Отродителско | webcafe.bg
Webcafe

Отродителско

Webcafe.bg
02.01.2012, 17:06 (обновена 02.01.2012, 18:02)
кирчо

"Лесно се управлява стадо, чиито духовни пастири са разпилени или компрометирани". А кой е казал, че тези хора са ни духовни пастири...

Едни "огорчени" и "възмутени" от "нечистоплътните атаки срещу светата Българска православна църква" хора с титли или просто известни, изригнаха и заклеймиха "отродителската психология" срещу всичко, което е "изконно българско". Със защитата на Светия Синод се нагърбват учени и бивши членове на БКП, някои от тях и с доказана принадлежност към ДС.

(Случайно или не, но голямата част от тях са известни и със своята - интелектуална, разбира се, приближеност към президента Георги Първанов...)

Езикът на прокламацията им в защита на БПЦ е патетичен, приповдигнат, менторски. Целта на злите - и неназовани, сили, според интелектуалците, е ясна: "Лесно се управлява стадо, чиито духовни пастири са разпилени или компрометирани".

Упсс. Нито един от архиереите ни не е припознат от нацията за духовен пастир. Дори за неформален лидер. Ако грешим, да ни поправят с примери. Впрочем, не виждаме духовни пастири и сред подписалите се. А би трябвало.

"Всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните 1100 години има именно Българската православна църква".

Упсс. Включват ли в тези 1100 години и онези 45 години комунистко и Байтошово време - защото голяма част от подписалите се бяха и членове на БКП? А оцеляването на българската държава не е заслуга на БПЦ, а на местни политически и великосъюзнически интереси и това го знае всеки разумен човек в България.

"Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството".

Ето, това е същността на всички тия гръмки думи. Как да бъдат принизени, като не са били възвисени? Истината не може да е подла цел. Дали черните раса на архиереите имат дълбоки вътрешни джобове, колко от тях са работили за ДС, какво правят с приходите и как помагат на миряните - това ни го дължат.

Ако хора като митрополит Кирил защитават отечественото достойнство, дали да не откажем отечеството или достойнството...

"Това е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните. Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на църквата, а също и чистотата и силата на светото православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим".

Йезуитски и съвсем целенасочено писалите декларацията слагат под един знаменател "архиереи" със "свято" и "скъпо", внушавайки как разни мракобесни сили, които така и не назовават, се надигат, за да ни унищожат. Какво общо има единството на църквата с чистотата и силата на светото православие? Вярата си е вяра, църквата си е църква. Не винаги има знак за равенство.

"Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели".

Охооо! Виж ти, някой манипулатор е пипал, ама с методите на дадзибаото и пропагандата от 70-те години на миналия век. Кое, драги интелектуалци, е фундаментална ценност, кауза и национална цел в скандал, при който се видя малка част от истината в какво ООД са се превърнали митрополиите по места.

И това ми били интелектуалци.

Мълчаха, когато СБХ се канеше да направи Бойко Борисов "почетен художник". Мълчаха и не се намесиха в нито една зелена кауза досега. Мълчаха и не се намесиха в защита на нечии погазени човешки права - у нас или в чужбина. Но скочиха за БПЦ.

Направо отродителско.

А номерът със "световната конспирация" всички го знаем.

Oще: архиереи  декларация  интелектуалци  комитет  православие  президент 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

20 My Majesty | 03.01.201219:26

в последното изречение исках да напиша БАБАИТИ, а съм написала бабите Много щастлив
Извинете ме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

19 My Majesty | 03.01.201219:13

В този форум някой хора се държат така сякаш те самите или родителите им не са присъствали по времето на комунизма, сякаш родителите им не са били членове на БКП. Народът масово се държи като невиновен за това, че е марширувал с портретите на Живков, Сталин и Ленин. Интелектуалците били членове на БКП. Да, за съжаление е така. Нямало е друга партия. И сегашният премиер е бил член на БКП. Защо го избрахте?
Партийната принадлежност не е аргумент за вяра или безверие.
Има ли сред имената талантливи хора? Има. Има ли добри историци? Има. Има ли добри художници? Има. Е, какво искате? Да се правим, че периодът от 1944 до 1989 година не е съществувал ли? Съществувал е. С мълчаливото съгласие и страх на всички. Малцината посмели да се противопоставят са мъртви. Трябвало е да се избира, примирен или мъртъв.
Я да видим колко от вас с чиста съвест ще кажат, че предпочитат да умрат, но да не предадат идеалите си? Много е лесно във форумите да се правим на бабите и да сочим с пръст.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.01.2012, 16:40

18 evil | 03.01.201216:53

Доста смешно и жалко е независимо за какво става въпрос в нашата страна, всичко да се пречупва през това кой е бил комунист и кой не. А когато тези жални вопли и тази супер негативна енергия се насочва към църквата ни, тогава вече нещата стават трагични.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

17 NannyOgg | 03.01.201216:43

Ден на оксимороните в уебкафе! Група интелектуалци, някои от които бивши членове на БКП и поради това компрометирани в очите на обществото, изразява подкрепа за БПЦ – оксиморон първи! Неподписан пасквил, с громкото заглавие „Отродителско” като сущинский родитель /отец, бащица и прочие/ поучително вдига пръст срещу интелектуалците, без обаче да се пропуснат остри стрелички срещу другия назован /добрите сили винаги назовават лошите!/ враг – БПЦ /която по същество би следвало да е проводник на Словото Божие, т.е. на това на Отеца/ - оксиморон втори!

"Статията" е особено интересна, най-вече със следните творения, пробудили последните остатъци на мозък у леля. Да опитам да я анализирам:

„Нито един от архиереите ни не е припознат от нацията за духовен пастир. Дори за неформален лидер.” – уебкафе - говорители на нацията! Да живей! Сега разбирам и защо не е подписана „статията” или „позицията”. Та как да назовеш поименно нацията?

„Впрочем, не виждаме духовни пастири и сред подписалите се. А би трябвало.” - тук авторите изцяло влизат в своята родителска функция и укорително насочват пръстче към интелектуалците в стил „да бихте били вий други, да биха били други вашите каузи, ние, вашият родител, с какъв плам бихме ви подкрепили, но не би.” Следва тъжно поклащане с глава.

„Истината не може да е подла цел. Дали черните раса на архиереите имат дълбоки вътрешни джобове, колко от тях са работили за ДС, какво правят с приходите и как помагат на миряните - това ни го дължат.” – разбира се, че ни го дължат. Както децата на родителите си. А после родителите ще решат какво да е наказанието за непослушните отрочета, които, по подразбиране, са прегрешили - някъде, някога, с някого или сами. Ако ви е интересно какво ще е наказанието – няма да ви кажем, ще го напишем в част втора: „Родителско! Покайте се!”

„Ако хора като митрополит Кирил защитават отечественото достойнство, дали да не откажем отечеството или достойнството ...” – тук вече страданията на родителя са в своя апогей, не заради друго, а защото поименно трябва да извади от отрочетата едно и да го посочи публично. Че има добри сред тях не е важно, все пак се защитава някаква теза, ще използваме удобното за целта отроче. А то е толкова грешно, че почти, но само почти, води до мисли като "дали да не откажем отечеството или достойнството" - няма де, о-о-о-о, няма да се отказваме. Кой ще е родител и говорител на нацията?

„Какво общо има единството на църквата с чистотата и силата на светото православие? - екзистенциален въпрос, веднага последван от догматичното „Вярата си е вяра, църквата си е църква. Не винаги има знак за равенство.” –философия по уебкафейски.

И какво заключение, какъв похват, какво яростно издърпване на ушите!
„И това ми били интелектуалци.
Мълчаха, когато СБХ се канеше да направи Бойко Борисов "почетен художник". Мълчаха и не се намесиха в нито една зелена кауза досега. Мълчаха и не се намесиха в защита на нечии погазени човешки права - у нас или в чужбина. Но скочиха за БПЦ.”

Чухте ли публичната плесница?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

16 Хейтър | 03.01.201215:58

Това пример ли е или въпрос? И за какво всъщност питаш, като е ясно?!
Все пак баща му е полковник, а тиквоча беше протектиран от хора, които стояха доста нависоко и да речем, че бяха нещо като сиви кардинали. Иначе нямаше да завърши дори пожарникарския факултет, толкова тъп е! Как мислиш, дали си е живял добре?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

15 AlahAkbar | 03.01.201215:46

Хейтър - веднага примерче - Боко тиквата, който в ноща на изборната си победа благодари на дядо си затрит от комунистите. Той дали си е живуркал добре по соца, че и след това ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

14 My Majesty | 03.01.201215:25

До Хейтър ДА! ДА!
И аз така мисля. Част от семейството ми е изживяло същото като твоето и аз се питам как имат наглостта някои хора да се пишат първи антикомунисти и да реват, че предците им били репресирани, а те първи членове в БКП.
Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 13:40

13 Хейтър | 03.01.201214:24

Сега, да ви светна как стои положението с дядовците. Моят наистина е бил убит на 10.09.1944 г. и ситуацията е следната - за баба ми няма какво да говорим, ясно, че е изхвърлена от дома си и всичко, каквото притежава, е разграбено. Включително и дрехите, с които впоследствие разни "първи дами" са се хвалели по баловете. Такааа ... баща ми - цял живот си бачка в завод. Не му е било позволено да учи във ВУЗ. С мен нещата вече са малко по-меки, но още от детсвтото ми, по училищата си идваше досие, където имаше подчертани с червено редове. Ясно е за какво са се отнасяли - фашистко отроче. Не ми позволиха един съвсем обикновен курс по радиотелеграфия да завърша - не защото не можех, напротив, в наглостта си стигнаха до там, че да ме молят да се явя на изпита вместо мой приятел, който не беше толкова в час, но за сметка на това имаше баща полковник. И съесвем в реда на нещата, си бях изпратен да служа в строителни войски. Преди да се уволня настъпиха "промените", та не знам какво щеше да бъде нататък.
Извода какъв е? Ако дядо ти е бил убит като враг на народа, то каква изродска подлога трябва да си ти и баща ти, не само да сте в редовете на комунистите, ами и да се издигнете в йерархията?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

12 My Majesty | 03.01.201212:47

До oldschool:
Искам да ми кажеш, ама честно. Нима наистина вярваш, че коминтернаджиите ще вкарат ДС навсякъде, а ще оставят Църквата????????? Колкото доносници е имало във всеки отрасъл на държавата, толково е имало и в Църквата. Всичко от 1944 година е ставало със знанието на народа. Защото и свещениците са хора. Я прочети колко от клира са били измъчвани, убивани, изтезавани. За тях не се говори. Я питай колко от форумджии са стъпвали в Църква преди 1989 година? На колко им е стискало. Много удобно стана Църквата да е изкупителната жертва след като министър-председателя ни уж се жалва, че дядо му бил убит от комунистите, а сам той си пази члинството в БКП. И председателя на народното събрание е първа комунистка, нищо, че и тя разправя как са репресирали дядо й. Значи те заслужамат да заемат подобни длъжности, а Църквата, чийто храмове са поругавани десетилетия наред, няума право на прошка и катарзис.
Много лицемерие в тази България. И всеки си въобразява, че е най-праведен и има право да съди.
Защо не отвориха досиетата оше при Костов?????????????? Защо изчакаха удобно да прочистят най-компрометираните от тях? Какво се случи с Доган като му показаха цялото досие. НИЩО. Даже Б.Б го обяви за велик политик. Защото имаш народ, който не мисли и приема за нормално ненормалното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

11 nakadetaka | 03.01.201212:32

Мисля, че от много години нямаме Вяра и Църква и хора, които да обединяват, подкрепят и помагат. Не е редно да се смесва това, което Църквата би трябвало да е и това, което представляват "духовниците" на България. Има на места и съвестни, отдадени на Бога и на това да помагат на хората свещеници, НО те не са тези, които пускат прокламации. При толкова бедност, озверяване, бездомни, гладни, обезверени хора - Църквата да бездейства и да си спомняме за съществуването и само при подобни прокламации или при репортаж за нечие ново, лъскаво возило-жалко е... Тези хора са по далеч от Бог от всеки друг. И това е най-тъжното.
   

оценка

+0 -0