Предизвестена смърт | webcafe.bg
Webcafe

Предизвестена смърт

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
11.05.2015, 12:05 (обновена 12.05.2015, 15:23)
Пътен инцидент

Снимка: © Getty images

Прокобата всъщност тегне над почти всички села в България - прокобата на пътя с дупки и липсата на контрол, прокобата на „карам пил и не ме е срам, защото съм голям мъж", гарнирана с неспазване на правилата за движение и усещането, че няма какво толкова да се случи.

Когато нарушението се превърне в норма, поредната нелепа смърт на няколко души изглежда предизвестена. Нека преброим жертвите: този път петима души загиват след катастрофа в Яхиново - на селски път с превишена скорост по мокра (и със сигурност мръсна) настилка след употреба на алкохол от млад шофьор. Всички до болка познати причини за поредната зверска катастрофа са на лице.

Въпреки че това не е първата катастрофа на това място, нито първото шофиране с превишена скорост, никой не реагирал на проблема, нито полицията, нито общинската власт е взела мерки. Местните хора отсичат пред телевизионните камери, че на това място тегне прокоба.

Прокобата всъщност тегне над почти всички села в България - прокобата на пътя с дупки и липсата на контрол, прокобата на „карам пил и не ме е срам, защото съм голям мъж", гарнирана с неспазване на правилата за движение и усещането, че няма какво толкова да се случи. Прокобата на младите шофьори, които виждат в единствената права улица на селото възможност да форсират колата си на макс, защото няма много хора или други шофьори.

След всяка подобна катастрофа, ако загине само шофьорът, все се намира някой да каже: „поне не е убил и друг със себе си". Цинично. Когато обаче има и друг - дори други, проблемът не е лесно да бъде подминат с лека ръка, въпреки удобното алиби с "прокобата". Поставянето на легнали полицаи, което било предвидено преди месеци, ама не било изпълнено още, едва ли е достатъчна мярка, за да се спрат "селските" героизми на места, в които политиците стъпват само по избори.

Ако близо до всеки пътен знак с безсмислено ограничение в големите градове стои полицай, то в селата такава грижа липсва. Тя потенциално би могла да спасява животи.

Oще: [ofxor  автомобили  инцидент  катастрофа  катастрофи  коли  мвр  полиция  произшествие  птп  село  селски път  яхиново 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2014, 09:51

3 Verche | 13.05.201509:55

Пълна липса на възпитание, култура и гражданско съзнание, а не прокоба. И така е навсякъде не само по селата
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

2 Klient | 12.05.201510:26

Проблема с дисциплината по пътищата всъщност има много елементарно решение. Просто трябва всички ангажирани с организацията и контрола да си вършат работа. Защото какво се случва сега :
Глобите взеха да ги вдигат всяка година, но се вижда че ефект почти няма, защото КАТ не пише актове, а си стои по храсти, ъгълчета и засади и дебне да вземе 20 лв. Работата на КАТ е контролна и превантивна. От неправилното , затрудняващо или предизвикващо инцидент паркиране, през спирането да слезне някой пътник на всякакви места по платното, минаването на червено до бясното шофиране, и да не забравяме пешеходците пресичащи където им падне независимо че има подлези и пешеходни пътеки и легнали полицай вече през 100 метра и т.н. е работа на КАТ. Но защо му е на катаджията да пише 15 минути акт като по-изгодно и лесно му е да вземе едни Х лева. Лесно и икономически изгодно. Съответно на нарушителите им е спокойно че се оправят с едни джобни пари и схемата удобна за всички продължава.
Друг проблем - пътищата . Много лоши, дупки навсякъде, без маркировка, знаци я ги има, я ги няма, я са скрити от дървета - отговорната администрация я боли г**а !
Друг проблем - шофьорските курсове . Страшна корупция и там. Пускат какви ли не водачи само и само бизнеса да върви. Полигон няма. Те не знаят как да направят ляв завой или какво им показва регулировчика, обаче в едната ръка телефона е задължителен !
Ситуацията е трагична и всички сме виновни не само защото даваме или не даваме 20лв а и защото стоим безучастни гледайки пасивно и вярвайки че на нас няма да се случи. Това са си казвали вероятно и последните жертви на тротоара ! Лека им пръст.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 11.05.2015, 14:20

1 Бойчев | 12.05.201509:59

Първо липсва култура- и то липсва тотално до подмаймунско ниво-защото и маймуната има инстинкт за самосъхранение.Второ липсва това на което американците казват -налагане на закона.Това е работа на полицията, която тотално липсва в селата.Нощем най-близкият полицай е на десетки километри- и това го знаят всички.Малко били полицаите и не достигали.А сме на 8 място в цели свят по полицаи на глава от населението.По-скоро е сбъркана организацията.Няма какво да се чешем по главите- в закона ясно е разписано-отговорност за безопасността на пътя носи МВР.Те да кажат какво трябва да се прави, ние останалите можем само да дадем мнение.А мнението ми е , че проблема се оправя с по сурови наказания- затвор над 3 години за шофиране в пияно състояние,поне за известно време-докато свикне населението да спазва нормата, и насищане с полиция.
   

оценка

+3 -0