В момента в София! Сайтчета събличат истината в центъра и се гаврят с нея! | webcafe.bg
Webcafe

Сега в София! Сайтчета събличат истината и се гаврят с нея!

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
09.08.2016, 17:45 (обновена 10.08.2016, 19:31)
мария, джепчийка

Фактическото положение е познатата теорема на "Шок и ужас" журналистиката - снимката не отговаря на заглавието, заглавието не отговаря на текста, а текстът не отговаря на истината.

През 2009 година Мария Алехандра Торес се качва в препълнен автобус в Гватемала заедно със свои съучастници. Докато автобусът пътува, Мария и сподвижниците й пребъркват чантите на хората. Следва правосъдие по гватемалски - докато дойде полицията, Мария е жестоко пребита, съблечена и горена.

Неясно по какви пътища снимката от онзи ужасяващ момент се появи в маргинален български уебсайт - един от десетките, посветени на „Шок и ужас" новини, в които истината е всичко друго, но не и обект на професионален интерес.

Говорим за онези машини, за кликове, чиито статии акостират в някоя Facebook-група от типа "Аз съм истински българин и обичам ракия и салата", за да размътят и без това размекнатото от пропаганда съзнание на въпросния "истински българин".

И така "новината" към снимката от 2009 година гласи: „В момента в София! Бежанци събличат българка в центъра на София и се гаврят с нея!"

Изплашеният читател мята гневен емотикон и отваря (или по-скоро не отваря) линка, за да прочете апокалиптичен текст за тормоз на жени от нелегални имигранти. Над страната е надвиснала опасност от гражданска война.

Някъде в дъното на страницата и между другото се споменава, че снимката е „илюстративна", но кой ли ти чете докрая, "то заглавието всичко си казва".

Фактическото положение е познатата теорема на "Шок и ужас" журналистиката - снимката не отговаря на заглавието, заглавието не отговаря на текста, а текстът не отговаря на истината.

И все пак как стигаме до Гражданска война?

Всичко тръгва от интервю с гражданина Петър Петков по bTV. Мъжът, който живее в района на Лъвов мост, използва компетенциите си на музикален продуцент и предвещава гражданска война.

Може би все пак господин Петков не говори като музикален продуцент, а като член на Изпълнителното бюро на партията на Светльо Витков „Глас Народен" - факт, който зрителите на bTV едва ли ще разберат, защото активистът на "Глас Народен" е поканен като гражданина Петков, подчертава водещият.

Мъжът разказва разпалено как „спасява" хора и с други „граждани" се притичва на помощ на полицаи. Зрителят разбира, че си има работа със софийския Динко, само bTV пропускат да изпишат телефонния номер на спасителя. В този момент обаче "Шок и ужас" журналистиката се хваща за клавиатурите.

Интервюто идва дни след като Столична община и МВР обявиха, че поставят постоянни полицейски патрули в спорния район. Факт е, че това решение е закъсняло с около 2 години - както е факт, че идват избори и всякакви музикални продуценти стават политически пророци и освирепяват за малко ефирно време.

А българинът със салатата си сипва една ракия и тегли мазня псувня на международното положение. И, честно казано, го разбираме.

Мигрантската вълна подари на България Динковците, а Facebook се оказа рай за кликбейтове. А те като скачени съдове поддържат едни на други ореолите и трафика. В противен случай щяха да преживяват само с кръчмарски свади и новини от Ванга.

Oще: facebook  бежанци  българи  журналистика  имигранти  кликбейт  лъвов мост  медии  мигрантска вълна  мигрантски поток  нелегални имигранти  петър петков  полицейска акция  полиция  сайтове  телевизии  телевизия  фейсбук  фейсбук група 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

10 vitenu | 10.08.201618:54

Истината отдавна беше групова изнасилена по най-брутален начин ОЩЕ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ а след това гаврата с нея продължава всеки ден. ИСТИНАТА ЧЕ ТОВА НЕ СА НИКАКВИ БЕЖАНЦИ!
Поредната гавра наблюдаваме и сега когато центъра на София се превръща в ислямско гето, а УебКафе издири най-гадния коментар по темата изопачи в същия гнусен стил "Шок и ужас" като първоавтора и ни заяви че не трябва да вярваме на очите си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 10.08.201616:45

уебкайвето, не знам дали е тук мястото да споделя, но днес докато отивах с колелото към работа движейки се със скорост 20км/ч покрай реката глътнах една мъничка муха или поне останах с това впечатление, ако може препратете до "Шок и Ужас"
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 10.08.201607:33

Светльо Витков-човекът(и партията му),която винаги може да бие СЕДЕСЕТО на избори.Пък Димитрова може да си напрай един експеримент и да се поразходи нагоре-надолу по споменатия мост,по къси гащички и потник,без сЮтЮен и да разкаже после(ако е в състояние),дали има ШОК и УЖАС.Пък може да постне една ''неилюстративна''снимка.Ма то кой е луд да обикаля там и да снима де?
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

7 vanko | 10.08.201607:26

"Фактическото положение е познатата теорема на "Шок и ужас" журналистиката - снимката не отговаря на заглавието, заглавието не отговаря на текста, а текстът не отговаря на истината."

Ти да видиш! Уебкафе, във вашият случай, написаното звучи като самопризнание.
Не са малко материалите в този сайт, изградени по този модел.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 04.02.2013, 17:29

6 larry | 10.08.201604:19

Кликбейтове? Още една чисто българска дума е заела място в речника на модерната блогърка. Боже, каква интелигентност! Хайтов, със сигурност се върти в гроба.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

5 The Seeker | 10.08.201601:29

Статията показва един от многото начини за изкривяване на истината и манипулиране на хорското мнение - разбирайте овце. Но да - целта и е не да покаже тези "гениални" хватки, а прастария начин за медийно отричане на истината чрез осмиване. Малко са хората, които могат да усетят етапите на възприемане на истината у един човек - един от тях е отхъврляне чрез осмиване - в случая дезинформация.

@Шахта Процесор | 09.08.201621:16
"Ама това, че тази конкретна статия е вярна само на 70% не означава че няма ужасяващо огромен грамаден проблем."

Виж сега "Шах с Пешката", това че си опитал да иронизираш иначе голям проблем, не го прави по-малък. Проблем има, да и то огромен. Една огромна маса народ, която е с коренно различни културни разбирания, която не цени човешкия живот повече от това на едно куче се е юурнала у Еуропата да търси по-добър живот.
Другия проблем е, че слред тях има радикали, които бидейки в лагерите си промиват още радикали и става едно котило за откачалки които колят, стрелят и се взрияват докато ти си чешеш езика.
А третия проблем, който според мен е по-голям, че тази маса народ е вкарана нарочно от едни други сили, които искат да отслабят ЕС по всякакъв начин - за да има силен долар не може да има силно Евро - сам се сещай.
И "веселата" част е че БГ все още е в ЕС и това малко или много я засяга - както каза "прякор" - въпрос на време е простотии да почнат да се случват и в БГ.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 09.08.201623:37

Те всички телевизии са шок и ужас вече, какво да се направи, след като се търсят просташки сензации, ще се сервират.
Дори да звучи против законите на логиката, физиката доброто възпитание итн., пак дай да го кажем, защото иначе ще го чуят от друг и няма да сме първи, рзбийшли.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 09.08.201622:51

На мен цялата идея ми звучи като "лесно е да си тъп". Като се започне от плоската провокация на някакъв маргинален сайт, и се стигне до предположението, че българина пие ракия и псува... Впрочем не знам дали има научни доказателства, че за тъпите хора живота е по-лесен, но ако е така се гордея, че живота ми труден.
И ако има хора, които са приели насериозно снимката изобразяваща полугола жена видимо доста различаваща се от българиския фенотип заобиколена от мъже като българка съблечена от бежанци, значи има хора на които може да им продадеш гюле вместо бормашина, и те ще са щастливи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 09.08.201622:24

Доста точен коментар на Шахта Процесор според мен.

За съжаление огромното болшинство от хората навсякъде са напълно имунизирани срещу рационално мислене, и ако поредното безумие, изхрачено от "Шок и ужас" журналистите в овчите хранилки, на което са решили да вярват безпрекословно защото им пасва на дневния ред, се окаже не точно вярно или просто невярно, то те си притварят овчите очички и се фокусират единствено върху последните две срички - "вярно".

Не е точно така, ама все пак е така.
Точно това може да не е точно така, ама принципно е така.
Абе то уж не е така, ама всички знаем, че всъщност си е баш така.
На повърхността изглежда всички факти сочат, че не е така, но малцината запознати с тъмните машинации знаем истината.

Реториката на бягството от неудобната обективна реалност е винаги една и съща, винаги очевидна, винаги банално скучна.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 11.01.2011, 14:50

1 Шахта Процесор | 09.08.201621:16

Ето какво става в главите им дори когато някой се опитва да ги събуди.
Кхмм (с досаден писклив гласец.)
"Ама това, че тази конкретна статия е вярна само на 70% не означава че няма ужасяващо огромен грамаден проблем. Преди няколко дена на нова година половината Берлин беше изнасилен, включително и зоопарка! Само аз и ПЕГИДА сме прави, всички останали са тъпи и страхливи, Европа е на ръба щото само ние лумпените призоваващи за насилие разбираме цялата комплектност на ситуацията. Истината която ние определяме по дълбоко субективни критерии и която обичаме да разкрасяваме, в която преувеличаваме отделни факти и неглижираме умишлено други такива, тя не се оказа достойна за либерастките им мозъци, дано тогава поне една лъжа успее да ги събуди. Масоните инжектираха естроген в мъжете ни за да ги направят покорни педали, сега няма кой да защитава жените ни... "
   

оценка

+9 -4