката е приела да работи на фиксирано работно време, е длъжна да го спазва както всички други, освен при извънредни обстоятелства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.07.2011, 18:37

14 Stormbringer | 23.12.201516:45

Проблемът с прибирането и гледането на децата може да се реши с наемането на човек за тази цел - има хиляди студенти, които с удоволствие биха работили нещо подобно. Така и двамата родители могат да се съсредоточат еднакво в кариерата си и да прекарват едно и също време с децата. Лошото е, че с българските заплати този вариант за много семейства е неизгоден.

13altavista | 23.12.201510:24

"Що се отнася до шамарите - аз съм за равноправието, т.е. всеки има право, но предвид физическите данни не мога да си представя как жена ще набие съпротивляващ се мъж, докато обратното е съвсем осъществимо."

Алтависта, наистина си направила една "виста алта" на проблема с физическото насилие Много щастлив. Не всички мъже са здрави, прави и наперени като някои форумци тука, има възрастни, болни, пияници, инвалиди и т.н., които лесно могат да станат жертва на физическо насилие. Освен това физическото насилие не се свежда само до шамари и юмруци, а често се използват и подръчни материали (например точилка и порцеланови чинии доста често влизат в арсенала на бясната съпруга Смее се ) и те могат да бъдат наистина опасни. Важно е човек да може да се защити в такива случаи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2015, 12:53

13 altavista | 23.12.201510:24

Драконът наистина е прав, и го казвам като работеща жена с малко дете. Има си работно време и който се е хванал на въпросната (държавна) работа - да си парви сметка как ще спазва установеното работно време.
Освен това съществува наредба за плаващото работно време, най-вече заради майките - да успяват да вземат децата от ДГ/у-ще. Но имам двама колеги на дядовска възраст, които също са се заявили по нея. Какво като идват в 8 - на мен не ми вършат работа тогава, а като ги потърся след 16 ч. - заминали си. Значи аз, която спазвам работното време, трябва да се съобразявам с тях.
От друга страна, разбирам и родителите предвид недостига на места в държавните ДГ и разликата в таксите с частните ДГ. Човек може да работи в единия край на София, а детето да е на другия.

Що се отнася до шамарите - аз съм за равноправието, т.е. всеки има право, но предвид физическите данни не мога да си представя как жена ще набие съпротивляващ се мъж, докато обратното е съвсем осъществимо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

12 МарКом | 23.12.201503:09

Чета тука и си викам... "Свинпта майка е за главен секретатр на О-О-Не-то!!!"
Давай деосвин - ти си корифей фаф фсички области!
Това статистика и 5% плесници за него са шега работа.
Той шъ ни каже как да си чуваме децата и защо. Изобщо трол от класа.
   

оценка

+0 -0