Според изявление на просветния министър Сергей Игнатов за 48% от първокласниците ни българският език не е майчин | webcafe.bg
Webcafe

Ама се оБърка...

Webcafe.bg
31.01.2011, 15:34 (обновена 01.02.2011, 12:04)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

На 31 януари 2011 г. министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че за 48% от първокласниците в България българският език не е майчин. Министърът със сигурност се е объркал. Според данни на националната статистика за 2010 г. 85% от населението на България определя българския за свой майчин език.

Дори няма нужда да цитираме етническата структура на населението, в която българите са малко над 84%, турците близо 10 на сто, ромите под 5 процента, а останалите етнически групи се побират в остатъка.

Та министърът наистина се е объркал, но вместо да поискат разяснения от него, навсякъде папагалски го цитират. Ако това беше вярно, България със сигурност щеше да е на ръба на споразумение от типа на Дейтънското, всъщност по скоро на Охридското мирно споразумение - опазил ни Господ...

Впрочем, миналото лято една депутатка от ГЕРБ - Ирена Соколова, съобщи при дебатите около закона за народната просвета, че за 48% от децата у нас българският език не е майчин. Така тя се аргументира, че половината не разбират езика и по-късно отпадат от училище по тази причина.

Тогава депутатите решиха, че 5-годишните деца да посещават задължително предучилищни занятия. Така, докато станат на години, и децата, за които българският език не е майчин, ще го владеят достатъчно добре - като граждани на тази държава.

После същите тези депутати направиха предложения в обратната посока - да се отложи, щото общините нямаха пари и възможности да предвидят материална база, преподаватели и така добрата идея беше оставена... ами за по-добри времена.

Министърът се е объркал за данните, но всъщност е прав за проблема. Но това означава, че докато образованието у нас е на стендбай кога точно държавата ще му изцърцори някакви пари, може да се използва силата на телевизията. Улица "Сезам" би могла да намери своя аналог у нас. Това ще е най-смислено използваното ефирно време - по-добре Бисквитеното чудовище вместо политически Годзили сутрин по телевизиите. Чрез улица "Сезам" милиони деца на емигранти в САЩ учеха английски език. У нас проблемът е по-страшен - налага се да научим собствените си граждани да говорят, пишат и четат на официалния език на държавата си.

Просветният министър би могъл да се разходи до община Шумен - да посети Венец или Връбница, и да се опита да завърже разговор на улицата. След това, ако е възможно, да задейства по спешност две мерки - приятни и нормални учебници и увеличение на часовете по български език и литература. Защото, ако част от децата на България имат проблем с българския език, представете си как учат от  учебниците, натъпкани с псевдо-научна терминология и ненужно висок стил...

Така че ако г-н Игнатов констатира един проблем, най-нормалното е да продължи и каже какво да се прави оттук нататък. Затова е и министър.

Oще: майчин език  първокласници  сергей игнатов  учебници  ученици  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 01.02.201116:07

Да, и на мен ми звучат реално 48%, колкото и да са плашещи. А авторът явно го е страх да погледна истината в очите... Може да сме 85%, но като имаме по едно дете, а циганите по 5-6... Много добре си се връзват процентите... за съжаление Реве или много тъжен
Към редакцията - съвсем сериозно, вземете поне вие проверете, а не да говорите наизуст, само защото нещо ви се струва нереално. Повярвайте ми, много ми се сика да сте прави...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 11:47

5 mind | 01.02.201111:56

Много глупава статия!!! За съжаление процентите са верни само, че се отнасят за първокласниците, а не за всички граждани на РБ./т.е. автора или е чел недочел, или се опитва да подведе читателите си/ Тенденцията е много тревожна. За 48% от децата в първи клас майчиният език не е български.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.08.2010, 13:10

4 Georgo D' Tomazi | 01.02.201105:44

Не съм убеден, че цифрите са сбъркани. Но дори да са, какво от това, щом има голям процент затруднени от официалния език. Именно затова първите няколко години в училище трябва да са образователно-развлекателни. Пък после наука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 01.02.201100:09

Ами да учим в училищата на друг език - английски? Не, по-добре древноегипетски, че да пасне на министъра. Тогава всички ще са равни, па и допълнителен език ще научат. Само учители от къде ще вземем ... спомняма си една позната преподаваше в частно реномирано училище, където на теория всички уроци трябваше да се водят англисйки - на теория, на практика учениците научавали това онова да декламират на специални PR събития за родителите и давай лабавото през останалото време. А тия 48% ме накарах да се почувствам като човек пропътувал няколко десетилетия в бъдещето - онова въображаемо бъдеще, където българите са на изчезване. Аз пък не мисля, че ще изчезнем - от сегашната политика на изпростяване няма по-добър стимул за раждаемостта. Приказваме си ние али-бали, но иситината е прост народ - по-голяма раждаемост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:14

2 Osyznat | 31.01.201123:02

Въпросният господин е толкова тъп, че просто не си заслужава да бъде коментиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.07.2010, 22:01

1 Brutalino | 31.01.201121:22

Tоя господин не беше ли египтолог или нещо такова... йероглифовед примерно. Що вместо да бръщолеви тука, не отскочи до Египет - хем ще следи отблизо събитията с вещината на експерт, хем може да му излезе късметът и да му се разшири... кръгоЗора. Много щастлив
   

оценка

+0 -0