Долу ръцете от децата - те също имат права | webcafe.bg
Webcafe

Долу ръцете от децата

Мирослав Спасов
26.09.2014, 18:41 (обновена 30.09.2014, 12:54)
дпс

От ЦИК обясниха, че дори родителите да са съгласни децата им да бъдат включени в предизборни клипове, това е категорично забранено

Руси главици, детски усмивки, светло бъдеще. Българските политици така и не се отказаха от „употребата на деца" в предизборни кампании, въпреки очевидното нарушение на закона, а в редките случаи, когато ЦИК и СЕМ се намесят, започват да хленчат като малко дете, което току-що е получило плесник зад врата.

Та така и тази кампания - аха-аха да свърши и, както обикновено, ЦИК и СЕМ се активизираха да преследват партийни клипове. Защото използването на деца за политическа агитация може и да е било нормална комунистическа практика в спомените на някои хора, но в момента е нарушение на Закона за закрила на детето.

Преди ден Лютви Местан хитроумно отбеляза, че като се впускаш в кампания, трябва да знаеш какво е агитация. Ден по-късно ЦИК спря клипа, в който той залепя целувка по бузата на „малката Еда", която вдига на ръце, но не определя като субект на кампанията. Видите ли, тя не говори.

Малко преди това Боян Расате също реши да извърти номер с дете в клипа си, което тича, развявайки българския флаг с логото на партията. И се започнаха медийни изяви и обяснения, как ЦИК са лоши, че им спират клипа. Видите ли, това дете също не говори.

В предишни кампании също минахме през агитацията с деца - ГЕРБ, Атака, Бареков... И със сигурност има още примери.

И е крайно време партиите да започнат да спазват закона, вместо да се оплакват, когато им спират клиповете. Защото да трупаш пиар от мрънкане срещу работата на институции (ЦИК и СЕМ) не е точно това, което избирателите искат да си представят, чувайки „предизборна кампания". Още по-малко неразбиращи деца до втръснали политически физиономии.

Oще: атака  герб  дете  деца  дпс  избиратели  избори  националисти  партии  партия  предизборна кампания 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.