Каква е тази лисица на рамото ми? | webcafe.bg
Webcafe

Каква е тази лисица на рамото ми?

Webcafe.bg
20.07.2015, 17:01 (обновена 22.07.2015, 08:00)
Мартин Захариев

Снимка: © БСП

Въпросът вече не опира само до управлението на БНР, а до това как се използват обществените медии и дали наистина са способни да работят в интерес на аудиторията

Едва ли всички в страната слушат непрекъснато БНР, но от едно известно време слушат непрекъснато за БНР. След скандала с ръководството на обществената медия и протестите, стана ясно, че на парламентарната комисия по култура и медии е обсъждано сливането на БНР и БНТ. Разговорът, както винаги, минава между другото и се разбира по слухове, а не от официална информация.

И още не е отшумяла тази тема, идва следващата - БНР минава онлайн, но не разчитайки изцяло на своя богат ресурс (все пак радиото празнува 80-годишнина), а на фирма, ръководена от Константин Вълков (програмен директор на най-големия конкурент на обществената медия - Дарик радио) и Мартин Захариев - понастоящем съветник в медийната парламентарна комисия.

Оказва се, че общественото радио всъщност разчита на частна фирма под управлението на съветник в парламентарна комисия, да предостави на аудиторията си частна продукция, от която не е ясно дали има нужда. Според информацията в сайта на СЕМ „Диджитал радио" предлага услуги, които са достъпни след индивидуална заявка от потребителя в избран от него момент и срещу заплащане - нещо, което очевидно не влиза във функциите на обществената медия.

Много неща не са наред в БНР и е ясно, че проблемът не е от вчера, нито от днес. Не може машина, задвижвана от близо 1500 души в страната, да не може да се справи с проблемите си и то - престъпвайки от един скандал в друг.

Ако обществената медия, финансирана от централния бюджет, е имала остра нужда от допълнителни музикални програми, то и начинът, по който се избира частно дружество, от което да ги получат, логично, би трябвало да бъде малко по-обществен, за да не се оказва, че и служителите на радиото постфактум разбират, че освен от съкращения на заплатите имат нужда и от още един неясен разход.

Най-малкият проблем в казуса е конфликтът на интереси, в който попадат Константин Вълков и Мартин Захариев - регистрацията на „Диджитал радио" е от 2013 година, когато Захариев е депутат и няма право да притежава фирми. Самият той коментира простичко: „Защо ме питате мене?!", с допълнение, че всичко е написано „в договора", според който БНР плаща за производство на продукция и за марка на „Диджитал радио", като собствеността е на Мартин Захариев.

„Айде, моля ви се, свържете се с Христин Стрижлев, член на управителния съвет на вашето радио и съберете всички подробности", продължава Захариев. Константин Вълков казва за БНР, че проектът е на Мартин Захариев, генералният директор на БНР отказва да коментира (почти като във вица: "Каква е тая лисица на рамото ми?" - виж карето вдясно).

Журналистите от БНР посочват, че според Закона за радиото и телевизията Генералният директор на БНТ избира физически и юридически лица или радио- и телевизионни оператори, с които създават съвместно радио- и телевизионни програми. Подобна норма не е предвидена за генералния директор на БНР.

Въпросът вече не опира само до управлението на БНР, а до това как се използват обществените медии и дали наистина са способни да работят в интерес на аудиторията. Ако попитате националните телевизии - такъв проблем не съществува или поне сутрешните блокове не дават индикация някой да се е развълнувал от кризата в БНР, въпреки че става дума за държавни пари, частна компания и конфликт на интереси.

Oще: бнр  бнт  дарик радио  джиджитал радио  константин вълков  мартин захариев  обществени медии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2013, 09:39

1 Evgenia Dimova | 21.07.201511:05

Бодра смяна комсомолци крачи достойно след тарикатите, които съсипаха БълХария! Намига
   

оценка

+1 -0