Можело значи | webcafe.bg
Webcafe

Можело значи

Мирослав Спасов
07.12.2014, 15:23 (обновена 07.12.2014, 16:13)
Не е гише

Снимка: © sledobed.obshtestvo.bg

Както е тръгнало, за догодина си пожелаваме по-ниски осигуровки, повече електронни услуги, по-прозрачни обществени поръчки за нуждите на Народното събрание и по-любезни чиновници.

Новината, че България е в дъното на някоя класация е вълнуваща колкото преливането на язовир. С всичко се свиква, както с корупцията, така и с лошото време - в противен случай англичаните отдавна да са си напуснали дъждовния остров. И все пак е изненадващо колко лесно могат да се случат някои неща, стига човек - в случая политик - да иска.

В края на седмицата депутатите приеха няколко данъчни промени, които ще спестят десетки хиляди опънати нерви. Не ще избутат България от корупционната яма, но със сигурност ще запушат поне една-две дупки.

Промяна 1: Купувачите на коли ще ги регистрират само в КАТ, а КАТ ще си докладва на общините. Добре дошли в 20 век, за 21-ви ще почакаме още малко, но засега и на това се радваме.

Двойната регистрация за момента създаваше върволица от проблеми - дублирани МПС-та, които се водят на няколко собственици, респективно грешно начислен данък, а от там и грешно натрупани лихви.

Екстра към всичко това: кисели чиновници и изнервени данъкоплатци.

Промяна 2: От 1 януари годишните данъчни декларации ще могат да се подават по интернет, без електронен подпис - с персонален идентификационен код (ПИК), който всеки може да вземе от данъчната служба. ПИК-ът е безплатен, за разлика от е-подписа. С него ще могат да се подават и декларации за местни данъци и такси към общините.

Можело значи да спестим няколко опашки. Както сме тръгнали, електронното гласуване ще стане възможно след около 100 години. Но и само на тази промяна се радваме.

Промяна 3: Хората, които имат доходи по граждански договори - от хонорари или наеми, ще могат да избират дали да им се удържа подоходен данък през последните три месеца на годината, или да го довнасят след това.

От няколко години законът е такъв, че за октомври-декември работодателите не удържат авансов данък, както през останалата част на годината, а го дават на служителите си, които след това сами го плащат в следващата календарна година.

Чудесно е, че за в бъдеще данъчната политика ще е еднаква през цялата година. И данъчни, и счетоводители, и работодатели, и данъкоплатци ще си отдъхнат.

Промяна 4: Най-после депутатите ще плащат данък върху добавките, които получават към заплатите си. Това са онези т. нар. безотчетни пари, предвидени за офиси, сътрудници, представителни разходи и т.н. От Нова година безотчетните доходи вече ще бъдат облагани с 10% данък, както доходите на всички нормални хора в България. Не че това ще напълни хазната, но един двоен стандарт по-малко винаги е добре приет.

Както е тръгнало, за догодина си пожелаваме по-ниски осигуровки, повече електронни услуги, по-прозрачни обществени поръчки за нуждите на Народното събрание и по-любезни чиновници.

Oще: администрация  бюрокрация  годишни данъчни декларации  държавна администрация  законодателни промени  корупция  регистрация на автомобил в кат 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.03.2014, 09:08

4 Bono | 08.12.201409:53

Това с ПИК-а наистина звучи чудесно. Отивам да си вземам. Досега годишно ми костваха по минимум 2 ходения до НАП, опашки, разправии и нерви.

Мисля да се лиша от това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

3 Алекси Николов | 08.12.201409:16

ПИК-а става бързо буквално за 2 минути, проблема са опашките да стигнеш до гишето.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

2 Galina Aleksandrova | 07.12.201420:36

Безплатен ПИК еднократно срещу сума всяка година за ЕП? и 200 км ще мина, ако трябва, за да взема ПИК.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

1 шщд | 07.12.201419:15

Мда, това с ПИК-а е страшен напредък. Най-близката дирекция на НАП ми е на 80 км. Като отида до там да си заявя ПИК и ако не моа да го взема веднага, по-добре да си изкарам електронен подпис. Тоя ПИК не променя повсеместната бюрокрация.
   

оценка

+0 -3