Нямаме си нито Змия, нито Малък Слобо | webcafe.bg
Webcafe

Нямаме си нито Змия, нито Малък Слобо

Webcafe.bg
24.12.2013, 15:54 (обновена 24.12.2013, 16:06)
Юмрук

Изглежда като научна фантастика българските политици да се обединят около националните приоритети. В същото време, на запад от нас преглътнаха кръвопролитията в името на бъдещето.

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи са предложени за Нобеловата награда за мир заедно с Върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Даже и да не вземат отличието, двамата министър-председатели изглеждат достойни за пример.

Не само заради конкретния подпис върху конкретното споразумение между Белград и Прищина, а защото двамата държавници осъзнаха, че трябва да оставят конфликта на историците и някак да си бъдат взаимно полезни в името на по-нормалното бъдеще на двете си страни (и тук далеч не говорим само за евентуалното влизане в Европейския съюз след години). Да си непримирим е мъжкарско, но когато непримиримостта се превърне в твърдоглавие, вече говорим за безотговорност.

А и за двамата премиери е много лесно да не отстъпят.

Например, заради миналото. Дачич някога е бил говорител на Слободан Милошевич и един от най-близките му хора, докато по същото време Тачи е водел отряд на Армията за освобождение на Косово. Не може да се забрави всичко, станало от края на 80-те до началото на новия век - етническите прочиствания, битките, геноцидът, убийствата, бомбардировките, чувството за накърнена чест.

Сякаш двамата са отделени и от геополитическото настояще - Косово никога нямаше да стане независима държава без подкрепата на САЩ, а Сърбия продължава да е съюзник на Русия.

И все пак, Дачич и Тачи, Малкия Слобо и Змията, подписаха споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Заради бъдещето, в което от високия дувар не печелиш нито ти, нито твоят съсед, с когото някога си се клал.

У нас, за щастие, никой никого не е убивал организирано през последните години. Въпреки това, жените и мъжете начело на водещите ни партии гледат начумерено или към миналото на накърнената си чест, или към настоящето на воюващите олигархични кръгове, към които принадлежат. Всеки живее в своята си България.

И затова изглежда като научна фантастика да си представим как някога ще седнат на една маса и публично ще се разберат за общи приоритети в името на една по-годна за живеене държава.

В Сърбия и Косово това май наистина стана след „катарзис", но у нас от тази дума само ни напушва на смях.

Oще: ивица дачич  косово  национални приоритети  партии  политици  сърбия  хашим тачи 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.