На хилядата половината | webcafe.bg
Webcafe

На хилядата половината

Webcafe.bg
06.01.2016, 20:12 (обновена 08.01.2016, 15:40)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Разделяй и владей. Екоминистерството обяви код „сиво" и поиска до 1000 лева глоба за всеки, който краде от кофите за боклук или по някакъв начин нарушава целостта им.

Сериозен проблем за големите градове - не само заради отвратителните гледки около контейнерите, но и заради факта, че групи тарикати от най-неосветлената част на "бизнеса" печелят добри пари на гърба на данъкоплатците.

Наказания отдавна трябваше да има, но ако властите очакват резултат, трябва да се целят нависоко по веригата.

Представете си инспектор до всеки контейнер. Или бездомник, който с лека досада си плаща фиша с 1000 лева кеш - при положение че в джоба си няма нито една стотинка. Дежа вю.

Само преди няколко месеца общинските съветници в София предъвкаха аналогична идея, но накрая се отказаха. Даже някой цинично подметна, че ровенето по кофите е вид социална дейност за бедния народ, та не било много справедливо да се глобяват, видиш ли.

Има известна разлика между организираното опоскване на вторични суровини по улиците и баба Пенка, която лятото минава през градинката за бирени бутилки, за да прибави някой лев към невзрачната си пенсия.

София не е Брюксел, където дори няма кофи за боклук - отпадъците се събират разделно в разноцветни торбички и се оставят пред вратата в определени дни, а на сутринта няма и помен от тях.

България не е Германия, където можеш да върнеш бирените бутилки в специални машини в супермаркета - и да си върнеш парите, които си платил за тях. Нито е Испания, където плащаш специален данък и си стимулиран да събираш разделно, за да ти го върнат. Нито Полша с техните контейнери в жилищните сгради.

Тук иновациите са по линия на глобите на дребно, които сякаш нарочно внимават да не ударят в целта - организираните групировки за лесна печалба от боклуци чрез евтина експлоатация на маргинализирани хора.

Поне могат да се въведат облекчения от такса „смет" за ентусиастите, които и без това събират разделно.

Никой не харесва гледката на разпилени боклуци около кофите, но новата санкция отсега е обречена да бъде поредният насъбран приход в бюджета - почти толкова смислен, колкото данък "градина" или "вредни храни".

Oще: бедност  боклук  боклуци  контейнери за боклук  крадци на боклук  парични глоби  разделно сметосъбиране  разделно събиране на отпадъци  ровене по кофите  смет  сметопочистване  социална дейност  такса смет 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.