Защо Кения не е Париж | webcafe.bg
Webcafe

Защо Кения не е Париж

Стани автор
15.11.2015, 19:15 (обновена 07.10.2017, 21:51)
je suis facebook

Атентатите в Париж получават по-голямо внимание, защото почти няма човек, който да не е бил или желал да отиде в Париж. За Н'джамена не съм сигурен

За втори път тази година Франция е атакувана на своята територия от терористи. За втори път светът изразява по един или друг начин съпричастност в социалните мрежи. И отново, като в истинско deja-vu, се появява група българи с меко казано "интересен репертоар".

Той включва списък на атентатите, земетресенията, наводненията по света в последните години, както и всички знамена, които никой не си е сложил в знак на съпричастност. И любимото ми: изброяват се жертвите на войната и терора по света, които медиите не са отразили.

Радвам се, че има хора, които са се впечатлили от катастрофата на руския самолет в Синай, която заедно колегите отразиха по същия начин, както атентатите от петък. В деня на катастрофата и следващите няколко дни това бе основната тема, в някои моменти дори единствена. Така както това се случва при всяка самолетна катастрофа в последните години. Така беше и с тези на Germanwings, Malaysia airlines, Air Asia...

Изключително съм доволен, че информацията за смъртоносната атака в Кения от 2 април тази година, най-сетне успя да впечатли средностатистическия интернет потребител, който е пропуснал отразяването ѝ тогава. Въпреки че причината за този внезапен интерес е използването на стара статия за пропаганда от страницата на световна антиправителствена организация, което превърна старата новина в една от най-четените на BBC.

По-добре късно отколкото никога. По този календар очаквам закъсняла реакция за атентатите от петък през май догодина.

Не мога да скрия и задоволството си от факта, че след 40 години ад, в които Ливан живее, има хора забелязали атентата от миналата седмица. От 1975 насам страната е под постоянен ракетен обстрел, коли бомби гърмят на оживени места по няколко пъти годишно, а политическите убийства са по-често от изборите.

Чудесно е, че го забелязахте.

Френските медии отразяват ситуацията в Ливан доста подробно, може би защото наричат Бейрут le Petit Paris ( Малкият Париж). В българските също се говори, макар и не толкова подробно.

Редно е да се каже, че медиите отразяват всяко по-голямо бедствие, всяка самолетна катастрофа, всеки атентат.

Разбира се, интензивността се мени според интереса на публиката и близостта на темата.

Атентатите в Париж получават по-голямо внимание, защото почти няма човек, който да не е бил или желал да отиде в Париж. За Н'джамена не съм сигурен. С риск да прозвуча цинично съм сигурен, че атентат в Истанбул, ще получи много по-голямо внимание от този в Анкара точно по тази причина, нищо, че и двата града са в съседна Турция.

В тази връзка рядкост са информациите за случващото се в Мали, ЦАР, Судан, Бурунди,Кот д'Ивоар, Буркина Фасо.

Съвсем нормално е българските, а и европейските медии, с изключение на специализираните (BBC Africa, френската секция на DW, TV5Monde), да подават телеграфна информация за страни, които не будят голям интерес у читателя или зрителя.

Няма как Виена, докъдето се лети десет пъти на ден от София, да не е с предимство пред Африка, докъдето има нула полета седмично. Около 80 хиляди български студенти учат в чужбина, можете ли да предположите колко от тях са в Париж или Лондон и колко в Ломе или Уагадугу.

Няма медия, която да може да отразява с пълни подробности всичко, което се случва в света. Затова повечето от тях залагат на темите, близки до интересите на читателите. В тази връзка можем да направим един тест.

Знаете ли каква е причината за размириците в Бурунди? Какво е знамето на Кот д'Ивоар? Кой е Бирам да Абеид?

Кои са страните в гражданската война в Мали? Кои са столиците и как се казват президентите на Нигер и Нигерия? Как се казва националната авиокомпания на Ангола? Сигурен съм, че ако задам същите въпроси за европейски страни, верните отговори ще са повече.

Друг фактор в степента на отразяване на събитията в една страна са културните, икономическите и политическите връзки. Нормално е да обръщаме повече внимание на страните от ЕС, САЩ, Русия или Китай. Африка е силно отразявана в Белгия, Франция или Канада, френският език не е без значение за което. По същата причина Англия обръща повече внимание на Австралия и Нова Зеландия, а в Испания и Португалия се интересуват от Южна Америка.

Икономическите връзки също са изключително важни: Франция и Белгия се интересуват силно от Кот д'Ивоар, откъдето идва почти 100% от внасяното какао например.

Колкото до вечното българско комплексарско оплакване "А на нас кой ни обърна внимание", атентатът в Сарафово бе широко отразен в световните медии. Макар и в по-малка степен, наводненията в Аспарухово също.

Да, тогава никой не си сложи българско знаме, но никой не си сложи и френско знаме преди месец, когато 17 души загинаха при наводнения на Лазурния бряг.

Няма как да се обясни разликата между тероризма и всички останали бедствия и катастрофи.

Когато си се возил по линия на мадридското метро половин час преди да гръмне бомба във влакчето, усещаш, че я има. Когато взривят автобус в Лондон, по линията, по която сестра ти пътува всеки ден, знаеш, че не е същото. Френското (или нигерийското знаме, никой не ви е спрял) не ви прави по-малко българи.

А ако се интересувате наистина от случващото се в Банги, интернет е голям и информация дебне отвсякъде.

В тази връзка един приятел от Нигер казваше, че те са най-зле откъм известност, тъй като нямат известен футболист, нямат известен певец, нямат известен актьор, нямат даже корумпиран диктатор, който яде малки деца, а на всичкото отгоре има страна, която се казва Нигерия, а когато президентът им се яви с националното облекло в ООН го бъркат с папата. Затова можете да започнете от "най-бедната страна на планетата" в изучаването на Африка.

Oще:  батаклан    париж 13 ноември    театър батаклан   атентат в париж  атентати в кения  атентати в париж  африка  бирам да абеид  бурунди  знак на съпричастност  ислямизъм в африка  ислямска държава  кения  кризи в африка  нигерия  париж  стад дьо франс  тероризъм  терористичен акт в париж  франция  френски атентат 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 19.11.201517:24

>Реагирах емоционално

QED.

>, защото

Слабо ме интересува как си го рационализираш, затова не четох след тази дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2015, 23:16

36 Marinov | 19.11.201514:32

Реагирах емоционално, защото в първия ти коментар ти се хвана единствено за "избирателния траур". А останалата част от коментара ми всъщност показва, че медиите го налагат. Разбира се, че за по-близкия ще ти е по-мъчно, но световните медии го показаха така - не само нашите. Световните медии го отразиха все едно това е терористичния акт на века, а далеч не е така. Това е лицемерие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 18.11.201517:21

Много обичам хора, които напълно игнорират същината на репликите ми, защото им е неудобна, и вместо рационално реагират емоционално, после да ми казват, че такава същина няма, защото те удобно са пропуснали да я забележат.

Същината на втория ми коментар, апропо, не беше да обърна внимание на удивителните ти като някакъв вид кофти препинателен знак, а да посоча емоционалността на отговора ти. Чувствата ти не ме касаят и не са важни за никой друг, освен теб. Съответно, не виждам никакъв смисъл да ги лееш под път и над път, особено когато е за сметка на всяка рационалност и обективност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2015, 23:16

34 Marinov | 18.11.201507:17

Много обичам, когато хората няма с какво да ми опонират и се хващат за правопис, препинателни знаци и други тъпотии!!! (три удивителни) Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 17.11.201516:22

Много обичам като коментирам нечия глупост да ми бъде отговорено с настървен коментар, в който ме питат дали съм сигурен, че съм прочел всичките глупости (апропо, съм), след което следва тирада от възмутени изречения, всяко от които завършва с удивителна.
Ще спукаш вена, човек.
Пази си здравето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2015, 23:16

32 Marinov | 17.11.201512:11

deowin | 16.11.201519:15

Ти прочети ли ми целия коментар?
Франция е най-големият износител на оръжия от ЕС в Близкия изток за последните години! Тези оръжия попадат в ръцете на терористичните организации включително ИД! Франция говори за толерантност, а същевременно носи смърт и тероризъм в Близкия изток! Това е лицемерие! И ако искаш да бъдеш съпричастен с невинните жертви в Париж, няма да си сложиш знамето на Франция, защото политиката на Франция е виновна за това, което им се случва!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 16.11.201519:15

>Налице е избирателен траур!

Абсолютни глупости.
Не виждам проблемът в това за Франция да се говори повече и да има повече интерес от страна на гражданите на държавите от западната цивилизация - все пак Франция е част от тази общност.
Това е все едно да кажеш, че ако някой е в траур заради смъртта на баба си, то е лицемер, защото не е аналогично в траур за хилядите деца, които измират от глад в Африка всеки ден, и че не му пука за тях. А всъщност двете неща изобщо не са несъвместими - може собствената ти баба да ти е принципно по-важна от хора, с които имаш много по-малко общо, но това изобщо не означава, че не ти пука за тях.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 16.11.2015, 17:03

30 Petko Petrov.1150186075010370 | 16.11.201517:10

Истината за начина на отразяването на събития случващи се в Европа и САЩ в сравнение с останалата част от света е много проста. Тези извън Европа и САЩ са просто новини, а тези в Европа и САЩ са пропаганда.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

29 sizif | 16.11.201515:41

идеята за коментарите не е да се плещят глупости, а да се даде информация и друг поглед над проблема.
ВСЪЩНОСТ ВАЖНОТО Е ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА
Например, имаме следния факт- 80% от бежанците са от Африка. Защо потока от там се увеличава така бързо?
В периода 2006-2010 е била най-голямата суша в Сирия откакто се помнят. В резултат на това фалират 1,5 милиона фермера и се местят в градовете. Към тях се присъединяват 1,2 милиона бежанци от Ирак. Това вероятно не е единствената причина за войната, но е сериозен фактор. Всъщност научни статии за зашушавания в Африка, Азия (Близко- източен район и източна Азия), централна Южна Америка има от 70-те. Нима не знаеха развитите демокрации за това??????
ЕЖЕГОДНО ЧОВЕЧЕСТВОТО ИЗХВЪРЛЯ НАД 50 МИЛИАРДА ТОНА ВЪГЛЕРОДНИ ЕМИСИИ (В ТАЗИ ЦИФРА СА САМО ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛИЩА, ГАЗ И ПЕТРОЛ, КАКВИТО НЕ Е ИМАЛО ПРЕДИ 200 ГОДИНИ (калкулацията е дълга, но например само са петрола е следната: ежедневно се добиват ОФИЦИАЛНО 100 милиона барела х 157 литра х 365 дни х 0,76 за преминаване в тонове (петрола е по лек от водата) х 85% е въглерода в петрола + молекула О2 (атома на О е по- тежък)
ИЛИ ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ОТ ПЕТРОЛА Е 13,5 МИЛИАРДА ТОНА. ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛИЩА И ПРИРОДЕН ГАЗ СА ДОСТА ПО-ГОЛЕМИ
Глобалното затопляне влияе пряко върху снеговалежите по света. Бавното снеготопене обаче е един от основните източници на подпочвена вода, както и поддържа почти всички реки в Близкия Изток и централна Африка. В резултат на това, земеделлието, което в тези региони е главно свързато с тази вода не може повече да изхранва населението в тези региони и те стават- БЕЖАНЦИ.
НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ПОВЯРВАТЕ , ЧЕ КЛИМАТА Е В ОСНОВАТА НА ПРОБЛЕМА. ДОПУСНЕТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА, ТОВА ДА Е ТАКА. ТОВА ОЗНАЧАВА, ПРОБЛЕМА В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ СЪЩЕСТВЕНО. НАУЧНИ СТАТИИ ОТ 2010 Г. ПРЕДРИЧАТ БЕЖАНЦИТЕ КЪМ 2025Г. ДА НАДХВЪРЛЯТ 250 МИЛИОНА.
След няколко години , ако има връзка между климата и глада, тя ще е твърде очевидна , за да се скрие.
Нека разгледаме следния случай : фалирал фермер от Кения, Сомалия или Сирия. След 2 годишно размишление, кое е по- лошо- смърт от глад или насилствена смърт, фамилията поема на дълго пътуване към „обетованата земя“ . В главите им вече се е заселила неясна мисъл, затова, кои са виновните за неволите им. След ОГРОМНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА и ЛИШЕНИЯ по пътя, той най- накрая достига до оградата на „обетованата земя“. С последно върховно усилие преминава, но там вече го чакат. След около 1-2 седмици го качват на самолет и го връщат отново при ГЛАДА (и при неговия ДИКТАТОР, на който вероятно се плаща от същите тези развити демоктации).
ЕТО ТАКА СЕ СЪЗДАВА НОВА АРМИЯ ТАЛИБАНИ, С ЧЕРНА ОМРАЗА В СЪРЦАТА И ГОТОВИ НА ВСИЧКО , ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ НЯМА КАКВО ДА ГУБЯТ.
НИМА ТОВА НЕ Е ЯСНО ЗА УПРАВНИЦИТЕ ПО СВЕТА???????????????
Работил съм с индийци, палестинци, китайци, италианци, немци , американци, турци и др. И не съм видял да има някой от тях, да не желае да е сит, децата му да са здрави и живота му да е спокоен. Виждал съм и „много успешни бизнесмени“ , които смятат, че те са с „особени заложби“ и че света, може да поддържа нормално съществуване за около 1,5 милиарда души.
По-голяма простотия не съм срещал. За да си запази начина на живот „много успешния бизнесмен“ , трябва ли Пенчо от Твърдица да умре? Или пък трябва да ходи гладен и скъсан.
През последните 200 години основния двигател на прогреса бе достъпа до евтина енергия. Парадоксално е, че това е в момента основна причина за въоръжени конфликти е именно борбата за източниците и.
А простата истина е, че сме ззаобиколени от енергия. Само Слънчето, ни дава 20 000 пъти повече енергия от общата консумирана енергия от човечеството (от въглища, дърва, ядрена, водна, газ и т.н). При използване на 1% от сушата (при положение, че 10% от сушата са пустини), при ефективност от 13% на фотоволтаичните модули (най- високата ефективност към момента е 43% при трипреходни елементи на база GaAS), ще имаме 10 пъти повече енергия отколкото човечеството сега консумира. В България, ежегодно се садят 200 000 декара с рапица. Ако на тази площ се поставят слънчеви модули, ще бъдат инсталирани 12 GW, които ще генерират около 16,6 милиарда kWh енергия (малко повече от цялата консумирана енергия от домакинствата в България).
Всъщност в Европа започнаха да мислят по въпроса. Преди около 4 години бе приет 3-ти енергиен пакет, който изискваше взаимосвързаност на електроенергийните системи на държавите в EU с цел увеличчаване на дела от ВЕИ. Това е този енергиен пакет, който въпреки гласуваните посоки на работа сега се зъобикала от новия ЕУ парламент и се говори основно за газ.
А НАЙ-ГОЛЯМАТА СРЕЩА ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ , ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПОЧНЕ НА 30-ТИ НОЕМВРИ В ПАРИЖ?????????????????
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2015, 10:05

28 Boudica | 16.11.201513:12

От всички тъпи коментарни статии 'за' и 'против' обществения отзвук, тази определено може да бъде коронована Много щастлив
Да обясняваш как медиите отразявали всички атентати е едно, а друго е, като отвориш сайта на webcafe, всички статии на началната страница да са за реакцията на парижани, колко били жертвите, коя била дет метъл групата.
На мен новините по темата са ми също толкова безразлични, колкото всички останали подобни новини за атентати, не защото не изпитвам съпричастност, а защото след толкова много години и толкова много атентати всичко е едно и също, както и общественото и политическото лицемерие и честно казано не държа да ме заливат отвсякъде с новини за Франция. Предпочитам, ако проявя интерес, да потърся.
Един човек не е добър човек, защото си е сложил тъпо знаме и е ревал, нито е лош човек, когато не иска само за това да чете. Тероризмът, както виждате, няма да си отиде с рев и пацифизъм, а с политически решения и обществен отзвук. След като това не се прави години наред, няма защо някой да обвинява хората защо нямат интерес да ги занимавате с всяка подробност на първа страница Усмивка
   

оценка

+1 -3