Затвор за врачки, ако не познаят | webcafe.bg
Webcafe

Затвор за врачки, ако не познаят

Webcafe.bg
29.05.2012, 15:29 (обновена 29.05.2012, 16:14)
планета

Снимка: © re-actor.net

Ако някой ви каже, че предсказва земетресения, да знаете, че лъже

Дори политик успя да влезе в български затвор, не и врачка.

Може би му е дошло времето. Бездруго хората в Перник изтрещяха от нерви, притеснения и страхове заради трусовете, а се намери и една "сензорка".

Въпросната Мая Попова дава "вероятни дати" - осем на брой, в които пророкува нови трусове.

Преди нея, макар и не с конкретни дати, се обади друга с претенции за ясновидство - т.нар. гадателка на Берлускони Теодора Стефанова. И тя предсказа още земетресения.

Боже, каква ясна мисъл. Не че всеки от нас не може да каже същото - и то един ден ще се сбъдне. Също и за валежите - дайте прогнозата за следващите дни и всички ще предскажем наводненията.

За съжаление, не е ясно кога ще приключи делото срещу астролога Емил Лещански за невярна и подвеждаща информация, след като през 2009 г. той прогнозира разрушително земетресение в Хасково навръх Великден.

Делото беше прекратено през 2010-а в хасковския районен и изпратено в софийския, където дирите му се изгубиха.

Лещански трябваше да е опердашен вече с цялата сила на закона, за да не посмее никой от последователите му "пророци" да си позволява подобна наглост - да предсказва земетресения и да сее ужас сред хората.

Ако бяхме страна на място, щеше да е залят с граждански искове - всички, които напуснаха тогава Хасково и се изнесоха, да бяха поискали да им плати разходите за бензин, престой и хапчета. Да видим ще посмее ли после някой да се прави на вещер.

В Румъния преди време бяха предложили затвор за врачки и гадателки, ако не им се сбъднат предсказанията. Дали у нас да не го инкриминираме наистина? (Няма да включваме тук социолозите, само за професионалните врачувания ще е.)

Няма врач, екстрасенс или друг, на който звездите/бобът/кафето му говорят, познал земетръс или природно бедствие изобщо. Това ще трябва май всеки ден да се припомня.

Що се отнася до познаване, ще припомним само, че преди бая време въпросната гадателка на Берлускони обяви публично, че Бойко Борисов ще се задоми през 2011 г., която била много важна и за премиера, и за България.

Е, не се задоми. А за важността е ясно - имаше местни и президентски избори. Бравос.

Oще: врачки  мая попова  перник  предсказания  трусове 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

50 NannyOgg | 31.05.201212:08

Сламка, мислех да ти отговоря по същество, но преди малко прочетох една статия тук. Та, след нея /няма да се унижавам да пиша там, защото някои твърдения са толкова омерзителни, в чисто човешки план, че ме е гнус да ги коментирам/, вече твърдя следното: не ни е необходим закон срещу врачките, нито глоби им трябват. Закон за човечността ни трябва. С пояснения още в член първи, че със званието "човек" се раждаме, но човечността е качество, което явно тук, в България, следва да се възпитава от ден първи на раждането на човека. После трябва да са разписани и обяснени термини като социална солидарност, човешко достойнство, ценност на човешкия живот и т.н. А след него, като го прилагаме поне 300 години, вече може и да помислим върху наказанията за врачките, вещерите и прочие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

49 Stefan Chervenkov | 30.05.201220:21

Сламки, не можеш да правиш сравнение с Ку-Ку. Докато куковците направиха изявление от името на БАН, правителство, и прочие, и прочие, врачките го правят от името на елфи, извънземни, вселенски разум и други подобни. Когато докажеш, че А/ елфите съществуват и Б/ те не са подавали такива съобщения, тогава ще е юридически оправдано да се говори за измама. Така че пак се връщаме до глупостта на хората - щом си достатъчно тъп да вярваш в елфи ( ангели, демони, к'вото там дойде ) си заслужаваш да те изпързалят. Естествен подбор един вид.
Същото така( което е и разликата между "пророка" който го съдят и тая новата "прочица" ) за всяване на паника може да се говори, когато правиш изявления по официални медии, на всеослушание, натрапваш го на хората по един или друг начин. Когато си го постнеш на стената в фейсбук, блога, напишеш си го на чаршафа и го простреш или уатевър, си е чисто и просто твоята лична лудост. А това че има будали да ти вярват... споменах по-горе мисля за естествения подбор.
Също така, няма правен прецедент по който всичките там астологии, нумерологии, демонологии и други демагогии ( включая християнството ) да се забранят, респективно, те ще продължат да са тук, живи и здрави, и смучещи пари, докато има балами които да вярват в тях. Точка и със здраве Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

48 post deluvian | 30.05.201219:34

тия просветените найш откога обещават да направят квантов преход и да се разкарат към някакви други измерения, ама нещо колко и да се пънат, не им се получава, все тука си седят, и все по-невменяеми ги редат;
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

47 strawsPulledAtRandom | 30.05.201217:56

Що бе, имаме и други механизми за въздействие - Господари на ефира се бяха заяли яко с няккави гадателки и показваха на хората какви са шарлатани (няма да ти се вържа на провокацията, с която не изключваш евентуална възможност за наличие на научен подход в правенето им на предсказания Усмивка). Обаче тук във форума им скочиха, щото не били разследвали корупцията от най-високо ниво, а някакви битови измамници. А промяната ще тръгне от малките неща към големите, поне аз така мисля. След като сами затваряме очите и устите си дори за такива незначителни измами, след като не смятаме, че законът в този си вид не може да помогне, но и няма нужда от промяна или нов закон, значи или вярваме в тези обществени механизми, или не ни пука. Явно е, че не вярваме (и има защо), значи остава само възможността на почти всички писали долу във форума да не им пука за наивните подведени хора. Не че сами не са си виновни, но все пак... Защо сме толкова толерантни към хора, които лъжат и вземат пари за това? Защото не могат да бъдат осъдени? Добре. Но поне може да им се забрани да вземат пари за бабините си деветини, включително и дарения. Както не можеш да направиш "дарение" на длъжностно лице примерно. Ако някой наистина си вярва, че е пророк, да го прави без пари. А масовите истерии от свършека на света, квантови преходи и прочее сценарии за холивудски трилъри могат да бъдат заплашени от санкция по същия начин, по който са заплашени гражданите, ако говорят публично за финансовото състояние на банка - за трети път го пиша. За банки може, за врачки не. Брей. А помните ли онова предаване на Куку, където се ебаваха, че е гръмнала Козлодуй? Съдиха ги, че дори май ги и глобиха. Очевидно не предлагам затвор за врачки, а глоби - това го уточнявам, щото някакви буквалисти долу почнаха да смятат как нямало да стигнат затворите за врачки. Както и да е, зная, че се пенявя излишно, може би прекалявам, но наистина се дразня на наглите лъжци, дори на ниско ниво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

46 Stefan Chervenkov | 30.05.201217:44

Лелче Ог, само дето у нас такова животно като общество нема. Има само групички по интереси, съставени от сприхави, тънкообидни и обикновенно изключително тесногръди неокосмени маймуни, а.к.а българи Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

45 NannyOgg | 30.05.201217:12

Не е точен този цитат. Казах това "Най-слабо е едно общество, което не може само да регулира елементарни процеси, а се осланя на законите, единствено и само". Т.е., че освен на законите, следва обществото, да се осланя и на себе си, а не единствено и само на закона. Страшно е, ако като общество нямаме и други механизми на възпитание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

44 fata morgana | 30.05.201216:58

„Най-слабо е едно общество, което не може само да регулира елементарни процеси, а се осланя на законите.”
Много хубаво си го казала. В случая законът би бил безполезен, наистина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

43 NannyOgg | 30.05.201216:44

fata morgana, аз не твърдя, че ми харесва да се играе върху страха и зависимостите на хората, в това число и моите. Твърдя, че не може да се очаква точно чрез наказателен закон да се постигне превенция.
Всъщност, това, което не виждате, както ти, така и другите, е написано в статията: срещу Лещански беше заведено дело. Да подейства това като предупреждение срещу подобни изяви?
Има и друго, но то удобно не се споменава в статията тук. Когато Лещански направи прогнозата си, се изредиха сигурно 10 човека - сеизмолози, доказани специалисти в областта си, които по известните телевизионни канали опровергаха прогнозите му. Това попречи ли на хората, въпреки тези съвсем официални данни и опровержения, да се качат на колите си и да изчезнат от Хасково?
Това, което казвам е, че не е работа на наказателен закон да регулира глупостта наша. Работата е наша, на обществото ни, на нас, като граждани, родители, на медиите ни, на училището ни. Ако се спирам на моите вярвания, нека е работа и на Църквата, ако щете. Но това не може да е цел и предмет на закон, според мен. Най-слабо е едно общество, което не може само да регулира елементарни процеси, а се осланя на законите, единствено и само - да не говорим, че тук навлизаме в параграф 22 - в България масово не се вярва в специалната сила на закона, в значението му, в съд. система, но при всеки случай се иска я нов закон, я нещо по-специално от съд. система. Необяснимо, поне за мен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

42 fata morgana | 30.05.201216:24

Нани, тази пернишка „сензорка” е направо безобидна в сравнение с един индийски гуру, който препоръчваше да се мине на фотосинтеза - директно от слънчевите лъчи, без да се яде. Наскоро почина съвсем млада жена, която го послушала. Идея Ето линка:

http://plovdivweek.com/balgariya/pochina-jena--yala-slance-4-godini_09052012

Ето малко други примери от моя живот, като държа да подчертая, че онези, за които съм писала са нормални, работещи хора, не безделници или неудачници:
Моя приятелка, счетоводителка, нон-стоп ходи по гадателки да разбере дали приятелят и кръшка. (Ако напиша какви бакшиши им оставя, ще занемеете!) Стига до истерии, само защото някоя врачка пък и внушила, че има съперница...
Друга (секретарка): прочела в някакъв сайт за магии, че ако вещица и забърка специална отвара, може да има онзи мъж, който си поиска..И тя си беше приготвила 200 лева да даде за отварата....
Познат (учител по физкултура) - от някакви рядкосрещани йога практики, полудя до толкова,че напусна работа, прогони приятелката си и започна да вижда духове в ежедневието си.
Не ми се изброяват всички случаи – не мога да ги разкажа толкова живописно, колкото изглеждат в реалността.
Това е някаква епидемия!
Хората търсят духовност и им се предлага измамна такава – без стойност, за бърза употреба, а и опасна.
Най-странното е, че точно в деня на труса, няколко часа преди това, една приятелка с окултно-мистични увлечения писа, че около 22 май предстои някакъв кавнатов преход от не знам кое измерение, и в резултат на това се очакват леки трусове Усмивка

Такива особени стечения на обстоятелствата се случват, разбира се. Но това да се зацикля сериозно в тази посока на размисъл е опасно.

Това имаха предвид и хората по-долу: по принцип трябва да се предприемат някакви мерки срещу епидемията на лудост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

41 Ближи си сладоледа | 30.05.201216:14

И е смешно и е тъжно. Драмата на вярващите във врачки е драма на самите вярващи. А това, че са много вярващите, вече е голяма драма за обществото ни и не говори никак добре за качеството на гражданствеността по нашите земи. Няма сила на света, която да спаси човека от собствената му "вяра" или "глупост" , в случая с врачките, все тая.

П.П. Ако някоя сгодна кака или батко, дето "вижда" в бъдещето им каже: Идете и скочете от 10-я етаж, ще го направят ли? Май, май някои , да.
   

оценка

+1 -0