Проблемът не е, че е на 25 | webcafe.bg
Webcafe

Проблемът не е, че е на 25

webcafeДияна Костова
15.05.2017, 17:38 (обновена 17.05.2017, 13:12)
георг георгиев

Снимка: © ГЕРБ

Всъщност, Георг Георгиев отговаря на всички възможни условия, за да стане заместник-министър

Той е само на 25 години, а вече е заместник-министър - с един депутатски мандат зад гърба си и чисто нов кабинет в МВнР, председателят на младежкия ГЕРБ Георг Георгиев тръгна смело по стъпките на колегата-политолог Еманюел Макрон.

Естествено, всеки войник трябва да носи маршалски жезъл в раницата си. И все пак не е трудно да се проследи как едно рутинно назначение във Външно министерство се превърна в леко карикатурен скандал.

Възпитаникът на МГИМО Георги Кадиев нарече избора му "подигравка с дипломатическата професия", докато Екатерина Захариева нескромно сравни възхода на заместника си с кариерата на австрийския дипломат No.1 Себастиан Курц, станал министър на 27.

А дали да не посмалим малко мащабите?

Всъщност, Георг Георгиев отговаря на всички възможни условия, за да стане заместник-министър.

Има българско гражданство и диплома за висше образование със степен "Магистър", навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не излежава присъда в затвора. Не упражнява търговска дейност, не заема друга държавна длъжност, не ръководи предизборен щаб или неправителствени организации. Нищо повече от това не се изисква според Конституцията и Закона за администрацията.

Не е нито най-младият депутат, нито най-младият зам.-министър в новата история на България. Рекордът май все още се държи от успелия млад мъж Делян Пеевски, назначен от Станишев в Министерството на бедствията и авариите на 25 г. и 1 м.

На практика, Георгиев не е и единственият член на ръководството на Външно без един ден трудов стаж на дипломатическа служба. Не е "среднист" като Лучано, не е "рабфак" като Цецка Цачева, не е и абсолвент от изнесен филиал на полулегален славянски ПУЦ.

За утеха - завършил е адекватна за поста си специалност в Софийския университет

Да бъдеш на 25 години и да имаш амбиции за политическа кариера, не е нито морално падение, нито решение, достойно за подигравка. Тъкмо обратното.

Тогава къде е проблемът?

Проблемът е в онова, което би трябвало да се нарича уважение към институциите. Проблемът е в практиката с попълването на дупки всякакви с кадри на принципа "грам лоялност = килограм интелект" - доказано несъстоятелен експеримент. Късата скамейка на Борисов произведе достатъчно примери "как не се".

Проблемът е, че редките, но отличителни депутатски прояви на бъдещия зам.-министър в стил "Народе български, привет! Стани, върви със ГЕРБ напред" досега не дават твърде много поводи за оптимизъм: в тях опозицията не е противник, а враг, като опорните точки на ниво "форумна политология" не се менят независимо от темата на дебата.

Вярно: този тон на "тежката артилерия" съвсем не е зададен днес, а и с охота се държи и от ораторите от отсрещната страна на залата. Крайният резултат? Едноцифрен рейтинг на Народното събрание.

Склонни сме да приемем, че това са детски болести на всеки партиен комсомол, които вероятно могат да се израстат, ако се хванат рано.

В този смисъл - "скандалът" идва тъкмо навреме.

Oще: георг георгиев  герб  депутат  дипломация  кой е георг георгиев  мвнр  министерство на външните работи  народно събрание  тежка артилерия на герб 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

16 Mako | 18.05.201709:45

deowin | 17.05.201719:01
>ще се зарадвам на добър контрапример

Не знам какво означава за теб "млад", но ако е под 40, то без много мислене се сещам за два примера - Христо Иванов и Асен Василев
===========================

Хахахахахахахахххххх, Бай Свръхо отново кърти - спокойно слага равенство между току-що завършил, двадесет и пет годишен човек, който директно от студентската скамейка влиза в голямата политика като депутат и зам. министър, и личности, които към момента на назначаването им като министри имат натрупан изключително сериозен опит и реноме в своите професионални области !
Да, за такъв гаф наистина не се изисква "много мислене", достатъчно е да си пуяк, опитващ се да важничи пуяк!
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 17.05.201722:13

ОК, fair enough. Пропускът е изцяло мой. За под 30 не се сещам за добри примери.
Отново повтарям, обаче, че несъществуването на добри примери не би противоречало на основната ми теза, че възраст, пол, облекло, живо тегло, притежаване на традиционно българско име и прочие не са критерии, според които е рационално да оценяваме кандидатите за народни представители в политиката. Дори да има корелация между възрастта и успешното представяне на един политик (тоест, ползотворно за гласоподавателите, които представя), което силно ме съмнява в българската реалност, то такава корелация би следвало да се отбележи, а не да се взима като гаранция и необходимо/достатъчно условие за годност. Конкретно, не мисля, че е резонно да се твърди, че някой кандидат е задължително и гарантирано негоден за политик, защото е млад, защото се казва Георг вместо Георги, защото носи очила, или защото не тежи поне 100 кила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

14 Дракон с кисело зеле | 17.05.201721:55

Не знам какво означава за теб "млад",
---
Написах буквално в същото изречение, че говоря за човек под трийсет - какъвто е обектът на статията и каквито са - или поне са били в началото на грандиозните си успехи - хората, които изброих по-назад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

13 AlahAkbar | 17.05.201719:33

Калинки на килограм - президент льотчик, премиер мутра или никога не работил руски солташак, депутати, евродепутати, зам и министри...

Но така ще е, след като на последните избори 1 млн идиоти гласуваха за комунистите, а 2 млн и половина за бившия им обслужващ персонал и патрЕотите от масква...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 17.05.201719:01

>ще се зарадвам на добър контрапример

Не знам какво означава за теб "млад", но ако е под 40, то без много мислене се сещам за два примера - Христо Иванов и Асен Василев. И двамата са били министри преди да навършат 40.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 17.05.201708:44

deowin | 17.05.201700:14

Не знам дали се усещаш
================

Не знам дали се усещаш, но отново ставаш за смях с поредното си умълчаване.
Честито Смее се
Сега спокойно можеш пак да разиграеш сценката "Трай, бе, подчовек, не запомни ли, че съм Бай Свръхо!" Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 17.05.201700:31

Няколко неща.

Първо, ненапразно започнах изречението, което си накълцал така грубо, с "при мен". Мисля, че това достатъчно ясно показва, че става дума за лично възприятие.

Второ, не говорех за всеки млад политик, а за всеки млад политик, домогнал се до високите етажи - като, примерно, началник на министерски кабинет като Руслана Петрова. И то не за друго, а защото въпросният млад политик с почти сто процента сигурност не си е спечелил позицията с работа.

Трето, ще се зарадвам на добър контрапример. За млад политик, стигнал до, примерно, позиция на заместник-министър, преди да навърши трийсет, но пък с достатъчно респектиращ опит/постижения, за да бъде назначен на съответната позиция. В България това - и го казвам без капка ирония, между другото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 17.05.201700:14

>абсолютно всеки млад политик ... е бил пълен боклук

Не знам дали се усещаш, но съдиш за цяла класа хора, а според мен нямаш никакво право да го правиш, особено не и по този категоричен и безапелационен начин.
За теб може всички такива да са "боклуци" - имаш, естествено, пълно право на лично мнение - но в момента, в който си въобразиш, че личното ти мнение е същото като обективна преценка за реалността, почваш да съдиш и присъждаш, на което никой няма право.
Субективността на мнението се илюстрира тривиално като просто отбележа, че за мен не всеки млад политик в България е "пълен боклук". Забележи - няма нужда да казвам защо, какво и как, а просто че е така. Това е мое лично субективно мнение, което има точно същата тежест, колкото и твоето - тоест, пренебрежимо малка.
За разлика от теб, обаче, аз няма да тръгна да го защитавам като обективно, като някаква универсална истина, с която някой може да бъде несъгласен единствено ако не е имал достатъчно акъл да я прозре, защото съм наясно, че то по дефиниция не е такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 16.05.201722:34

deowin | 16.05.201718:06
Докато българите са загрижени главно за възрастта, името, пола, дрехите и прочие характеристики на политиците си, ще продължаваме да виждаме точно вида политици, които управляват от вече 10-15 години
=============================

OK, разбрахме какво по никакъв начин не бива да ни интересува в политиците. Кажи сега за какво трябва истински да сме загрижени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 16.05.201722:10

Не разбирам целта ти, честно казано.

При мен проблемът е, че абсолютно всеки млад политик, стигнал до някакъв висок етаж, който ми е попаднал в последното десетилетие, без нито едно изключение, е бил пълен боклук. С евентуалното изключение на този от статията, който (още) не се е доказал като пълен боклук или поне не съм го забелязал, обаче - и това е написано в статията - получава висока длъжност, за която не е доказал, че има нужните умения. И все си мисля, че за да получиш подобна длъжност, трябва да си доказал, че си подходящ за нея. Председателстването на младежка организация към политическа партия не е доказателство. Пълната липса на дипломатически опит обаче е - за негодност.
   

оценка

+1 -0