България вече не е Хобитово | webcafe.bg
Webcafe

България вече не е Хобитово

webcafeАлександър Карагеоргиев
05.08.2017, 15:50 (обновена 07.08.2017, 21:43)
Хобитово

С един приятел преди време се шегувахме, че България е нещо като Хобитово в романите на Толкин. Там хобитите, онези малки митични създания, се интересуват само и единствено от собствените си дела и гледат подозрително към всеки, който обръща погледа си навън.

Изминалата седмица беше белязана от подписаното споразумение за добросъседство между България и Македония. И въпреки че беше водеща тема у нас, сякаш за много хора това е събитие без особено значение. Дали е наистина така обаче?

Договорът с Македония е само част от усилията на България да се покаже като важния фактор на Балканите, като мост между ЕС и държавите, искащи членство.

През последните седмици премиерът Борисов и външният министър Захариева обикаляха из някои от съседките ни, поставяйки теми като добросъседство, пътя за разширението на ЕС, заявяваха подкрепа за конкретните държави и договаряха по някоя и друга магистрала, скоростен път или някакъв инфраструктурен проект.

Първо беше Турция, където Борисов бе приветстван като приятел и партньор, като връзка в обтегнатите отношения между Анакара и Брюксел. После дойде ред на срещите на министър Екатерина Захариева в Сърбия с премиера и президента на страната. Накрая като венец на всичко се нареди и подписването на договора за добросъседство между България и Македония.

Това сякаш е нетипично поведение за политиката и дипломацията в България.

Страната ни на международния фронт е свикнала да бъде инертна и обърната към себе си. С един приятел преди време се шегувахме, че България е нещо като Хобитово в романите на Толкин. Там хобитите, онези малки митични създания, се интересуват само и единствено от собствените си дела и гледат подозрително към всеки, който обръща погледа си навън.

Този мироглед е заложен дълбоко и в нашето обществото. Тук не харесваме, когато някой се меси в чужди дела, особено на държавно ниво. Затова и сякаш ние не придаваме някаква важност върху външната политика, която страната ни води на Балканите. Така или иначе досега едва ли я е имало кой знае колко. Подобно на съседи в нова кооперация. Знаем кои сме, познаваме се, казваме си здрасти в асансьора, но на никого не му се занимава с развитие на тези отношения за нещо повече.

Сега обаче нещата се променят. Границите ни са отворени, пътуваме свободно.

Всяка година изпращаме над хиляда деца да учат някъде в чужбина. И на фона на това в нашето Хобитово Билбо Бегинс (ББ) вече е решил да погледне отвъд хоризонта. И да действа с широк замах. Въпросът обаче е в колко дълбоки води скача той.

Реално и трите държави, към които правителството проявява интерес, са меко казано проблемни. В Турция извънредното положение след опита за преврат развърза ръцете на президента Ердоган да налага волята си и да събира власт в ръцете си. В Сърбия демокрацията е под въпрос, след като президентът Вучич държи юздите на бизнеса, медиите и самата политическа власт. В Македония пък тепърва ще се възстановяват от 11-те години изолация под управлението на Груевски, а сегашният премиер Зоран Заев трябва да докаже както на сънародниците си, така и на външните наблюдатели, че не е от същата порода като предшественика си.

Иначе казано, и трите държави са минирана зона за дипломацията и към тях трябва да се подхожда внимателно. И заради управляващите, и заради самите настроения в тях.

Въпреки това Борисов минава през тях на бял кон, обещавайки подкрепа за членство в ЕС.

Да, това е добре за имиджа ни и най-вече имиджа на самия Борисов, който трупа точки пред Брюксел като миротворец и носител на европейските ценности. Въпросът е докато даваме подкрепа за съмнителни демокрации, властващите в тях да не покажат истинската си същност, поставяйки ни в неудобна ситуация. Друг е и въпросът тази подкрепа в замяна на какво я търгуваме, или я даваме почти даром.

Пред външната ни политика тепърва ще има предизвикателства. Важното обаче е, че тя вече гледа напред, отвъд хоризонта на Хобитово.

Oще: балканите  българия  граници  договор с македония  македония  междусъседските отношения  сърбия  толкин  турция  хобитово 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

4 dedo adji | 07.08.201723:23

Гол, бос, умен, глупав, хубав, лош, той остана. Ти кого предпочиташ, Вълков, драгалевския циганин или алчното старче от Мадрид? Я, да си изберем Сер Гей, в нкоалиция с местан, та да цъфнем и вържем. Плюете без да мислите, и то се оказва срещу вятъра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

3 Вълков | 07.08.201721:47

А бе борисов туй борисов онуй.Не виждате ли че царя е гол? По прост управник не сме имали вероятно столетия ,щом е чешел гърба на бай тодор.
Стига сте писали колко бил умен и прозорлив. Ама щом е избран представи си колко им е акъла на тези които са го избрали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 07.08.201713:07

България била Хобитово. Този мироглед бил заложен в обществото.
Не, Карагеоргиев. Този мироглед е НАЛОЖЕН на българите от вавилонската блудница Европа и сестра й Русия, по които алтернативно се захласват много наши сънародници. Колективно са смазвани опитите да се приютят всички българи под една стряха. И след примирението с ампутациите протегнатата ръка е отблъсвана, докато накрая остатъчна България е харизана на Сталин, т. е. на Русия. А след повторното "освобождение" изолирана. 10 години румънците бавиха втория мост на Дунава, за да запазят трафика за себе си. Не знам някъде да има голяма река само с един мост на 400 км. 10 години гърците бавиха един нищо и никакъв граничен КПП, заради някакви мечки, които никой не е виждал наоколо. И до днес не спират инсинуациите за русофилия и троянски кон на Русия.
Мостът е много полезно съоръжение, но моста го газят, много често с подковани кални обувки. И от нашия мост искат сам да си поддържа подпорите. Ние сме мост между изтока и запада откак сме се заселили тук. Но никой не иска на моста независим КПП, който да проверява винетките, гражданската отговорност, и в никакъв случай пътните листи, пътниците и товарите. Най-много да регулира движението, да не стават катастрофи. А още по-добре светофар с дистанционно управление, копчетата в Брюксел и Вашингтон.
Борисов обикалял на бял кон. Не, обикаля с цветарска кошница, като негласен медиатор между ЕС и Турция и западните Балкани. Медиатор, от който при нужда могат да се отрекат. "Борисов ви обещал подкрепа. Кой е Борисов? Да сте чули нещо от Меркел, Макарон или Тръмп?"
Приветствам договора с Македония. радвам се на магистралите. Но дайте да не се самозалъгваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2016, 09:31

1 sevtopol | 07.08.201711:58

Цар Иван Асен със сватби, Борисов – с прегръдки и целувки. Кой с каквото може. С Ердоган гладим бежанския въпрос, със Заев – въпроса за антибългарската пропаганда в Македония. В стратегически план даваме едно рамо на САЩ за Балканите, от друга страна каним Путин за 3-ти март догодина /Радев го кани, но Борисов не се опъва/ – той пък ни прави четки, че сме братски народи... Мръсно нещо е политиката. Аз му вярвам на Борисов, че на президентските избори е отстъпил пред по-мекия към руснаците кандидат за президент – Радев. Обстановката е сложна, властта има нужда от отдушник , един милион българи – също. Борисов ги умее тези работи – научи се с годините. Другите досега само минават през политиката /повечето от тях/. Той има всички шансове да остане. Каквото и да означава това.
   

оценка

+0 -0