Когато от първи път не стане | webcafe.bg
Webcafe

Когато от първи път не стане

webcafeМария Панайотова
11.04.2017, 19:41 (обновена 12.04.2017, 19:56)
Румен Радев

С едно сме съгласни с президента, трябва да има дебат за гласуването в чужбина. Но не можеше ли той да стане по нормален начин, а не през задната врата да се вкарват закони, които после бързо да се оттеглят.

Когато от първи път не стане, после колкото и да обясняваш - не помага. Така и президентът Радев в опита си да обяви мотивите за законовите промени, които бяха прочетени като скандал. Очаквахме отовор на няколко въпроса: Кой е авторът на предложенията? Какво мисли президентът за тях? Какви са мотивите му? Защо сега, а не след свикването на парламента? Ясен отговор не бе даден на нито един от тях.

В шестминутното обръщение на Радев станаха ясни три неща: президентът подкрепя предложените от Министерство на правосъдието промени, има опит за повлияване на изборните резултати и сега на ход е новото Народно събрание.

Никъде не се говореше с конкретни имена, думите ДОСТ и Турция не бяха споменати, въпреки че те са в основата на идеята за промени, ако са верни твърденията на Любомир Талев. Ако службите имат конкретни данни за вмешателство, говори се, че ходжи са агитирали за ДОСТ и т.н., то нека ДАНС и компетентните органи се намесят.

Президентът приветства куража на правосъдното министерство за иницираните промени, но на кого точно? На уволнения Любомир Талев, набеден, че не е съгласувал проекта с министъра; на министъра, която изтегли проекта или на проф. Емилия Друмева, която "само го е консултирала"?

Единствено фразата търсенето "на по-добри решения, които следва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство", навежда на мисълта, че идеята вероятно е била да се ограничи гласуването в държавите извън ЕС.

С едно сме съгласни с президента, трябва да има дебат за гласуването в чужбина. Но не можеше ли той да стане по нормален начин, а не през задната врата да се вкарват закони, които после бързо да се оттеглят.

Още повече, че не само промените в изборния кодекс, а и другите поправки съдържат скандални елементи и биха засегнали много български граждани и други вероизповедания, различни от исляма.

Нима единствената възможност на Румен Радев да иницира дебат е да предлага закон чрез служебното правителство?

Тънката граница и голямото майсторство на истинския държавник е хем да осигури независимост на страната, хем правата на всички нейни граждани, независимо от тяхния етнос и религия да бъдат защитени. Но това в друго време, в друг свят.

Oще: гласуване в чужбина  емилия друмева  изявление  любомир талев  министерство на правосъдието  министър на правосъдието  президент  румен радев  скандални законови промени  служебно правителство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 16.04.201716:19

Пустото му Марче.За нея висш пилотаж е президента да е кукла на конци без право на мнение.И защо не се е допитал до нея?Но така е Марче.Просто решил да покаже че е политик с мнение а не амеба.Че неговата позиция не съвпада с мнението на малка извадка от обществото не е негов проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 16.04.201711:25

Още в 2010 ГЕРБ и Атака, плеснаха антибългарчетата-соросоиди през пръстите ..
И тогава беше плач, и вой и скърцане със зъби .. Много щастлив Много щастлив

И ТОГАВА бръщолевехте, драги ми смехурковци , ама Конституционният съд отсече - не е антикунституционно, ако в Изборния кодекс има ценз за уседналост ..

Ами ТАКА ЩЕ е .. свиквайте !

Колкото и да бръщоливете неграмотно .. Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0