Тръгнала една плесничка... | webcafe.bg
Webcafe

Тръгнала една плесничка...

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
17.08.2015, 17:38 (обновена 18.08.2015, 22:24)
Домашно насилие

Снимка: © Getty Images

Откриването на текста в страницата на учебник за петокласници е просто поредното напомняне за острата нужда да се преразгледа съдържанието на учебниците.

- Тръгнала една плесничка...
- Татко, мили, откъде?
И дали е с ръкавичка
таз плесничка или - не?

Страницата на учебника по литература за пети клас на „Булвест 2000", на която е публикуваната песента за плесницата („Приспивна песничка" на Янаки Петров), обиколи интернет за часове. Не е ясно от коя година е учебникът, но нито страницата му е нова, нито стихотворението - най-малкото, защото авторът му - Чичо Чичопей не е сред живите от 1999 година и не може да защити нито текста си, нито името.

Янаки Петров е обичан през соца детски автор, роден през 1947 година. Детските му стихчета са обиколили и книжки и учебници по времето, по което майките ни са възпитавани да не ни гушкат, когато плачем, че да не се разглезим. По това време, в което да спреш на улицата, за да шамаросаш детето си да не реве, се възприемаше като нещо съвсем нормално.

„Плесничката", за съжаление, все още е възпитателна форма в България, въпреки всички кампании срещу насилието и опита на широк кръг от специалисти да обяснят, че това не води до по-добро възпитание.

Точно обратното - като в третия закон на Нютон, и в живота всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

Именно метода на „плесничката" се опитвали да приложат и 18-годишните младежи над 3-годишното дете, което престоя в кома в Пирогов след зверски побой.

С тази форма на възпитание дядовци пребиват децата, посмели да „откраднат" плод от тяхно дърво. Този възпитателен метод не веднъж използват и някои мъже, за да превъзпитат жените си.

Вследствие на това „възпитаване" изглежда нормално всяка улична свада да носи потенциала на кървав побой, защото това е възпитанието, според което насилието е норма.

Не е виновен Янаки Петров. Тогава държавната политика е променяла имена и изселвала хора, за една песен за плесницата ли да се хванем?

А за самата „Приспивна песничка" - реакцията на възмущение е достатъчен знак, че има промяна в мисленето на обществото. Откриването на текста в страницата на учебник за петокласници е просто поредното напомняне за острата нужда да се преразгледа съдържанието на учебниците.

Из учебник по литература за 5-ти клас, издателство Булвест 2000. Оставям коментарите на вас... Редактирам малко поста си...

Posted by Yana Kirova on Monday, 17 August 2015


П.П. След публикуването на снимката във Facebook, страницата на издателството беше засипана с въпроси за това дали наистина стихотворението е част от учебника и по какви критерии е избрано. До публикуването на този текст нямаше реакция.

Oще: бой  домашно насилие  насилие  образование  плесница  побой  учебник  учебници  училище  шамар 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 24.08.201519:01

Явно доста присърце си го взел тоя лаф, че нямало лоша реклама.
Но, давай, сподели още напълно безпристрастни и обективни мнения относно творчеството на баща си като твоето и това на негова позната и колежка.
Изобщо има ли момент, в който да се усетиш, че като доброволно се лишаваш от собствено мнение за да можеш безрезервно да подкрепяш баща си, то се лишаваш и от идентичност? Или си напълно ок с това да си син на баща си, вместо отделно обособен човек?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.05.2013, 13:57

29 Stoyan Petrov | 24.08.201500:17

В този фейсбук профил: www.facebook.com/chichochichopey ще публикуваме цялото творчество за деца на Янаки Петров /Чичо Чичопей/. Забавни, живи, ведри, развиващи мисленето и езиковите умения на децата стихчета, поемки, скороговорки и гатанки. Подходящи са за аудитория ~4-10 г. Честота на публикациите: ~5 пъти седмично.

Относно шумотевицата около плесничката, ето какво разказва писателката и поетеса Керана Ангелова за Янаки Петров. Сами направете изводите си:

"Просто не е трябвало да "изрязват" това стихотворение от контекста на цялостното творчество за деца на Янаки и да го "залепват" самостоятелно в учебник, защото компактно поезията му си звучи в една и съща ведра, смешна, забавна тоналност. Както писах по-горе, и за мене, възрастният човек, няма по-забавно, по-свежо, по-изпипано в същото време писане за деца от това на Янаки Петров и на Виктор Самуилов. По стечение на обстоятелствата съм помагала на Янаки да организира четения в бургаски училища и съм присъствала на срещи с децата там. Такава искрена, бурна, спонтанна забава е наставала - навсякъде. Смехове до припадък, коментари от място, ритане с крака, тропане от удоволствие. И стихотворението за плесничката забавляваше малките, защото схващаха, че това е една "закана" на уж, че е изговорена по този начин, за да предизвиква смях и нищо повече. Така де, колко страшна може да е една... плесничка (същ. умалително) Усмивка), която почти като Финдли ходи насам-натам, приближава... Усмивка) Хе-хе. Никаква кой знае каква демодирана дидактика няма в това стихотворение, нито в поезията на този поет, скъпи възрастни хора. Само радост. Така си е, Янаки беше поет, който знаеше как да радва децата, това е истината. За съжаление, почина толкова млад."
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 21.08.201522:57

Anastasia Nikolova, хайде да не пишем първосигнално след по-малко от 5-секундно замисляне върху проблема.
Никой никъде не твърди, че критиките към стихотворението се обобщават по какъвто и да било начин.
Обобщенията в твоя коментар си ги измисли ти, след което ги приписа на критикуващите стихотворението, защото са тривиално за отхвърляне, което от твоя гледна точка вероятно доказва, че със стихотворението няма никакъв проблем.
А това, Anastasia Nikolova, е невероятно, безмерно, чудовищно глупаво.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 21.08.2015, 19:43

27 Anastasia Nikolova.1181598298532737 | 21.08.201522:32

Хайде, да не четем книги, защото там може да попаднем на нещо, което да провокира насилие.....
Хайде, да не ходим в Природонаучният музей, защото там има препарирани животни.....отново насилие.......
Хайде, да не ходим в Историческият музея, защото там има изложени оръжия, бойни знамена. Въобще да забравим за историята, защото тя е пропита от насилие........
Хайде, да не ходим на театър или концерт, че току виж на някой непохватен цигулар се изплъзне лъка и ни избоде очите.......
Хайде, да слушаме само чалга балади, защото от тях блика любов.......
Хайде, да гледаме само сапунки, защото от тях затъпяваме и ни е едно спокойно, лежерно и няма да се сетим за насилие........
Хайде, да разглеждаме само порно списания, защото там красавиците провокират всичко друго, но не и насилие...........
Хайде, да не говорим за "плесничка", а за "шамарче", защото "шамарче" ни звучи по-добре и видиш ли не провокира насилие.......
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 16.03.2015, 04:47

26 Reality Liberation Front | 20.08.201506:15

От това тъпо стихотворенийце, VP, израстват чудовищата с които се забавляваш всяка вечер като си викаш брех кви идиоти имало, и глей аз къв съм убав, че не съм като тях - кеф ти сестра удряла с бутилката новородено да млъкне, кеф ти яки тинейджъри малтретирали детенце почти до смърт, да не изпадам в подробости че ще ми се повръща... Ако ти не можеш да видиш връзката между плесницата като одобрена норма и извращенията които споменавам значи си просто тъпак, който пише от скука и никога не го е било страх за децата му. Щото най-вероятно ги нямаш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

25 Дракон с кисело зеле | 20.08.201501:40

Аз пък, VK, от цялата гюрултия научих две неща:

1. Ти си малоумен.

2. Ти си олигофрен.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

24 VK | 19.08.201523:00

От цялата гюрултия покрай това това детско стихотворение , ако помисли малко човек , стига до два факта.

1. "Фейсбук" е опасно място и колкото по-скоро се затрие , толкова по-добре. Явно успява да превърне хората в стадо, където е достатъчно една овца да каже „Бе-е-е“ и цялото стадо да почне да блее в един глас.
Колкото е тъпо, толкова е и опасно, защото не се знае кой и с каква цел ще накара въпросната овца да изблее, и какво точно ще изблее. Принципно няма голямо значение дали и нещо разумно или пълна тъпотия, защото стадното съзнание не прави разлика , а просто подхваща „песента“ и си кара без много мисъл нататък .

2. Детските приказки и стихотворения са много опасни и вредни. Трябва да бъдат забранени незабавно. Ина една малка подробност – не са опасни за малки деца, а за първосигнални възрастни. Тяхното изкривено мислене вижда такива неща там, че ум да му зайде на човек. Не става само дума за насилието, дето единствено успява да установи някаква връзка към двете гънки на иначе идеално гладките мозъчета. Може би щото едната е получена от удар...Виждат длан над детска глава и единственото, което успява да роди мозъчето им е предспящ пердах! Не погалване, не ласка. Не! Шамар е това , което виждат!
А колко трябва да си извратен, та да видиш някакви „педофилски настроения“ в текста, немам думи. Дори и опит за майтап да е, е доста тъпо!

Има си обяснение за това. Насилието е навсякъде около нас. Лека автомобилна катастрофа. Слизат двамата шофьори и вместо да си разменят визитките на застрахователите си, и да са благодарни, че случилото се е „малката беля“, те вадят бухалки, пищови и всякакви подръчни средства, и се доутрепват на място.
Някой гръмнал друг, че му заел мястото за паркиране. Примери колкото щеш, но те показват само едно – насилието е в главите на възрастните, а не в детските учебници!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

23 Manuela Gerenova | 19.08.201519:26

"Аз съм си възпитавал детето нелегитимно и съм доволен от резултата."
Аз не знам как може да си доволен, че ти, най-вероятно поне 40 кила над теглото на детето си, ако не и повече, си го ошамарил. Това е все едно да набия някой осакатен и да каже "Абе, доволна съм от резултата".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 19.08.201517:31

>баща Ви със сигурност е написал много по-хубави стихотворения

Несъществено.
Баща му може да умеел да свири прекрасно на кларинет.
Тук, обаче, говорим за едно конкретно стихотворение.
Апропо, баща му може би е владеел отлично членуването в българския език, но това също няма никакво значение, защото явно не е успял да предаде знанието на сина си.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 19.08.201517:27

>Аз съм си възпитавал детето нелегитимно и съм доволен от резултата

Може би не е лоша идея да избягваш да използваш думи, чието значение не разбираш. Също, не е важно дали ти си доволен от резултата. Важно е дали децата ти са доволни, и то единствено в наличието на достатъчно информация. Дори на дете, отгледано от пълен психопат, би му било трудно да оцени обективно "резултата" от възпитанието си, защото няма с какво да го сравни. Децата имат силна склонност да приемат това, което им се налага от родителите, за "нормално". Родители като теб използват този прост факт като оправдание, че, щом децата им са "доволни" и се чувстват "нормално", то те са си свършили работата перфектно.
Подобно на есенното броене на пилците, резултатите от възпитанието се мерят (най-рано) в 20-те и 30-те години на челядта ти - до тогава си напълно свободен да се мислиш за идеалния баща, но дори и след това хора като теб имат отлична опция - да екстернализират появилите се личностни проблеми на децата си, приписвайки ги на всичко друго, освен на възпитанието, което са им дали.

>Ти своите (ако имаш такива) ги възпитавай легитимно и политкоректно и после питай що така, бе Миме

Ти и подобните на теб сте последните хора, които бих питал "що така", защото подходът ви ви прави изконно неспособни да отговаряте конструктивно на такива въпроси. Главно защото вие никога не бихте си и помисляли да ги задавате - за това се иска първо поне да предположиш, че може да си сгрешил, на което ти не изглеждаш да си способен.
   

оценка

+0 -1